BTW teruggave zonnepanelen

In 2013 heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een uitspraak gedaan waardoor het voor particulieren, onder voorwaarden, mogelijk is om de betaalde BTW bij aanschaf van zonnepanelen terug te vorderen. Voor particulieren woningeigenaren betekent dit een extra voordeel van 21%! Doordat je energie terug levert aan het net wordt je gezien als ondernemer. Als ondernemer kun je gebruik maken van de btw teruggave over je zonnepanelen, maar dien je wel BTW te betalen over de opgewekte stroom. Wat betekent dit voor jou?

Voorwaarden voor BTW teruggave:

•   De panelen zijn op of na 20 juni 2013 in gebruik genomen
•   De woning beschikt over een huishoudelijke elektrische aansluiting (max 3x80A)
•   Je levert de energie aan jouw energiemaatschappij (Dit betekent dat je de energie die je opwekt met jouw zonnepanelen teruglevert aan jouw energiepartij: bijvoorbeeld nuon of essent)
•   Je bent een particuliere woningeigenaar of een VvE (vereniging van eigenaren)
•   Je hebt de zonnepanelen zelf aangeschaft en alles staat op dezelfde naam
•   De betaalde BTW staat als een aparte post vermeld op het aankoopbewijs
•   Voldoe je aan deze eisen? Dan kun je nu de BTW gaan terug vragen

Aanmelden als ondernemer

In principe hanteert de belastingdienst de volgende stelling: “Je hoeft je niet aan te melden als ondernemer als het te betalen btw-bedrag per kalenderjaar € 1.345 of minder is“. Echter is het dan ook niet mogelijk om de btw die je betaald hebt over de zonnepanelen terug te krijgen. Die keuze is uiteraard aan jou. Wil je wel gebruik maken van de BTW teruggave? Dan moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer.

  1. Download hiervoor Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)
    • •   Vermeld als startdatum van de onderneming de datum op de factuur van aankoop van de zonnepanelen. Zijn de panelen eerder geïnstalleerd? Vermeldt dan de datum van installeren.
      •   Behoren de zonnepanelen tot een (huwelijks) goederengemeenschap? Dan kan alleen de persoon die op de energienota staat vermeld zich aanmelden als ondernemer. Houdt er dus rekening mee dat de factuur voor de zonnepanelen ook op diegene zijn naam staat.
  2. Je ontvangt (binnen ongeveer 5 werkdagen) een bevestiging van de Belastingdienst dat je als ondernemer bent ingeschreven. Een paar dagen later ontvang je de gebruikersnaam en toegangscode om de BTW aangifte te doen over je zonnepanelen.
  3. Je kunt nu de aangifte (online) gaan doen, je gaat de BTW teruggave doen. Houdt er wel rekening mee dat je in het jaar van aanschaf ook BTW over de opgewekte stroom moet betalen, maar dit is een zeer klein bedrag en wordt direct verekend met het bedrag dat je terug krijgt. Om het jou als ondernemer wat makkelijker te maken, heeft de Belastingdienst voor dit verschuldigde btw bedrag zogenaamde forfaits opgesteld. Hierdoor hoef je niet precies te berekenen hoeveel kWh je opwekt en hoeveel BTW je vervolgens moet betalen. Dit bedrag ligt tussen de €20 en €160 en is afhankelijk van het vermogen van het systeem, zie de Belastingdienst voor specifieke bedragen.

Ontheffing van administratieve verplichtingen, zoals het doen van btw-aangifte

Voor de daar opvolgende jaren val je onder de kleineondernemersregeling, dit houdt in dat je btw-bedrag per jaar €1.345 of minder is. Je kunt nu een ontheffing aanvragen voor de aangifte van de BTW.  Hoe doe je dat? Je stuurt een brief naar de Belastingdienst, ruim voordat het nieuwe jaar van start gaat. Hierin zet je duidelijk neer de reden waarom je als ondernemers aangemerkt bent en dat de BTW die je hiervoor afdraagt lager is dan €1.345,- waardoor je onder de kleinondernemersregeling valt. Met het verzoek tot een ontheffing voor de komende jaren. Vergeet niet om al je persoonsgegevens in te vullen en een verzoek om bevestiging.

Ben je ondernemer of ZZP’er? Vraag ons naar de mogelijkheden van BTW terugvragen.