Btw-teruggave zonnepanelen

Voor vrijwel alle particuliere woningeigenaren is het mogelijk om de betaalde btw over de aanschaf van zonnepanelen terug te vorderen. Dit betekent voor jou een extra voordeel van bijna 21% op de totale aanschafprijs van je zonnepanelen! Dit voordeel ontstaat doordat je energie teruglevert aan het net en daarmee wordt gezien als ‘ondernemer’. Je bent namelijk een kleine ‘energieleverancier’. Als ondernemer kun je gebruik maken van de regels voor btw-teruggave over de aanschaf van zonnepanelen. De meeste installateurs die via ons zonnepanelen plaatsen regelen dit voor je.

Dit zijn de voorwaarden voor btw-teruggave:

 • Je hebt de panelen op of na 20 juni 2013 in gebruik genomen
 • Jouw woning beschikt over een huishoudelijke elektrische aansluiting (max 3x80A)
 • Je levert de energie die je opwekt met jouw zonnepanelen terug aan jouw energieleverancier: bijvoorbeeld Nuon of Essent
 • Je bent een particuliere woningeigenaar of een lid van een vereniging van eigenaren (VvE)
 • Je hebt de zonnepanelen zelf gekocht en alles staat op dezelfde naam
 • Op de bon staat de btw duidelijk als een aparte post

Voldoe je aan deze eisen? Dan kun je de btw terugvragen. De meeste installateur die via ons zonnepanelen plaatsen regelen dit voor je tegen een zeer geringe bijdrage.

Let op: je blijft wel gewoon btw betalen over de door jou opgewekte stroom.

Aanmelden als ondernemer

In principe hanteert de belastingdienst de volgende stelling: “Je hoeft je niet aan te melden als ondernemer als het te betalen btw-bedrag per kalenderjaar € 1.345,- of minder is“. Echter is het dan ook niet mogelijk om de btw die je betaald hebt over de zonnepanelen terug te krijgen. Die keuze is uiteraard aan jou. Wil je wel gebruik maken van de btw-teruggave? Dan moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer.

 1. Download hiervoor Opgaaf startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)
  • Vermeld als startdatum van de onderneming de datum op de factuur van aankoop van de zonnepanelen. Zijn de panelen eerder geïnstalleerd? Vermeld dan de datum van installeren.
  • Behoren de zonnepanelen tot een (huwelijks) goederengemeenschap? Dan kan alleen de persoon die op de energienota staat vermeld zich aanmelden als ondernemer. Houd er dus rekening mee dat de factuur voor de zonnepanelen ook op de naam van die persoon staat.
 2. Je ontvangt (binnen ongeveer 5 werkdagen) een bevestiging van de Belastingdienst dat je als ondernemer bent ingeschreven. Een paar dagen later ontvang je de gebruikersnaam en toegangscode om de btw aangifte te doen over je zonnepanelen.
 3. Je kunt nu de aangifte (online) indienen, je gaat de btw terugvragen. Houd er wel rekening mee dat je in het jaar van aanschaf ook btw over de opgewekte stroom moet betalen, maar dit is een zeer klein bedrag en wordt direct verrekend met het bedrag dat je terug krijgt. Om het jou als ondernemer wat makkelijker te maken, heeft de Belastingdienst voor dit verschuldigde btw bedrag zogenaamde forfaits opgesteld. Hierdoor hoef je niet precies te berekenen hoeveel kWh je opwekt en hoeveel btw je vervolgens moet betalen. Dit bedrag ligt tussen de € 20,- en € 160,- en is afhankelijk van het vermogen van het systeem, zie de Belastingdienst voor specifieke bedragen.
Ontheffing van administratieve verplichtingen, zoals het doen van btw-aangifte

Voor de daaropvolgende jaren val je onder de kleineondernemersregeling, dit houdt in dat je btw-bedrag per jaar € 1.345,- of minder is. Je kunt nu een ontheffing aanvragen voor de aangifte van de btw. 

Hoe doe je dat?
Stap 1. Je stuurt een brief naar de Belastingdienst, ruim voordat het nieuwe jaar van start gaat.
Stap 2. Geef in deze brief aan waarom je als ondernemer bent aangemerkt. Ook kun je hierin aangeven dat de btw die je hiervoor afdraagt lager is dan €1.345,- waardoor je onder de kleinondernemersregeling valt. Je kunt hierbij het verzoek doen tot een ontheffing voor de komende jaren.
Stap 3. Vul al je persoonsgegevens in en doe een verzoek om bevestiging.

Start nu met besparen!