Ventilatie met warmteterugwinning

Voor jouw gezondheid is het belangrijk om jouw woning goed te ventileren. Ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat door afvoer van muffe, vochtige en CO2 rijke lucht af en aanvoer van schone en zuurstofrijke lucht. Door gebruik te maken van een ventilatiesysteem met warmte- terugwinning verlies je zeer weinig warmte en bespaar je op jouw energierekening.

Wat is warmte-terugwinning?

Warmte-terugwinning houdt in dat de ventilatie-installatie de (koude) schone buitenlucht ‘gratis’ met de warme maar vervuilde binnenlucht verwarmt. Met een warmte-terugwin-installatie verlies je daardoor veel minder warmte dan bij normaal ventileren door het openzetten van een raam. Een nadeel van ventilatie door een raam is dat dit vaak vergeten wordt. Ventileren met warmte-terugwinning gaat veelal automatisch en is zeer veel energiezuiniger dan regulier ventileren. In het filmpje hiernaast zie je hoe warmte-terugwinning precies werkt. 

Waarom uw woning ventileren?

  1. Vocht: Ventileren is nodig om vocht af te voeren. Een huishouden van 3 personen zorgt gemiddeld voor 20 liter vocht in de lucht per dag. Het vocht komt in de lucht door te koken, te douchen of was te drogen te hangen en door simpelweg te ademen. Het vocht kan ongezonde schimmelplekken op uw muren en in tegelvoegen veroorzaken.
  2. Gezondheid: Ventileren draagt sterk bij aan het voorkomen van gezondheidsklachten. Als de lucht te droog is kunt u last krijgen van droge ogen of op termijn hoofdpijn.  
  3. Lagere energielasten: De afvoer van vocht uit de woning maakt de lucht droger. Drogere lucht is sneller warm en kost (flink) minder energie om op te warmen.
  4. Wooncomfort: Een goed geventileerde woning bevat veel zuurstof en ruikt fris. 

Een centraal ventilatiesysteem

Als uw woning bij de bouw reeds is voorzien van een geïntegreerd ventilatiesysteem in plafonds en muren dan heet dit een centraal ventilatiesysteem. In dit geval zijn meerdere aanzuigpunten opgenomen in de plafonds die naar een centrale ventilatiebox leiden op zolder. Als de ventilatiebox op zolder ouder is dan 15 jaar is het nodig de box  te vervangen omdat deze verouderde box onnodig veel stroom gebruikt en niet meer optimaal functioneert. De nieuwe, energiezuinige ventilatiebox heeft warmteterugwinning én werkt met vochtsensoren. Als de sensor opmerkt dat een kamer vochtig is, slaat het ventilatiesysteem automatisch aan. Zo zuigt het systeem alleen lucht af wanneer het ook echt nodig is! De installateur sluit de nieuwe box aan op de bestaande kanalen. Voordat de installateur de nieuwe box aansluit, maakt hij eerst de bestaande kanalen goed schoon om voor een goede luchtkwaliteit te zorgen.Deze vervanging en reiniging kost ongeveer 2 tot 3 uur. De kosten hiervoor liggen gemiddeld rond de €600,- tot €800,- euro.

Een decentraal ventilatiesysteem

De meeste woningen van voor 1970 zijn bij de bouw niet voorzien van een geïntegreerd centraal ventilatiesysteem. Gezien de hoge kosten voor het achteraf plaatsen van een centraal systeem gebeurt dit vrijwel nooit. In deze woningen is het plaatsen van een apart ventilatiesysteem per kamer de meest aantrekkelijke optie. Dit ventilatiesysteem wordt in slechts een paar uur in de buitenmuur geïnstalleerd in de meest gebruikte ruimte van het huis: de woonkamer en of de studeerkamen. Dit lokale systeem ventileert de gehele ruimten met minimaal warmteverlies. De meest gebruikte ruimten worden ‘gezond’ geventileerd en je bespaart flink op jouw energierekeningen.  Ook is het mogelijk een apart afvoerpunt van vochtige lucht te maken in de badkamer , toilet en/of keuken. Dit wordt alleen aangeraden als u geen centraal ventilatiesysteem heeft. De plaatsing van een ventilatiesysteem in de woonkamer kost ongeveer rond de €2800,- tot €3200,-. Een los afvoerpunt kost ongeveer €600,- tot €800,-.

Ventilatie in andere kamers

Ventilatie is vooral belangrijk in de kamers waar je vaak bent. Als de installateur al decentrale ventilatie units heeft aangebracht in de huiskamer, de keuken, de badkamer en het toilet, blijft in veel gevallen alleen nog de slaapkamer over. Veel mensen vinden het fijn te slapen in een relatief koude kamer (16 graden celsius). Er staat bijna altijd een ventilatierooster of een kiepraam open. Je hoeft dan niets te doen. Stook je wél in de slaapkamer of sluit je de natuurlijke ventilatie als je gaat slapen? Dan biedt Winst uit je Woning ook voor jouw slaapkamer een ventilatie-oplossing aan. Een eenvoudig te installeren stille decentrale unit zorgt de hele nacht voor aanvoer van verse lucht.

Meld je aan op het aanmeldformulier van Winst uit je Woning en geef aan dat je interesse hebt in ventilatie. In het formulier staan een aantal vragen over de manier waarop je nu ventileert. Op basis van jouw antwoorden ontvang je binnen 48 uur een vrijblijvende, op maat gemaakte advies-offerte. In deze offerte vindt je een totaal aanbod om een perfecte luchtstroom in jouw woning te krijgen. Per aangeboden maatregel leggen wij aan de hand van jouw eigen antwoorden uit waaróm juist deze units en deze installatie de beste zijn voor jouw situatie. Je bent uiteraard vrij om zelf te kiezen wat je wél en niet wil hebben.