Waterzijdig inregelen

Door het waterzijdig inregelen van jouw CV-installatie regelt de installateur de CV-ketel zo in dat het water niet op een hogere temperatuur wordt opgewarmd dan nodig is om je huis warm te krijgen. Hierbij worden de radiatoren zo ingesteld dat er niet te veel en niet te weinig water tegelijk naar binnen stroomt door de radiator. Het waterzijdig inregelen van een CV-installatie zorgt er dus voor dat de waterbalans in de verwarmingsinstallatie van jouw woning optimaal is. Waterzijdig inregelen wordt alleen aangeboden in combinatie met een Hybride Warmtepomp. Heb je interesse in het waterzijdig inregelen van jouw CV-installatie? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de advies- en inkoopactie.

Zo werkt Waterzijdig inregelen

Veel huiseigenaren zijn niet bekend met de mogelijkheid om hun radiatoren waterzijdig in te regelen. Wij willen dat veranderen, omdat je er flink mee kunt besparen op je energierekening. Je gasverbruik gaat namelijk omlaag, waardoor je tot € 250,- minder kosten maakt. Ook wordt je huis gelijkmatiger warm, waardoor je in al je vertrekken een stuk prettiger kunt vertoeven. Bovendien is de uitvoering van waterzijdig inregelen eenvoudig en zo voor elkaar. Wanneer je CV-ketel op zolder staat kun je tot 25% besparen op je gasrekening! Een besparing van minimaal 15% is in vrijwel alle gevallen haalbaar. Wij hebben de uitvoering daarom voor jou op beeld gezet.

Let op! De uitvoeringstermijn loopt echter wel op naar 2 tot 6 maanden in verband met de overweldigende drukte en beperkte installatiecapaciteit.

Het waterzijdig inregelen van de radiatoren

Als een centrale verwarmingsinstallatie niet waterzijdig is ingeregeld, stroomt er door radiotoren aan de kant dicht bij de CV-ketel te veel water, terwijl er door radiatoren ver van de CV-ketel te weinig water stroomt. Dan worden kamers die ver van de CV-ketel liggen niet warm genoeg. In 80% van de Nederlandse huishoudens is de CV-installatie niet goed ingesteld. Dat komt doordat de CV-ketel nog op de standaardfabrieksinstellingen staat. Of doordat een verwarmingsinstallateur bijvoorbeeld de CV-ketel onnodig hoog (warm) heeft ingesteld bij de installatie van het apparaat. Verwarmingsinstallateurs willen namelijk graag voorkomen dat klanten gaan bellen met de klacht dat hun woning niet warm wordt.

In de praktijk is het onnodig en zeer kostbaar om de ketel op 90 graden te hebben staan. 60 graden is vaak in veel gevallen voldoende. Dat betekent niet dat de kamers minder goed warm worden, integendeel zelfs!

Het begrip ‘waterzijdig inregelen’ was en is helaas voor veel installateurs nog onbekend. Dat betekent dat zij alle radiatoren simpelweg aansluiten op een te warm ingestelde ketel. Een radiator die ver weg van de ketel staat heeft nog maar weinig waterdruk over. Sommige radiatoren in de woningen worden té heet en andere radiatoren worden juist heel slecht warm doordat er te veel of te weinig water met de verkeerde druk door de behuizing loopt. Met het waterzijdig inregelen zorg je er in grote lijnen dus voor dat alle radiatoren in de woning goed afgesteld worden. Lees hier een artikel voor meer informatie. Op de afbeeldingen hiernaast is eerst een correct afgestelde radiator te zien, en daaronder een slecht afgestelde.

Hoe kun je zelf gemakkelijk testen of jouw radiatoren en CV-ketel slecht zijn afgesteld?

In 80% van de huishoudens in Nederland zijn de radiatoren niet goed afgesteld. Je kunt er dus van uit gaan dat het bij jou thuis ook niet goed is ingeregeld. Als je jouw CV-installatie waterzijdig laat inregelen, kun je hiermee veel winst behalen. Je kunt het ook gemakkelijk zelf testen:

Zorg dat je de verwarming goed opstookt (zet de thermostaat op 25 graden). Wacht ongeveer 5 minuten. Als je voor de radiator staat, zie je in veel gevallen buizen lopen. Linksboven komt het warme water binnen en is het water dus het heetst. Rechtsonder stroomt het water weer weg. Bij goed afgestelde radiatoren loopt het water met de juiste snelheid door de buizen zodat het de warmte goed kan afgeven. Er zit dus een voelbaar verschil tussen de aanvoer en de retour tempratuur. Simpel gezegd: wanneer je je hand linksboven op de radiator houdt moet deze radiator flink warmer aanvoelen dan wanneer je je hand rechtsonder (bij de retour) houdt. 

Let op: deze ‘meting’ is maar een indicatie, oftewel een aanwijzing. Een CV-installateur die je CV-ketel waterzijdig komt inregelen, gebruikt infraroodsensoren om het verschil te meten tussen de aanvoer en retourtempratuur. Dat levert een veel nauwkeurigere meting op. Op de foto’s hiernaast zie je duidelijk het verschil tussen een goed en slecht afgestelde radiator.

Start nu met besparen!