Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Zodra er licht op een zonnecel valt ontstaat er elektrische spanning tussen twee lagen van deze zonnecel. De spanning wordt opgevangen en naar een omvormer gestuurd. Deze vormt de spanning om tot bruikbare energie die vervolgens wordt doorgestuurd naar de meterkast. De opgewekte stroom kun je het beste zoveel mogelijk gebruiken voor je eigen apparaten, zodat je niet hoeft terug te leveren aan het energiebedrijf.

Dit zijn de 6 voordelen van zonnepanelen

Hoeveel geld bespaar ik na het plaatsen van zonnepanelen?

Je bespaart met een zonne-energiesysteem met 6 zonnepanelen (365 Wp) tussen € 400,- en € 1.000,- per jaar, afhankelijk van de ligging. Voor een compleet geïnstalleerd en werkend zonne-energiesysteem met 6 zonnepanelen (365 Wp) kun je denken aan een investering van € 4.500,-. De terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. 

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je na aanschaf van de zonnepanelen 21% btw terug van de Belastingdienst. Je betaalt de btw eerst zelf en de installateur zorgt ervoor dat je binnen 2 tot 6 maanden het geld weer op je rekening staat. 

Wil je besparen op je energierekening?

Hoeveel geld bespaar ik na het plaatsen van zonnepanelen?

Hieronder staan de kosten en besparingen per hoeveelheid panelen. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de zonnepanelen iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is.

Type huisBruto prijsBtw-teruggave*Netto prijsBesparingTerugverdientijd
6 stuks€ 5000,-€ 1000,-€ 4000,-€ 680,-6 jaar
10 stuks€ 6500,-€ 1200,-€ 5300,-€ 850,-6 jaar
18 stuks€ 9500,-€ 1700,-€ 7800,-€ 1400,-6 jaar

*Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen.

 

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Ben je een woningeigenaar met een eigen dak? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Je woning is niet geschikt voor zonnepanelen, wanneer:

  • je dak eerst vervangen of gerepareerd moet worden.
  • de ligging van je dak ten opzichte van de zon ongunstig is.
  • je een type dak hebt dat geen zonnepanelen toelaat, zoals een rieten dak.
  • op je dak geen ruimte is voor minimaal 6 zonnepanelen. Dit is het minimum aantal dat wij hanteren in een inkoopactie.

Wie plaatst de zonnepanelen?

De zonnepanelen worden geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een advies- en inkoopactie van start gaat, wordt door Winst uit je woning een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen. De partijen die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit. Winst uit je woning kijkt bij de selectie van aanbieders onder meer naar certificering en ervaring met het specifieke product. 

Zo worden zonnepanelen geplaatst op een schuin en plat dak 

Op een schuin dak worden de zonnepanelen bovenop de bestaande dakbedekking gemonteerd. Bij de montage van zonnepanelen op een plat dak wordt het paneel eerst gemonteerd op steunen. Vervolgens worden ze los op het plat dak geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet wegwaaien, wordt er extra ballast gebruikt. Het plaatsen van zonnepanelen duurt ongeveer 1 dag.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom.

Voor woningeigenaren met zonnepanelen is er een salderingsregeling mogelijk. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt, kun je het overgebleven gedeelte terugleveren aan het openbare net en gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het einde van het jaar verreken je de energie die je hebt teruggeleverd met de energie die je hebt verbruikt op de momenten dat je meer energie nodig had dan dat je zelf hebt opgewekt. Dit heet salderen. Overproductie valt niet onder het salderen.

Als de plannen van de overheid doorgaan, kan vanaf 2023 ieder jaar 9% minder gesaldeerd worden totdat dit in 2032 wordt stopgezet. Zorg dat je minder afhankelijk wordt van de huidige saldeerregeling, door te zijner tijd een accu aan te schaffen; of door je stroom slim te verbruiken, bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten wanneer de zon schijnt.

Let op: vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen.

Een zonnesysteem bestaat in de basis uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting op het net.
Bevestigingsmaterialen en bekabeling zijn nodig voor de installatie. Met een monitoringssysteem kun je de werking en opbrengst monitoren

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 165 centimeter lang en 99 centimeter breed. Een paar centimeter langer en breder komt steeds vaker voor. De dikte is ongeveer 4 centimeter aan de randen. Een gebruikelijk piekvermogen van een standaardformaat zonnepaneel ligt in 2022 tussen de 300 en 350 Wattpiek (Wp).

Je haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 90 en 110% liggen vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen.

Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Dit betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, hybride warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.