Aankondiging samenwerking Winst uit je woning, KnopOm en TNO om de turbo op verduurzaming van woningen te zetten - Winst uit je Woning

Nieuw initiatief wil bres slaan in energiearmoede door energie inefficiënte woningen in bulk te verduurzamen

Amsterdam, 14 december 2023

In Nederland kampen 600.000 huishoudens met energiearmoede, een cijfer dat zal stijgen als het energieprijsplafond wegvalt volgend jaar. KnopOm is een sociale onderneming met de missie om energiearmoede in Nederland vóór 2030 uit te bannen. Het slaat de handen ineen met Winst uit je woning en kennisorganisatie TNO om het probleem bij de wortel aan te pakken: verduurzaming van miljoenen slecht geïsoleerde woningen, veelal sociale huurwoningen in beheer van woningcorporaties.

KnopOm en Winst uit je woning willen meters maken door gelijksoortige slecht geïsoleerde woningen in bulk te verduurzamen, om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hiervoor werken ze samen met kennisorganisatie TNO, die de innovatieve contingentenaanpak heeft ontwikkeld. Dit houdt in dat voor vergelijkbare woningen een gestandaardiseerd en herhaalbaar recept wordt toegepast om ze te verduurzamen. De aanpak is ook geschikt voor ‘gespikkeld bezit’, ofwel woningblokken met zowel huur- als koopwoningen.

Het eerste project staat in de startblokken. Een consortium KnopOm, Winst uit je woning, gemeenten en woningcorporaties, zal de eerste 500 woningen in bulk verduurzamen met behulp van de MEER maatwerk subsidie van de Nederlandse overheid. Deze subsidie van maximaal 15.000 Euro per woning stimuleert investeringen in industriële renovatieoplossingen, waardoor energiearmoede op grote schaal wordt aangepakt.

Lieven Andringa, Directeur Winst uit je woning: “Na ruim 10 jaar ervaring met de verduurzaming van koopwoningen, grijpen we nu de kans om samen met woningcorporaties de woningen aan te pakken die het het hardst nodig hebben.”

Sten de Wit, programmamanager TNO: “We zien er naar uit om in samenwerking met dit consortium de contingentenaanpak in de praktijk te brengen en succesrecepten regionaal en nationaal op te schalen.”

Roebyem Anders, oprichter van KnopOm: “Het gebeurt niet vaak dat er zo’n genereuze subsidie gericht op samenwerken en opschalen beschikbaar is. We hopen dat gemeenten en woningcorporaties dat inzien en zich aanmelden om samen de turbo op structurele verlaging van de energierekening te zetten.

Voor verdere vragen of interviews kun je contact opnemen met:

Lieven Andringa, Algemeen directeur en oprichter van Winst uit je woning
E-mail: communicatie@winstuitjewoning.nl

OF

Roebyem Anders , Oprichter KnopOm
E-mail: roebyem@knopom.nl
Telefoon: +31 6 54 94 28 83

Deel online

[addtoany]
To top