Goedkoper verwarmen

Door het waterzijdig inregelen van jouw cv-installatie regelt de installateur de cv-ketel zo in dat het water niet op een hogere temperatuur wordt opgewarmd dan nodig is om je huis warm te krijgen. Hierbij worden de radiatoren zo ingesteld dat er niet te veel en niet te weinig water tegelijk naar binnen stroomt. Het waterzijdig inregelen van een cv-installatie zorgt er dus voor dat de waterbalans in de verwarmingsinstallatie van jouw woning optimaal is.

Zo werkt goedkoper verwarmen

Veel huiseigenaren zijn niet bekend met de mogelijkheid om hun radiatoren waterzijdig in te regelen. Wij willen dat veranderen, omdat je er flink mee kunt besparen op je energierekening. Je gasverbruik gaat namelijk omlaag, waardoor je tot € 250,- minder kosten maakt. Ook wordt je huis gelijkmatiger warm, waardoor je in alle vertrekken waar je dit wilt een stuk prettiger kunt vertoeven. Bovendien is de uitvoering van waterzijdig inregelen eenvoudig en zo voor elkaar. Wij hebben de uitvoering daarom voor jou op beeld gezet.

Wil je meer weten? Meld je dan hier vrijblijvend aan voor de advies- en inkoopactie

Het waterzijdig inregelen van de radiatoren

Als een centrale verwarmingsinstallatie niet waterzijdig is ingeregeld, stroomt er door radiotoren aan de kant dicht bij de cv-ketel te veel water, terwijl er door radiatoren ver van de cv-ketel te weinig water stroomt. Dan worden kamers die ver van de cv-ketel liggen niet warm genoeg. In 98% van de Nederlandse huishoudens is de cv-installatie niet goed ingesteld. Dat komt doordat de cv-ketel nog op de standaardfabrieksinstellingen staat. Of doordat een verwarmingsinstallateur bijvoorbeeld de cv-ketel onnodig hoog (warm) heeft ingesteld bij de installatie van het apparaat. Verwarmingsinstallateurs willen namelijk graag voorkomen dat klanten gaan bellen met de klacht dat hun woning niet warm wordt.
In de praktijk is het onnodig en zeer kostbaar om de ketel op 90 graden te hebben staan. 60 graden is vaak in veel gevallen voldoende. Dat betekent niet dat uw kamers minder goed warm worden, integendeel zelfs!

Het begrip ‘waterzijdig inregelen’ was en is helaas voor veel installateurs nog onbekend. Dat betekent dat zij alle radiatoren simpelweg aansluiten op een te warm ingestelde ketel. Een radiator die ver weg van de ketel staat heeft nog maar weinig waterdruk over. Sommige radiatoren in de woningen worden té heet en andere radiatoren worden juist heel slecht warm doordat er te veel of te weinig water met de verkeerde druk door de behuizing loopt. Met het waterzijdig inregelen zorg je er in grote lijnen dus voor dat alle radiatoren in de woning goed afgesteld worden. Lees hier een artikel voor meer informatie. Op de afbeeldingen hiernaast is eerst een correct afgestelde radiotor te zien, en daaronder en slecht afgestelde.

Hoe kun je zelf gemakkelijk testen of jouw radiatoren en cv-ketel slecht zijn afgesteld?

In 98% van de huishoudens in Nederland zijn de radiatoren níet goed afgesteld. Je kunt er dus van uit gaan dat het bij jouw thuis ook niet goed is ingeregeld. Als je jouw cv-installatie waterzijdig laat inregelen, kun je hiermee veel winst behalen. Je kunt het ook gemakkelijk zelf testen:

Zorg dat je de verwarming goed opstookt (zet de thermostaat op 25 graden). Wacht ongeveer 5 minuten. Als je voor de radiator staat, zie je in veel gevallen buizen lopen. Linksboven komt het warme water binnen en is het water dus het heetst. Rechtsonder stroomt het water weer weg. Bij goed afgestelde radiatoren loopt het water met de juiste snelheid door de buizen zodat het de warmte goed kan afgeven. Er zit dus een voelbaar verschil tussen de aanvoer en de retour tempratuur. Simpel gezegd: wanneer je je hand linksboven op de radiator houdt moet deze radiator flink warmer aanvoelen dan wanneer je je hand rechtsonder (bij de retour) houdt.  LET OP: deze ‘meting’ is maar een indicatie, oftewel een aanwijzing. . Een cv-installateur die uw cv waterzijdig komt inregelen, gebruikt infaroodsensoren om het verschil te meten tussen de aanvoer en retourtempratuur. Dat levert een vel nauwkeurig meting op. Op de foto’s hiernaast zie je duidelijk het verschil tussen een goed- en slecht afgestelde radiator.

Wat kost het en wat bespaar ik?

Wanneer je cv-ketel op zolder staat kun je tot 25% besparen op uw gasrekening! Een besparing van minimaal 15% is in vrijwel alle gevallen haalbaar. Zelfs in dit scenario kun je dus fors besparen op jouw gasrekening. Een huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 1500m3 gas per jaar. 1m3 gas kost nu gemiddeld l €0,81,4. Dat betekent dat je met het waterzijdig inregelen ongeveer €175,- tot €300,- per jaar bespaart.  Uiteraard moet je eerst geld uitgeven (investeren) om de besparing mogelijk te maken. Je moet een handboek en een doe-het-zelf-kit kopen of de kosten voor het werk van een installateur betalen. Wanneer je je investering terugverdient, verschilt. Als je ervoor kiest zélf je cv-installatie waterzijdig in te regelen, dan verdien je je investeringen in slechts 1 tot 2 jaar terug. Dit komt doordat je maar weinig geld hoeft te investeren: je koopt alleen een ‘doe-het-zelf-kit’ en een handboek. Deze oplossing verbetert de situatie sterk maar is minder kostenbesparend dan wanneer een installateur het voor u doet. Met het handboek ga je zelf je cv-installatie ‘tweaken’, oftewel je brengt wat kleine verbeteringen aan. De installateur is een professional en voert ingrijpender veranderingen uit. Hij vervangt bijvoorbeeld radiatorkranen. Het laten uitvoeren van die veranderingen kost meer geld (je moet dus meer investeren) maar levert uiteindelijk ook een grote besparing op je energierekening op. 

Ik doe het liever zelf

Je ontvangt een ‘doe-het-zelf’ kit inclusief handboek, infraroodsensor en alle andere benodigde materialen. Enige technische kennis is handig maar niet nodig. Voor dit handboek betaal je slechts €85,75 inclusief verzendkosten. Als je zelf je cv-installatie waterzijdig inregelt, verdien je meestal in slechts 1 tot 2 jaar je investeringen terug. Meld je hier aan om de set te bestellen.

Ik laat het liever uitvoeren door een installateur

Een installateur vervangt in veel gevallen de radiatorkranen voor thermostatische radiatorkranen en creëert een optimale balans in je cv-installatie. De kosten zijn sterk afhankelijk van het aantal radiatoren die je in jouw huis hebt. En van het aantal radiatorkranen dat de installateur moet vervangen. Per radiator kost het je ongeveer €40,00 tot €95,00 euro. Hoe minder radiatoren je nodig hebt, hoe minder het kost. Je verdient je investering meestal in 5 tot 7 jaar terug. Meld je hier aan om het via een installateur te laten doen.