Zonnepanelen - Winst uit je Woning

Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Zodra er licht op een zonnecel valt ontstaat er elektrische spanning tussen twee lagen van deze zonnecel. De spanning wordt opgevangen en naar een omvormer gestuurd. Deze vormt de spanning om tot bruikbare energie die vervolgens wordt doorgestuurd naar de meterkast. De opgewekte stroom kun je het beste zoveel mogelijk gebruiken voor je eigen apparaten, zodat je niet hoeft terug te leveren aan het energiebedrijf.

Op een schuin dak worden de zonnepanelen bovenop de bestaande dakbedekking gemonteerd. Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak wordt het paneel eerst gemonteerd op steunen. Vervolgens worden ze los op het plat dak geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet wegwaaien, wordt er extra ballast gebruikt. Het plaatsen van zonnepanelen duurt ongeveer 1 dag.

Dit zijn de 6 voordelen van zonnepanelen

Goed nieuws: de salderingsregeling blijft!

Goed nieuws! De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer heeft tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling stap voor stap af te bouwen gestemd. Met de regeling kun je de opbrengst van je zonnepanelen wegstrepen tegen de kosten die je betaalt aan de energieleverancier. Over dat deel hoef je geen belasting te betalen. Het blijft de komende jaren dus mogelijk om eigen opgewekte elektriciteit te salderen.

Advies nodig voordat je je aanmeldt? Boek dan nu gratis en vrijblijvend jouw slimme keuze gesprek!

Onze adviseurs vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.

Welke systemen bestaan er?

String parallel

Een string parallel systeem maakt gebruik van optimizers achter de panelen. De
panelen werken hierdoor onafhankelijk van elkaar en zullen optimaal werken, ook
als een ander paneel in de schaduw ligt. Dit is een oplossing voor een dak met
pijpjes, schoorstenen of een dakkapel. Als dit nog een centrale omvormer
betreft moet er wel licht op minimaal 6 panelen vallen om de omvormer
aan te laten gaan. Omdat de optimizers de ideale spanning van de omvormer
leveren, zal deze altijd zeer efficiënt omvormer.

String serieel

Bij een string serieel systeem worden de panelen direct aan elkaar geschakeld en werkt deze op basis van de zwakste schakel. Mocht er op 1 paneel schaduw vallen, dan belemmert dit het gehele systeem. Wij adviseren een serieel systeem wanneer er geen enkele sprake van dagelijks schaduwinval op je panelen is.

Weten wat je kunt besparen met zonnepanelen?

Meld je nu aan, dan zie je meteen of er op dit moment een actie loopt in jouw gemeente waar je aan mee kunt doen!

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van zonnepanelen?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per aantal zonnepanelen bij een serieel en parallel systeem.

Serieel systeem 6 stuks 10 stuks 18 stuks
Bruto prijs €2.667 €3.789 €6.320
Besparing per jaar €640 €808 € 1.146
Terugverdientijd 4 jaar 5 jaar 6 jaar
       
Parallel systeem 6 stuks 10 stuks 18 stuks
Bruto prijs €3.200 €4.710 €7.996
Besparing per jaar €641 €808 €1.400
Terugverdientijd 5 jaar 6 jaar 6 jaar

Goed om te weten! De cijfers zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. De aanschafkosten zijn gebaseerd op offertes van Winst uit je woning. Deze bedragen zijn indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.

 
icoon zonnepanelen

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Ben je een woningeigenaar met een eigen dak? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Je woning is niet geschikt voor zonnepanelen, wanneer:

 • je dak eerst vervangen of gerepareerd moet worden.
 • de ligging van je dak ten opzichte van de zon ongunstig is.
 • je een type dak hebt dat geen zonnepanelen toelaat, zoals een rieten dak.
 • op je dak geen ruimte is voor minimaal 6 zonnepanelen. Dit is het minimum aantal dat wij hanteren in een inkoopactie.
icoon uitvoerders

Wie plaatst de zonnepanelen?

De zonnepanelen worden geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een inkoopactie van start gaat, wordt door Winst uit je woning een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen. De partijen die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit. Winst uit je woning kijkt bij de selectie van aanbieders onder meer naar certificering en ervaring met het specifieke product. 

Wat gebeurt er na aanmelding?

Direct naar de installateur

Via Winst uit je woning

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende jaren niet afgebouwd. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om de salderingsregeling stap voor stap af te bouwen afgekeurd. Nu de regeling blijft, kun je als eigenaar van zonnepanelen stroom terugleveren tegen het gunstige tarief. Dit betekent dat het terugleveren van stroom de komende jaren meer geld oplevert.

Met de salderingsregeling kun je de opbrengst van je zonnepanelen wegstrepen tegen de kosten die je betaalt aan de energieleverancier. Over dat deel betaal je geen belasting.

 • Het aanbrengen van zonnepanelen op jouw dak is meestal binnen één dag klaar.
 • Na de installatie werkt het systeem direct en heb je er bijna geen omkijken meer naar.
 • Je betaalt geen btw over zonnepanelen.
 • Met zonnepanelen wek jij je eigen energie op, waardoor je bespaart op je energierekening.
 • Zonnepanelen gaan 25 jaar lang mee. Daarna blijft de werking vaak nog meer dan 80%.
 • Je draagt bij aan een beter milieu, doordat je groene energie verbruikt.

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. De centrale omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 185 centimeter lang en 110 centimeter breed. Een paar centimeter langer en breder komt steeds vaker voor. De dikte is ongeveer 4 centimeter aan de randen. Een gebruikelijk piekvermogen van een standaardformaat zonnepaneel ligt in 2023 tussen de 400 en 430 Wattpiek (Wp).

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen is in principe vergunningsvrij. Er zijn wat uitzonderingen. Woon je in een monumentaal pand of een beschermd stads-of dorpsgezicht? In de meeste gevallen moet je dan een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze aanvraag wordt vervolgens getoetst aan het gemeentelijk welstandsbesluit. Vervolgens besluiten ze of je een vergunning hiervoor krijgt. Wij adviseren mensen die woonachtig zijn in een dergelijk pand altijd van te voren contact op te nemen met de gemeente.

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom.

Voor woningeigenaren met zonnepanelen is er een salderingsregeling mogelijk. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt, kun je het overgebleven gedeelte terugleveren aan het openbare net en gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het einde van het jaar verreken je de energie die je hebt teruggeleverd met de energie die je hebt verbruikt op de momenten dat je meer energie nodig had dan dat je zelf hebt opgewekt. Dit heet salderen. Overproductie valt niet onder het salderen. Hiervoor ontvang je een vergoeding op basis van een teruglevertarief. Dit verschilt per leverancier.

Via ons aanmeldformulier kun je aangeven dat jouw interesse uit gaat naar zonnepanelen. Wij zullen je aanvraag dan controleren en doorsturen naar de zonnepanelen leverancier. Zij voorzien je van een vrijblijvende maatwerkofferte. In eerste instantie gebeurt dit op afstand, op basis van geavanceerde satellietbeelden. Vind je de offerte interessant? Dan komt de zonnepanelen installateur op bezoek om jouw dak op te meten en je verder te adviseren.

Het minimum aantal zonnepanelen per dak is 6.

Een zonnesysteem bestaat in de basis uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting op het net.
Bevestigingsmaterialen en bekabeling zijn nodig voor de installatie. Met een monitoringssysteem kun je de werking en opbrengst monitoren.

Voor de installatie moeten er voldoende reserve dakpannen aanwezig zijn. Na de installatie dien je de installatie aan te melden bij www.energieleveren.nl. Kom je er zelf niet uit? Dan kan Winst uit je woning of de installateur je hierbij helpen.

Als particuliere woningeigenaar kun je helaas geen subsidie ontvangen voor zonnepanelen. Wel kun je sinds 1 januari 2023 zonnepanelen aanschaffen zonder btw te betalen.

Bij bijna alle systemen is het mogelijk een monitoringapp te downloaden van het merk van de omvormer. Hiervoor moet de omvormer aangesloten worden op het internet. In de app kun je precies je opwekking bij te houden.

We adviseren je om zonnepanelen te melden bij de verzekeraar. Je kunt de zonnepanelen meeverzekeren onder je opstalverzekering. De specificaties verschillen per verzekeraar.

Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je zonnepanelen systeem. Een omvormer is een kastje dat de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen, omzet in wisselstroom. Hierdoor kun je de opgewekte energie gebruiken. Er zijn verschillende types op de markt, afhankelijk van het soort systeem en jouw daksituatie wordt de beste optie geadviseerd door ons Adviesteam.

Een centrale omvormer wordt geplaatst op een locatie met voldoende ventilatie, zoals de zolder, technische ruimte of garage. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt de omvormer in de meterkast geplaatst.

Je zonnepanelen systeem onderhouden is in principe niet nodig. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht je ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen en schuurspons want dit kan de zonnepanelen beschadigen.

Ben je een woningeigenaar met een eigen dak? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Je woning is niet geschikt voor zonnepanelen, wanneer:

 • Je dak eerst vervangen of gerepareerd moet worden.
 • De ligging van je dak ten opzichte van de zon ongunstig is.
 • Het type dak geen zonnepanelen toelaat, zoals een rieten dak.
 • Op je dak geen ruimte is voor minimaal 6 zonnepanelen. Dit is het minimum aantal dat wij hanteren in een inkoopactie.

In principe installeren de teams meerdere systemen in één dag. In de meeste gevallen zal het dus een halve dag in beslag nemen, dit zal altijd gecommuniceerd worden met jou.

Je investeert in principe eenmalig in zonnepanelen en verdient ze binnen 6 tot 8 jaar weer terug. Het enige dat (wellicht) vervangen moet worden is de omvormer, na zo’n 12 jaar. Echter horen wij steeds vaker dat de kwaliteit dermate goed is dat de omvormer langer mee gaat. Je zonnepanelen systeem onderhouden is in principe verder niet nodig. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht je ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen en schuurspons want dit kan de zonnepanelen beschadigen.

Ja dit kan, zolang er voldoende vrije dakruimte over is naast de obstakels. Je moet wel altijd rekening houden met eventuele schaduwval van de obstakels. Hierdoor wordt het bruikbare dakoppervlak een stuk kleiner. In deze situaties wordt vaak ook aangeraden om voor een parallel omvormer te kiezen, dan worden de panelen individueel aangestuurd. 

De offerte is altijd inclusief alle kosten. Dit staat ook gespecificeerd op je eigen maatwerkofferte. Bij twijfel kun je dit natuurlijk altijd navragen bij ons Adviesteam. Wanneer er na de controle aan huis aanpassingen nodig zijn, ontvang je een nieuwe vrijblijvende offerte.

Hoewel er altijd een kans is dat er iets fout gaat, is de kans heel klein. De meeste branden die er zijn geweest die met zonnepanelen te maken hebben, waren indak systemen of ondeugdelijke systemen (verkeerd aangesloten). De partijen waarmee wij samenwerken hebben ervaren monteurs in dienst.

Je betaalt de zonnepanelen na het uitvoeren van de installatie. Hiervoor ontvang je een factuur van de installateur.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

 • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
 • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
 • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
 • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
 • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

To top