Energiebespaarlening & Duurzaamheidslening

Ben je van plan je woning te ‘verduurzamen’ maar heb je hier onvoldoende spaargeld voor beschikbaar? Of vind je het zonde om hier spaargeld voor te gebruiken? Dan is de energiebespaarlening wellicht wat voor jou. Dit is een aantrekkelijke lening gericht op het ‘verduurzamen’ van de woning tegen een laag rentetarief. In sommige gemeentes wordt ook de duurzaamheidslening aangeboden, hieronder lichten wij dit verder toe.

De duurzaamheidslening

Diverse gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning financiert. Zo woon je energiezuiniger, comfortabeler én draag je bij aan een beter milieu. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening. Om te bekijken of jouw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt, klik dan hier om naar de website van SVn (de leningverstrekker) te gaan. Onderstaand een aantal gemeentes waar momenteel de actie ‘Winst uit je woning’ actief is en waar de duurzaamheidslening beschikbaar is.

 1. De gemeente Leeuwarden, klik hier om de voorwaarde te bekijken
 2. De gemeente Arnhem, klik hier om de voorwaarde te bekijken
 3. De gemeente Doesburg, klik hier om de voorwaarde te bekijken
 4. De gemeente Zevenaar, klik hier om de voorwaarde te bekijken
 5. De gemeente Westervoort, klik hier om de voorwaarde te bekijken
 6. De gemeente Diemen, klik hier om de voorwaarde te bekijken

Afdrukken

Kenmerken duurzaamheidslening

Voordat  je een Duurzaamheidslening kunt aanvragen, stelt jouw gemeente vast of je voldoet aan haar voorwaarden. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus verschillen per gemeente en/of provincie. Iedere gemeente kan zijn eigen eisen stellen aan de duurzaamheidslening. Over het algemeen gelden de volgende kenmerken:

 1. Een eigen woning in één van bovengenoemde gemeenten
 2. leenbedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 3. looptijd lening 10 jaar tot 15 jaar
 4. toets kredietwaardigheid door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn)
 5. rente wordt vastgesteld op datum van binnenkomst aanvraag (actuele rentetarieven)
  op dit moment 1,6%
 6. altijd boetevrij aflossen
 7. geen afsluitkosten

Duurzaamheidslening aanvragen

Gemeentes en provincies vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig worden. Nadat je van jouw gemeente een aanvraagformulier hebt gekregen, verzorgd SVn (de lening verstrekker) de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening. Loop de checklist van SVn door om te bekijken of u voldoet aan de voorwaarde voor het aanvragen van de lening.

De energiebespaarlening*

De Energiebespaarlening, verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds (SVn) is een lening die beschikbaar is gesteld door de overheid en Nederlandse banken om verduurzaming te stimuleren. Deze lening is beschikbaar in heel Nederland. De belangrijkste punten zijn:

 1. De lening bestaat uit minimaal €2.500 en maximaal €25.000
 2. Heeft een rentetarief van 2,2% tot 2,9%
 3. De rente word vastgesteld op het moment van aanvraag
 4. De lening heeft een looptijd van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag
 5. Je kunt boetevrij aflossen en er zijn geen afsluitkosten

Wij helpen je graag met de aanvraag van de lening.  Onderstaand de belangrijkste voorwaarden en kenmerken. Met vragen kunt u terecht bij het SVn : 088 253 96 00 of energiebespaarlening@svn.nl.

Afdrukken

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Energiebespaarlening?

 1. De lening verstrekker is het Energiebespaarfonds maar de uitvoerder is het Stichting Stimuleringsfonds (SVn). Zij zijn dus ook de contactpersoon voor vragen.
 2. De omvang van de lening is minimaal €2.500 en maximaal €25.000. Het geld kan uitsluitend gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen. 
 3. De looptijd van de lening hangt af van het geleende bedrag.
  • €5000 – looptijd 7 jaar.
  • €5000 of hoger – looptijd 10 jaar
  • €15.000 of hoger kan eventueel gekozen worden voor 15 jaar
 4. De rente is gebaseerd op de looptijd en de hoogte van de lening. Dit word vastgesteld op het moment van aanvraag (2,2 tot 2,9% rente), bekijk jouw relevante rente. De rente kan gedurende de lening nooit hoger of lager worden.
 5. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het afsluiten van de lening.
 6. Alle energiebesparende maatregelen die je (uiterlijk) 2 maanden voor de aanvraag hebt laten uitvoeren/installeren, mogen ook meegenomen worden in de aanvraag.
 7. Nadat de lening is goedgekeurd heb je 12 maanden de tijd, met maximale uitstel van nogmaals 12 maanden, om de energiebesparende maatregel(en) toe te laten passen/installeren op jouw woning.

Waarvoor is de lening bedoeld?

Het doel van de overheid is verduurzaming voor een grotere groep mensen toegankelijk maken door het verstrekken van de Energiebespaarlening. De lening is uitsluitend bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals de maatregelen die wij aanbieden: zonnepanelen , spouwmuur, vloer en bodemisolatie. Naast dit vallen nog meer energiebesparende maatregelen onder de lening. Bekijk het volledige overzicht. Je mag 75% van het totaal leenbedrag gebruiken voor de financiering van zonnepanelen. Je komt dus alleen in aanmerking voor de lening als je een tweede maatregel uitvoert naast zonnepanelen, zoals isolatie.

 

Wat zijn de eisen?

 1. De lening mag alleen aangevraagd worden voor de woning waarin jezelf woonachtig bent.
 2. Indien je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ben je verplicht de lening gezamenlijk aan te vragen. Dat houdt o.a. in dat het inkomen van beide personen wordt meegenomen bij de aanvraag. Indien je samenwonend bent heb je zelf de keuze de lening alleen of gezamenlijk aan te vragen.
 3. Aanvragers mogen niet ouder zijn dan 75 jaar. Het inkomen van partners boven deze leeftijd wordt niet meegenomen in de financieringsaanvraag.
 4. Hoeveel je kunt lenen hangt, naast de keuze van energiebesparende maatregelen, o.a. af van jouw inkomen. Het SVn controleert dit aan de hand van een financiële toetsing, beter bekend als de Gedragscode Consumptief Krediet opgesteld door de Nederlandse banken.

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden verleend.