Dit zijn de 6 voorwaarden waaraan je moet voldoen om btw terug te krijgen

Je moet aan 6 voorwaarden voldoen om recht te hebben op de btw-teruggave, namelijk:

Voldoe je aan deze eisen? Dan kun je de btw terugvragen. Dit kun je zelf doen, maar de meeste installateurs die via ons zonnepanelen plaatsen regelen dit voor je tegen een zeer geringe bijdrage.

Let op: Je blijft wel gewoon btw betalen over de door jou opgewekte stroom. Het is mogelijk om dit in één keer af te kopen door gebruik te maken van het forfait (vooraf bepaald vast bedrag). Hierdoor hoef je niet precies te berekenen hoeveel kWh je opwekt en hoeveel btw je vervolgens moet betalen. Dit bedrag ligt tussen de € 20,- en € 160,- en is afhankelijk van het vermogen van het systeem. Bekijk de website van de Belastingdienst voor specifieke bedragen.

Het stappenplan voor btw terugvragen

Stappenplan voor btw-teruggave laten regelen door de installateur

Van de installateur krijg je een formulier toegestuurd via de mail voor de aanvraag van de btw-teruggave. Op de aanvraag vul je enkele gegevens in. De installateur checkt de gegevens en dan krijg je bericht als de teruggave is goedgekeurd.

Binnen 24 uur starten we de procedure. Je ontvangt een email ter bevestiging en de installateur houdt je op de hoogte. De installateur houdt contact met de Belastingdienst.

De Belastingdienst stort het bedrag terug op je rekening. De installateur voert de resterende administratieve handelingen uit bij de Belastingdienst en zorgt ervoor dat je vanaf het nieuwe kalenderjaar geen administratieve verplichtingen hebt.

Stappenplan voor btw-teruggave zelf regelen

Stuur het ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders‘ naar ons op. Met dit formulier meld je je aan als ondernemer, zo kun je later btw terugvragen. Je bent ondernemer, omdat je een deel van de stroom levert aan de energiemaatschappij en niet zelf direct gebruikt.

Geef een rekeningnummer door voor de btw-teruggave. Ook als we al een rekeningnummer van je hebben.

Nadat je het formulier uit stap 1 hebt verstuurd, krijg je een aantal brieven van de Belastingdienst. Die heb je nodig om aangifte te kunnen doen. Via de post ontvang je een papieren aangifte, als je deze papieren aangifte niet krijgt, doe je digitaal aangifte. Hoe doe je dat?

Stap 3a. Log in met DigiD om Mijn Belastingdienst Zakelijk
Klik bovenaan op ‘Omzetbelasting’. Vul de aangifte in die de Belastingdienst heeft klaargezet.

De benodigde gegevens:

  • de factuur van de aanschaf en installatie. Je hoeft de factuur niet mee te sturen met je aangifte, maar bewaar die wel voor een eventuele controle.
  • het maximale opwekvermogen van je zonnepanelen in wattpiek

Stap 3b. Kijk of je niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen hebt.

Klik bovenaan op ‘Omzetbelasting’. Vul de aangifte in die de Belastingdienst heeft klaargezet.

De benodigde gegevens:

  • de factuur van de aanschaf en installatie. Je hoeft de factuur niet mee te sturen met je aangifte, maar bewaar die wel voor een eventuele controle.
  • het maximale opwekvermogen van je zonnepanelen in wattpiek

Stap 3c. Kies of je zelf de btw berekent of het forfait gebruikt.

Stap 3d. Na je btw-aangifte krijg je een teruggaafbeschikking.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg over de terugvraag van zonnepanelen als particulier.

Hoe is het proces bij de aanschaf van een tweede set zonnepanelen?

Wanneer je al zonnepanelen hebt, verschilt het welke stappen je kunt ondernemen om de btw voor de tweede keer terug te krijgen. Het makkelijkst is het om de tweede aanschaf op naam van je partner te doen. Als je zelf btw wil terugvragen, op je eigen naam, zit je vast aan enkele regels. Er moet ten minste 3 jaar tussen de eerste en tweede aanschaf zitten. Je moet na het derde jaar jezelf afmelden voor de KOR en vervolgens aanmelden als kleine ondernemer. Let wel op dat je in jaar 4 tot en met jaar 6 ieder jaar btw moet afdragen. Als je btw terugvraagt op de naam van je partner, dan gelden de eerste regels als voorheen. Het energiecontract moet op de naam van je partner. Je partner moet geen btw-nummer hebben.

Veelgestelde vragen

In principe installeren de teams meerdere systemen in één dag. In de meeste gevallen zal het dus een halve dag in beslag nemen, dit zal altijd gecommuniceerd worden met jou.

Ja dit kan, zolang er voldoende vrije dakruimte over is naast de obstakels. Je moet wel altijd rekening houden met eventuele schaduwval van de obstakels, hierdoor wordt het bruikbare dakoppervlak een stuk kleiner. In deze situaties wordt vaak ook aangeraden om voor een Solaredge omvormer te kiezen, dan worden de panelen individueel aangestuurd.

Je investeert in principe eenmalig in zonnepanelen en verdient ze binnen 7 tot 9 jaar weer terug. Het enige dat (wellicht) vervangen moet worden is de omvormer, na zo’n 12 jaar. Echter horen wij steeds vaker dat de kwaliteit dermate goed is dat de omvormer langer mee gaat. Je zonnepanelen systeem onderhouden is in principe verder niet nodig. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht u ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen en schuurspons want dit kan de zonnepanelen beschadigen!

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je na aanschaf van de zonnepanelen 21% btw terug van de Belastingdienst. Je betaalt de btw eerst zelf en de installateur zorgt ervoor dat je binnen 2 tot 6 maanden het geld weer op je rekening staat.

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen is in principe vergunningsvrij. Er zijn wat uitzonderingen. Woon je in een monumentaal pand of een beschermd stads-of dorpsgezicht? In de meeste gevallen moet je dan een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze aanvraag wordt vervolgens getoetst aan het gemeentelijk welstandsbesluit. Vervolgens besluiten ze of je een vergunning hiervoor krijgt. Wij adviseren mensen die woonachtig zijn in een dergelijk pand altijd van te voren contact op te nemen met de gemeente.

Ben je een woningeigenaar met een eigen dak? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Je woning is niet geschikt voor zonnepanelen, wanneer:

  • Je dak moet eerst vervangen of gerepareerd moet worden.
  • De ligging van je dak ten opzichte van de zon is ongunstig.
  • Het type dak geen zonnepanelen toelaat, zoals een rieten dak.
  • Op je dak is geen ruimte voor minimaal 6 zonnepanelen. Dit is het minimum aantal dat wij hanteren in een inkoopactie.

Nee, er zijn geen subsidies voor zonnepanelen. Wel is er de btw-teruggave. Je krijgt na aanschaf van de zonnepanelen 21% btw terug van de Belastingdienst. De installateur verzorgt deze teruggave.

We raden af om de panelen zelf schoon te maken. De kans dat je de panelen beschadigt is helaas te groot. Bij grotere zonnepanelensystemen of zonnepanelen in een omgeving met veel vervuiling is schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf om de paar jaar aan te raden. Bij de meeste woningeigenaren wegen de kosten echter niet op tegen de extra opbrengsten van schone panelen.

Bij bijna alle systemen is het mogelijk een monitoringapp te downladen van het merk van de omvormer. In deze app kun je precies je opwekking bij te houden.

Hoewel er altijd een kans is dat er iets fout gaat, is de kans heel klein. De meeste branden die er zijn geweest die met zonnepanelen te maken hebben, waren indak systemen of ondeugdelijke systemen (verkeerd aangesloten). De partijen waarmee wij samenwerken hebben ervaren monteurs in dienst.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen mogelijk afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je mogelijk geen btw meer hoeft terug te vragen.

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen.

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, hybride warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: