Zonnepanelen

Steeds meer Nederlandse daken zijn voorzien van zonnepanelen. De reden hiervoor is dat ze steeds voordeliger worden en daarnaast gebruik maken van een onuitputtelijke (energie)bron: de zon. Mede hierdoor zijn zij een stuk milieubewuster dan de fossiele brandstoffen.

Heb je interesse in zonnepanelen? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de advies- en inkoopactie.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren laten zonnepanelen op hun daken leggen. Dat is verstandig want met zonnepanelen kun je je eigen elektriciteit opwekken. Zo kun je een deel van of zelfs je gehele elektriciteitsrekening in de prullenbak gooien. Dat scheelt al gauw honderden euro’s per jaar. Bovendien zijn er voordelige regelingen, waardoor de aanschaf van zonnepanelen nog gunstiger wordt.

Wil je weten wat jij kunt doen tegen je maandelijkse elektrciteitskosten? Meld je dan hier vrijblijvend aan voor de advies- en inkoopactie.

Is mijn woning geschikt?

Ben jij een particuliere woningeigenaar met eigen dak? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor je eigen systeem. Om hier zeker van te zijn, adviseren wij om je vrijblijvend aan te melden. Dan kunnen wij jouw situatie beter bekijken. 

Zonnepanelen leveren je veel meer rendement op dan geld op een spaarrekening. Maar hoe hoog is het rendement bij een gemiddeld systeem en welke aanschaf prijs staat hier tegenover? Aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden geven wij je meer inzicht. Bij de rekenvoorbeelden gaan wij uit van een gezin van 4 personen, zij verbruiken 5.000 kWh per jaar en hebben een schuin dak op het zuiden.

*Let op! De weergegeven aanschafprijs is alleen bedoeld als rekenvoorbeeld en kan in de praktijk anders uitvallen. Ook is de prijs afhankelijk van jouw type dak, plat of schuin.

Kenmerken en voordelen

Waar energieprijzen voor dergelijke “grijze” stroom de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen, dalen de prijzen voor zonnepanelen en wordt het rendement steeds beter. Hierdoor houden veel mensen na aanschaf geen stroomrekening meer over. Dit maakt het natuurlijk erg aantrekkelijk om de panelen aan te schaffen. Daarnaast is het sinds 2013 mogelijk om de BTW op de aanschaf terug te vorderen, dit levert een extra voordeel van 21% op.

Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een stroomprijs van tussen de 20-25 cent per kWh. In ons rekenvoorbeeld rekenen wij met 23 cent per kWh. In Nederland stijgt de stroomprijs met 2-3% per jaar. Hoewel dit niet ieder jaar het geval is, geeft dit wel een beter beeld van de terugverdientijd. Natuurlijk neemt de opbrengst van een zonnepaneel af over de jaren, vaak is de output van een zonnepaneel echter nog meer dan 80% na 25 jaar.

Het aanbrengen van zonnepanelen op jouw dak geeft weinig overlast en is meestal binnen één dag klaar. Soms is het nodig om extra werkzaamheden uit te voeren zoals het aanleggen van een nieuwe groepenkast of een kabel door het huis. Dit zal zoveel mogelijk van te voren worden aangegeven.

De leveranciers

Er wordt voor iedere inkoopactie een uitvoerende leverancier geselecteerd. Hierbij wordt gekeken naar tientallen punten, waaronder: de aantoonbare ervaring, de solvabiliteit van de onderneming, de kwaliteit van de onderdelen, en natuurlijk de prijzen die de leverancier offreert.

Ontwikkelingen: salderen

Salderen betekent dat de overheid ervoor zorgt dat de stroom die jij opwekt, wordt verkocht voor precies hetzelfde bedrag (incl. belastingen) als waarvoor jij het op een ander tijdstip zelf verbruikt. Het salderen wordt naar verwachting langzaam afgebouwd. Vanaf 2023 kan als de plannen doorgaan ieder jaar 9% minder gesaldeerd worden. Vanaf 2032 zou het dan helemaal worden stopgezet. Overproductie valt niet onder het salderen.

Het afbouwen van het salderen klinkt als een ontwikkeling waardoor de terugverdientijd langer wordt. Dit is waar, maar je kunt hier wat aan doen. Door slimmer stroom te verbruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt, of ter zijner tijd een accu aan te schaffen, word je minder afhankelijk van de huidige saldeerregeling.

Start nu met besparen!