Tot 100% korting op energiebesparende producten

De gemeente geeft iedere huiseigenaar een waardebon voor het kopen van energiebesparende producten. Energiebesparing is goed voor het klimaat. Alleen de producten die op de officiële lijst staan komen in aanmerking voor deze korting. De doe-het-zelf winkels hebben voor veel producten handige kluswijzers. Je vindt ze op hun website. Bekijk hier de volledige lijst energiebesparende producten.

Ledlampen

Ledlampen zijn te koop in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Gloei- en halogeenlampen zijn op hun retour. Toch hebben mensen ze nog steeds in gebruik. Dat is een gemiste kans. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Het vervangen van een gloeilamp van 40 Watt door een vergelijkbare ledlamp bespaart je 4,40 euro per jaar aan stroomkosten (bij 550 branduren). Bovendien gaan ledlampen veel langer mee, dat scheelt ook in kosten.

Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor je energierekening en het klimaat.

Je mag met de waardebon maximaal 6 ledlampen kopen, als ze een energielabel A++ hebben. De actie geldt alleen voor losse ledlampen en niet voor lichtarmaturen met geïntegreerde lampen.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bevat een techniek waardoor je met minder warm water toch een prettige straal ervaart. Je bespaart op warm water, dus ook op energie. De besparing is gemiddeld zo’n 50 euro per jaar (energie en water samen).

In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Een douchekop is ‘waterbesparend’ als die maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat. Er zijn maar weinig producenten die heel duidelijk het aantal liter per minuut op de verpakking zetten.

De waardebon kan alleen gebruikt worden voor douchekoppen met die maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaten. In de deelnemende winkels staat op de schappen aangegeven welke douchekoppen onder de actie vallen.


Materiaal om naden en kieren te dichten

Wat oudere huizen verliezen vaak veel warmte door tocht via naden en kieren. De verwarming moet dan harder werken. Tocht voelt ook koud aan, waardoor je de neiging hebt de verwarming hoger te zetten. Echt comfortabeler wordt het dan niet, maar je energieverbruik gaat wel omhoog. Met het dichten van naden en kieren bespaar je energie. In oudere woningen die nog slechte naad- en kierdichting hebben, kun je gemiddeld zo’n 60 euro per jaar besparen.

Het meest bekend zijn de kieren bij ramen en deuren. Maar er zijn vaak ook kieren bij de aansluiting van kozijnen op gevels, bij dak op de gevel, bij het luik naar de kruipruimte en bij leidingen door de vloeren naar de kruipruimte. Denk ook aan de brievenbus.

Als de naden en kieren dicht zijn, moet je goed ventileren met roosters, klepraampjes of ventilatiesystemen. Hiermee heb je meer controle over frisse lucht in huis, en dus minder last van tocht dan met kierende ramen.

Producten waarmee je in aanmerking komt voor de waardebon zijn tochtstrips, tochtband, brievenbusborstel, en tochtborstel onder buitendeur. 

Radiator-ventilator

Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je met magneten aan de onderkant van de radiator klikt. Ze werken alleen als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat is prettig en het scheelt energie: de temperatuur van het verwarmingswater hoeft niet hoog op te lopen en zo werkt de cv-ketel of warmtepomp efficiënter. Hoeveel je bespaart is niet te zeggen, dat hangt onder meer af van de huidige capaciteit van je radiatoren.

Radiatorfolie

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren.

Per vierkante meter radiatorfolie levert dat bij een niet-geïsoleerde buitenmuur 10 m3 gasbesparing per jaar op (8 euro). Er is ook radiatorfolie die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, zodat je de folie helemaal niet ziet.

Isolatiemateriaal voor dak, vloer of voorzetwand

Met goede isolatie blijft de warmte beter binnen en voorkom je dat je onnodig veel energie verbruikt. Veel oudere woningen hebben nog geen of slechts matige isolatie van dak, vloer of gevel (buitenmuur). Het verbeteren van matige naar zeer goede isolatie is de moeite waard. Je wooncomfort stijgt en je huis is voorbereid om een toekomst zonder aardgas. Check www.verbeterjehuis.nl voor een berekening van de besparing in jouw woning.

Het verbeteren van de isolatie van je huis is goed zelf te doen, en het scheelt fors in de kosten. Doe-het-zelf winkels hebben handige kluswijzers en klusvideo’s. Belangrijkste tip is: doe het meteen goed. Kies een hoge isolatiewaarde (Rd waarde). Volg de geadviseerde Rd waarde in de kluswijzers op. En breng het isolatiemateriaal goed aansluitend aan en zorg dat het goed vast zit.

Je kunt de waardebon gebruiken voor allerlei soorten isolatiematerialen.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken (op afstand bedienen, aanwezigheidssensor) en je helpen om energie te besparen. Als je zelf niet bewust bezig bent met zuinig stoken, kan een slimme thermostaat een behoorlijke besparing opleveren. 

Een slimme thermostaat komt in aanmerking voor de waardebon als die over de volgende functionaliteiten beschikt:

  • Zelflerend opwarmen. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om je woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
  • Modulerend stoken. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Je cv-ketel verwarmt dan efficiënter.
  • Klokprogramma dat je zelf kan programmeren. Veel slimme thermostaten beschikken ook over zelflerend klokprogramma. Dat is prima mits je het ook zelf kan instellen. Zelf instellen kan meer besparing opleveren omdat het nauwkeuriger is.

Let op: Het vervangen van een thermostaat is geen eenvoudige klus. Als je een slimme thermostaat wilt installeren, moet je weten of je cv-ketel geschikt is voor Opentherm. Het kan zijn dat je met de handleiding van je cv-ketel de instellingen moet aanpassen van aan/uit-regeling naar OpenTherm-regeling.

Logo energiebespaarshop
Multimate_maps logo

BAUHAUS logo
Gamma logo