Gemeente Utrecht

De inkoopactie is helaas afgelopen. We willen alle inwoners bedanken die mee hebben gedaan aan de actie. Gezamenlijk hebben we het energieverbruik verlaagd en dragen we een steentje bij aan een duurzame wereld!

Doe mee met de gezamenlijke inkoopactie
171273 deelnemers gingen je voor!

Zo doe je mee: 

Als je deelneemt aan de inkoopactie kun je zonnepanelen en een hybride warmtepomp aanschaffen met de juiste prijs/kwaliteit verhouding. We hebben de aanbieders al voor je vergeleken en doen je een aanbod dat op maat gemaakt is voor jouw woning. Dat scheelt je geld en uitzoekwerk! 

Door met een grote groep huiseigenaren in te kopen, zorgen we ervoor dat de voorwaarden goed en de prijzen scherp zijn. Aanmelden voor de gezamenlijke inkoopactie is vrijblijvend. Je weet snel wat de mogelijkheden zijn om te gaan besparen op je energierekening.

Stadsverwarming
Gemeente Utrecht is volop bezig met het aanleggen van stadsverwarming. Dit heeft gevolgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is namelijk met name interessant in combinatie met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp kan soms ook in combinatie met stadsverwarming, maar dat is echt maatwerk en heeft wat haken en ogen. De combinatie van een warmtepomp en stadsverwarming is wel volop in ontwikkeling. Bij deze inkoopactie wordt een hybride warmtepomp in combinatie met stadsverwarming afgeraden.  

De zonnepanelen die we aanbieden zijn uiteraard wel geschikt, met en zonder stadsverwarming.

Informatieavond

6 oktober 20:00 uur
De Musketon

Informatieavond

18 oktober 19:30 uur
Online

Op donderdag 6 oktober (20:00 –  21:00 uur) organiseert Winst uit je woning een informatieavond over hybride warmtepompen en zonnepanelen in De Musketon, te Hondsrug 19. Kun je hier niet bij aanwezig zijn? Op dinsdag 18 oktober (19:30-20:15) is er een extra informatieavond, maar dan digitaal, zodat je gemakkelijk vanuit huis kunt deelnemen. Tijdens de informatieavond kom je alles te weten over de inkoopactie, energiebesparingsmaatregelen, subsidies en financieringen.

Je kunt je niet meer aanmelden voor de inkoopactie!

Je kunt je helaas niet meer aanmelden voor de inkoopactie. We willen alle inwoners bedanken die mee hebben gedaan. Gezamenlijk hebben we het energieverbruik verlaagd en dragen we een steentje bij aan een duurzame wereld!

Heb je je niet kunnen aanmelden? Check dan deze tips:

Informatieavond

Wil je de informatieavond terugkijken?

We hebben deze maand 2 informatieavonden georganiseerd in gemeente Utrecht. Tijdens de informatieavond werd alles verteld over de inkoopactie, energiebesparingsmaatregelen, subsidies en financieringen. Heb je de informatieavond gemist of wil je de informatie nog eens terugzien? Kijk dan hier

Veelgestelde vragen

In principe installeren de teams meerdere systemen in één dag. In de meeste gevallen zal het dus een halve dag in beslag nemen, dit zal altijd gecommuniceerd worden met jou.

  • Je bespaart tot wel 70% op je gasrekening.
  • Je vermindert de C02-uitstoot van je huishouden met 30%.
  • Je cv-ketel gaat langer mee doordat deze minder wordt gebruikt.
  • Een hybride warmtepomp kan worden geplaatst bij vrijwel alle gangbare cv-ketels.
  • Een hybride warmtepomp heeft een stille modus. De cv-ketel springt dan iets eerder bij, zodat je het geluid kunt dempen op zelf te bepalen momenten van de dag.

Een hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming in je huis en haalt zijn warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp is hybride door de combinatie van een gasgestookte ketel en een elektrische warmtepomp. Als het buiten te koud is, dan schakelt de cv-ketel automatisch bij.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

De investeringskosten van een hybride warmtepomp beginnen vanaf € 3.500,- na aftrek van de subsidie. Je bespaart € 350,- per jaar en hebt de hybride warmtepomp binnen 8 jaar terugverdiend. Als je een hybride warmtepomp combineert met zonnepanelen, heb je extra rendement.

Wanneer jij je aanmeldt voor de inkoopactie en je interesse voor de hybride warmtepomp doorgeeft, ontvang je overzicht met de te verwachten investering en besparing. Bij verdere interesse plan je een telefonisch adviesgesprek en vragen we je om foto’s te sturen van de huidige situatie. Op basis hiervan maken wij een offerte op maat.

Wanneer je akkoord gaat met de offerte kun je een digitale schouw en een uitvoeringsdatum plannen. De digitale schouw is nodig voor het installatieteam zodat jij en ook zij niet voor verrassingen komen te staan.

Woningen na 1990 zijn eigenlijk altijd goed genoeg geïsoleerd om verwarmd te worden met een hybride warmtepomp. Bij oudere woningen is het belangrijk dat in ieder geval 2 isolerende maatregelen hebben plaatsgevonden om een warmtepomp rendabel te maken.

Bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp wordt er zowel een buitenunit als een binnenunit geplaatst. De buitenunit wordt altijd buiten geplaatst. Op basis van een technische schouw op afstand bepaalt de uitvoerder welk plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is.

Op dit moment loopt er een subsidie bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp. Dit subsidiebedrag loopt vanaf € 2.400,-.

De levensduur van een hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de hybride warmtepomp echt meegaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan.

1. De Remeha Elga ACE 4 kW wordt vanaf 700 m3 geleverd
2. De Rehema Elga ACE 6 kW wordt tussen 2300 m3 en 3500 m3 geleverd
3. Daikin Intergas 7.4 kW wordt bij maximaal 5000 m3 geleverd

Voor de Remeha Elga Ace zijn de afmetingen:
– Binnenunit: h x b x d: 600 x 300 x 200 mm
– Buitenunit: h x b x d: 550 x 780 x 290mm

Voor de Intergas Daikin zijn de afmetingen:
– Binnenunit: h x b x d: 890 x 450 x 400mm
– Buitenunit: h x b x d: 735 x 832 x 400mm

De buitenunit van een hybride warmtepomp kan tot 45 decibel aan geluid produceren. Dit is iets meer dan een koelkast die aanslaat. Daarom wordt van te voren altijd goed nagedacht over de locatie hiervan, zodat geen hinder wordt ervaren door jijzelf, maar ook door je buren. Verder worden geluidwerende maatregelen getroffen tegen het trillen door het dak of wand en beschikken de warmtepompen over een fluisterstand. In deze stand schakelt de verwarming eerder over op de cv-ketel en zal de warmtepomp dus niet op vol vermogen te hoeven draaien.

Nee, er zijn geen subsidies voor zonnepanelen. Wel is er de btw-teruggave. Je krijgt na aanschaf van de zonnepanelen 21% btw terug van de Belastingdienst. De installateur verzorgt deze teruggave.

Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen.

Hoewel er altijd een kans is dat er iets fout gaat, is de kans heel klein. De meeste branden die er zijn geweest die met zonnepanelen te maken hebben, waren indak systemen of ondeugdelijke systemen (verkeerd aangesloten). De partijen waarmee wij samenwerken hebben ervaren monteurs in dienst.

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom.

Voor woningeigenaren met zonnepanelen is er een salderingsregeling mogelijk. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt, kun je het overgebleven gedeelte terugleveren aan het openbare net en gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het einde van het jaar verreken je de energie die je hebt teruggeleverd met de energie die je hebt verbruikt op de momenten dat je meer energie nodig had dan dat je zelf hebt opgewekt. Dit heet salderen. Overproductie valt niet onder het salderen.

Als de plannen van de overheid doorgaan, kan vanaf 2023 ieder jaar 9% minder gesaldeerd worden totdat dit in 2032 wordt stopgezet. Zorg dat je minder afhankelijk wordt van de huidige saldeerregeling, door te zijner tijd een accu aan te schaffen; of door je stroom slim te verbruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt.

Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen.

Een zonnesysteem bestaat in de basis uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting op het net.
Bevestigingsmaterialen en bekabeling zijn nodig voor de installatie. Met een monitoringssysteem kun je de werking en opbrengst monitoren

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 165 centimeter lang en 99 centimeter breed. Een paar centimeter langer en breder komt steeds vaker voor. De dikte is ongeveer 4 centimeter aan de randen. Een gebruikelijk piekvermogen van een standaardformaat zonnepaneel ligt in 2022 tussen de 300 en 350 Wattpiek (Wp).

Je haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen.

Als je alleen een hybride warmtepomp afneemt, kan Winst uit je woning op jouw verzoek gratis de subsidie aanvragen. Als je naast de hybride warmtepomp nog maatregelen afneemt bij Duurzaam Bouwloket, kun je de subsidie via Duurzaam Bouwloket terugvragen tegen een lagere prijs van €50,- in plaats van €85,-. Kijk op de website van Duurzaam Bouwloket voor meer informatie.

Als je woning over enkele jaren van het aardgas afgaat, is het zonde om nu een hybride warmtepomp aan te schaffen. Deze werkt namelijk deels op aardgas. Zie ook: Hybride Warmtepomp | Gemeente Utrecht (jouwhuisslimmer.nl)

Een hybride warmtepomp is met name interessant in combinatie met een cv-ketel. Een hybride warmtepomp kan soms ook in combinatie met stadsverwarming, maar dat is echt maatwerk en heeft wat haken en ogen. De combinatie van een warmtepomp en stadsverwarming is wel volop in ontwikkeling. Bij deze inkoopactie is een hybride warmtepomp in combinatie met stadsverwarming niet mogelijk.  

Nee, als je in een appartement woont kun je helaas niet meedoen met de inkoopactie. We bieden alleen maatregelen aan voor grondgebonden koopwoningen.

Geïnteresseerd in isolatiemaatregelen? 

Ben je geïnteresseerd in isolatiemaatregelen? Gemeente Utrecht organiseert samen met Duurzaam Bouwloket en regionale isolatiebedrijven een inkoopactie voor:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • Isolerend glas

Op dinsdag 4 en woensdag 12 oktober (19:30 – 20:30 uur) organiseert Duurzaam Bouwloket een informatieavond over de inkoopactie en isolatiemaatregelen.

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, hybride warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: