Veelgestelde vragen - Winst uit je Woning

Alle vragen

Vragen over de inkoopactie

Ja, je kunt ook meedoen zonder e-mailadres en/of mobiel nummer. In het aanvraagformulier kun je 06-00000000 invullen en bij het e-mailadres: jouwpostcode-jouwhuisnummer@winstuitjewoning.nl. In het opmerkingenveld kun je aangeven dat je de gegevens het liefst per post ontvangt. Wij controleren de aanvraag voor je en nemen zo nodig telefonisch contact met je op. Je kunt ons ook bereiken op 023-583 6936. Wij staan telefonisch voor je klaar om de aanvraag samen met je door te lopen.

Ja, als je niet over een computer beschikt dan kun je ook meedoen aan onze actie. Je kunt ons telefonisch bereiken op 023-583 6936, dan lopen wij de aanvraag telefonisch met je door. De offertes ontvang je na het huisbezoek per post.

Een grondgebonden woning is een woning waarvan de voordeur en één van de woonlagen zich op de begane grond bevindt. De woning is dus direct toegankelijk op het straatniveau. Een appartement, woonboot of een woonwagen valt dus niet onder grondgebonden woningen.

 • Stap 1. Je meldt je hier gratis en vrijblijvend aan.
 • Stap 2. We controleren je aanmelding en bellen je bij vragen.
 • Stap 3. Je ontvangt advies en een vrijblijvende offerte op maat per e-mail.
 • Stap 4. Je bepaalt in overleg met de uitvoerder wanneer je jouw maatregel laat plaatsen!

Wanneer je interesse hebt om je huis te verduurzamen door middel van spouwmuurisolatie, isolatieglas of vloerisolatie via een inkoopactie van Winst uit je woning, komt een onafhankelijk adviseur bij jou thuis langs om de mogelijkheden te bepalen. Hiermee kunnen we een definitieve offerte laten maken op basis van jouw huis en wensen.

Tijdens dit huisbezoek doet de adviseur verschillende controles om te kijken of de door jou aangevraagde isolatie mogelijk is en wat bijvoorbeeld het beste en gewenste materiaal is. Op basis hiervan krijg je persoonlijk advies en ontvang je op maat gemaakte offertes.

De adviseur maakt geen persoonlijke indicatie/offerte. Hij kan algemene informatie geven over de warmtepomp en met je meekijken kijken of het mogelijk is. Op het moment worden specifieke adviezen alleen gegeven door de uitvoerder.

Heb je interesse in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of isolatieglas? Om een offerte te ontvangen is vooraf een huisbezoek van een onafhankelijke adviseur nodig. Tijdens het huisbezoek kijkt de adviseur naar de mogelijkheden voor je woning. Het huisbezoek kost eenmalig € 29,-, ongeacht voor hoeveel maatregelen de adviseur langskomt.

Heb je interesse in dakisolatie? Dan vindt er een dakinspectie plaats. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na de dakinspectie ontvang je een vrijblijvende offerte van het isolatiebedrijf.

Vragen over de extra bijdrage

 • Ontvang gratis advies op basis van een onafhankelijk specialist aan huis, de specialist heeft geen commercieel belang
 • Ontvang alle mogelijkheden voor duurzame oplossingen en offertes op maat in één Bespaarplan
 • Bepaal zelf voor welke duurzame oplossingen je vervolgstappen wil gaan zetten

Nee, dat is niet mogelijk. Blijft er geld over van de extra bijdrage? Dan kun je dit bedrag, wanneer aangegeven in de brief die je hebt ontvangen vanuit de gemeente, gebruiken voor een tweede maatregel. Je kunt een overgebleven bedrag nooit op je rekening ontvangen.

Heb je je nog niet aangemeld? Dan heb je helaas geen recht op de extra bijdrage. Heb je al een Bespaarplan ontvangen, maar ben je niet op tijd akkoord gegaan? Neem dan contact op met ons Adviesteam via 023-7370514. Wij denken graag met je mee!

Ook als de extra bijdrage actie is afgelopen, kun je subsidie aanvragen. Daar helpen we je gratis bij! Kijk op www.winstuitjewoning.nl/subsidie voor meer informatie.

De factuur wordt tot maximaal het bedrag dat in de brief en op de gemeentepagina staat betaalt Winst uit je woning direct aan de uitvoerder. Je hoeft dit dus zelf niet voor te schieten. Indien het factuurbedrag hoger is of je gaat akkoord met meer maatregelen dan door de gemeente wordt aangeboden ontvang je van de uitvoerder een (rest)factuur. Deze (rest)factuur betaal je zelf direct aan de uitvoerder.

Vragen over financiering

Het Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) op initiatief van de Rijksoverheid.

De Energiebespaarlening is een gunstige lening van Nationaal Warmtefonds. Met de lening kun je energiebesparende maatregelen financieren tegen een aantrekkelijke rente en zonder verborgen kosten. Ook wanneer je niet genoeg leenruimte hebt of ouder bent dan 75 jaar. De Energiebespaarlening heeft een aantal voorwaarden, waaronder: 

 • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning die je wilt verduurzamen
 • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 lenen. 
 • Is je gezamenlijk verzamelinkomen lager dan € 60.000, dan betaal je mogelijk 0% rente.

Meer informatie over de voorwaarden? Bekijk dan deze uitgebreide toelichting met voorbeelden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

 • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
 • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
 • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
 • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
 • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Wanneer je niet voldoende budget hebt voor energiebesparende maatregelen, dan kan een lening toch uitkomst bieden. Doordat je energiekosten omlaag gaan, kun je de kosten terugverdienen. Er zijn verschillende betrouwbare leningen, zoals de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is opgericht op initiatief van de overheid. Ook bieden sommige gemeenten een lening aan via Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), zoals de Stimuleringslening of Duurzaamheidslening. SVn is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. 

Ja, je kunt in veel gevallen subsidie krijgen om je woning te isoleren en verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een deel van de aanschafkosten van je maatregelen terug. Dit voordeel kan oplopen tot 15% voor 1 maatregel en tot 30% bij twee of meer maatregelen. Zo wordt het nog voordeliger om je woning te verduurzamen. Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.

Vragen over de ISDE-subsidie

Ja, per 1 januari 2024 wijzigt de ISDE-subsidie. De wijzigingen betreffen:

 • Verandering subsidie warmtepompen
 • Meer maatwerk voor monumenten
 • Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen
 • Verandering subsidiebedragen zonneboilers en aansluiting op het warmtenet

  Ben je benieuwd wat er precies verandert?
  Op onze subsidiepagina lees je alles over de wijzigingen.

Vanaf 1 januari 2024 kun je een extra vergoeding ontvangen voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen. Daaronder vallen materialen die duurzaam geproduceerd worden en milieuvriendelijk kunnen worden afgebroken, zoals vezelhennep en vlas. Deze vergoeding geldt bovenop de standaard subsidiebedragen per oppervlakte en materiaal. Voor niet-duurzame isolatiematerialen ontvang je geen extra subsidie.

Vanaf 2024 kun je een bonus ontvangen voor maatregelen waarvoor biobased isolatiemateriaal wordt gebruikt. Dit is isolatiemateriaal waarvan ten minste 70% van de massa uit biobased materiaal bestaat. Daaronder vallen materialen zoals vezelhennep en vlas. Deze materialen dienen duurzaam te worden geproduceerd en milieuvriendelijk kunnen worden afgebroken. Het biobased isolatiemateriaal moet op de meldcodelijst van RVO staan en aan de juiste voorwaarden voldoen.

De bonus geldt bovenop de standaard subsidiebedragen per oppervlakte en maatregel.

Gebruikt de uitvoerder biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen, dan ontvang je bij je aanvraag een bonus per isolatiemaatregel:

 • dakisolatie: € 5 per m2
 • zoldervloerisolatie of spouwmuurisolatie: € 1,50 per m2
 • gevelisolatie: € 6 per m2
 • vloerisolatie: € 2 per m2
 • bodemisolatie: € 1 per m2


Vraag je subsidie aan voor één isolatiemaatregel in plaats van twee? Dan wordt het extra bedrag niet gehalveerd.

Koop je vanuit de actie van Winst uit je woning duurzame maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie, dan helpen we je gratis met jouw subsidieaanvraag. Hiervoor werken we samen met onze partner Simpel Subsidie. Nadat je bent aangemeld via de website van Winst uit je woning, zullen wij je gratis aanmelden bij onze partner Simpel Subsidie. Zodra je de aanvraag kunt starten, zul je van ons een mail ontvangen. Voordat je de aanvraag kunt afronden, dien je zelf een aantal gegevens te verzamelen en in te vullen. Heb je de subsidieaanvraag nog niet afgerond, en ga je akkoord met nog een maatregel waar subsidie op zit? Dan updaten wij de aanvraag en informeren we je.

Kies je voor duurzame maatregelen zoals spouwmuur- en vloerisolatie of isolatieglas, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de Rijksoverheid. Hiermee kun je tot wel 30% van de aanschafwaarde terugkrijgen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Voor het aanvragen van de subsidie gelden bij isolatiemaatregelen minimale isolatiewaardes en oppervlaktes per maatregel. De voorwaarden per isolatiemaatregel lees je hieronder.

Isolatieglas:

 • Je laat minimaal 8 m2 glasoppervlakte isoleren.
 • De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2.

Spouwmuurisolatie:

 • Je laat minimaal 10 m2 spouwmuur isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1.

Vloer- of bodemisolatie:

 • Je laat minimaal 20 m2 van de bestaande vloer of bodem isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5.

Dakisolatie:

 • Je laat minimaal 20 m2 van het bestaande dak isoleren.
 • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5.

Wat de oppervlakte eisen zijn en hoeveel subsidie je per vierkante meter kunt ontvangen, lees je ook op onze subsidiepagina onder ‘Hoeveel ISDE-subsidie kan ik ontvangen?’.

Als particuliere woningeigenaar kun je helaas geen subsidie ontvangen voor zonnepanelen. Wel kun je sinds 1 januari 2023 zonnepanelen aanschaffen zonder btw te betalen.

In 2023 is er € 350 miljoen budget beschikbaar gesteld voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). De ISDE-subsidie loopt door tot 2030 en er komt jaarlijks budget bij. Er is dus voldoende subsidie beschikbaar.

De bedragen van de ISDE-subsidie worden elk jaar vastgesteld en vind je terug op onze website. Vraag je in 2023 subsidie aan voor één maatregel, dan kun je maximaal 15% voordeel ontvangen. Het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen bestaat uit een vast bedrag per vierkante meter. De hoogte van de subsidie voor de warmtepomp hangt af van het vermogen en energielabel. De precieze bedragen per warmtepomp vind je in de apparatenlijst van de RVO.

Nee, we kunnen je alleen helpen met de subsidieaanvraag voor maatregelen die je aanschaft via een actie van Winst uit je woning. Neem je een maatregel af via een andere partij, dan kunnen we je helaas niet helpen om hiervoor subsidie aan te vragen.

Neem je één maatregel op óf na 2 april 2022, dan kun je vanaf 1 januari 2023 maximaal 15% subsidie ontvangen. Het is dus niet meer nodig om minimaal twee energiebesparingsmaatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie. De subsidiebedragen bij twee (of meer) maatregelen gaan niet omlaag, dit blijft gemiddeld 30%. Heb je vóór 2 april 2022 één maatregel afgenomen, dan is het helaas niet mogelijk om hiervoor in 2023 subsidie aan te vragen. Goed om te weten: voor de warmtepomp kun je wel los een aanvraag indienen.

Je ontvangt een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen voor één maatregel in 2023 vind je op onze website.

Koop je duurzame maatregelen via een actie van Winst uit je woning, en komen deze maatregelen in aanmerking voor de ISDE-subsidie? Dan helpen we je gratis met de ISDE-subsidieaanvraag*. De subsidie wordt aangevraagd via onze partner Simpel Subsidie. Zij hebben veel ervaring met het aanvragen van de subsidie en als klant van Winst uit je woning kun je gratis gebruik maken van deze subsidieservice. Nadat je via onze website aangemeld bent voor maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie, melden wij je aan bij onze partner Simpel Subsidie. Zodra je kunt starten met de aanvraag, informeren wij je hierover via de mail. Via je eigen klantomgeving kun je vervolgens je aanvraag inzien, gegevens toevoegen en de aanvraag afronden. Nadat Simpel Subsidie alle gegevens heeft ontvangen, zullen zij de subsidie voor je aanvragen bij de RVO. Binnen gemiddeld 8 weken ontvang je het subsidiebedrag op je rekening. Simpel Subsidie houdt je op de hoogte over de voortgang van je aanvraag.

*Winst uit je woning kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de eventuele toekenning van de subsidie.

Voor het aanvragen van de ISDE-subsidie is het van belang dat je foto’s maakt van de werkzaamheden en van het isolatiemateriaal. Dit is één van de voorwaarden van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). De foto’s worden gebruikt ter beoordeling van je aanvraag. Heb je geen foto’s gemaakt? Dan raden we aan om alsnog een foto te maken nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Heb je bijvoorbeeld de spouwmuren geïsoleerd, dan kun je na afloop van de werkzaamheden één of twee foto’s maken van de spouwmuur. Meestal is er een aantal stippen zichtbaar waar de gaten zijn geboord. Bij vloerisolatie kun je foto’s maken van het aangebrachte materiaal, bijvoorbeeld vanuit je luik. En bij isolatieglas foto’s van het geplaatste isolatieglas, de raamstickers en de metalen binnenrand van het isolatieglas (waarop een kenmerk gegraveerd is).

De voorwaarden van de ISDE-subsidie kunnen per maatregel verschillen. Wil je goed voorbereid zijn op het indienen van je subsidieaanvraag? Bekijk dan alle voorwaarden via de website van de RVO: www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren.

Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen voor jouw woning, maar niet meer dan één keer per maatregel. Bijvoorbeeld: eerst laat je de spouwmuren en de vloer isoleren. Daarvoor vraag je subsidie aan. Vervolgens laat je isolatieglas plaatsen. Daar mag je opnieuw subsidie voor aanvragen, binnen 24 maanden nadat het glas is vervangen.

Vragen over een warmtepomp

Vanaf 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. De subsidie voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger is met € 450 verhoogd. Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label aangeschaft? Dan kun je nog wel subsidie ontvangen als je deze in 2024 laat installeren.

Je ontvangt gemiddeld €3000,- subsidie op de aanschafprijs van een hybride warmtepomp. Op een all-electric ready en all-electric warmtepomp ontvang je gemiddeld € 3500,- subsidie.

Laat je een warmtepomp met een energielabel A+++ plaatsen, dan ontvang je een aanvullende bonus van € 225. Op de website van RVO vind je een apparatenlijst met de bijbehorende subsidiebedragen.

 • Je bespaart tot wel 70% op je gasrekening.
 • Je vermindert de C02-uitstoot van je huishouden met 30%.
 • Je cv-ketel gaat langer mee doordat deze minder wordt gebruikt.
 • Een hybride warmtepomp kan worden geplaatst bij vrijwel alle gangbare cv-ketels.
 • Een hybride warmtepomp heeft een stille modus. De cv-ketel springt dan iets eerder bij, zodat je het geluid kunt dempen op zelf te bepalen momenten van de dag.

 • Je bespaart tot wel 80% per jaar op je gasrekening.
 • Je cv-ketel sprint alleen bij wanneer dit nodig is.
 • Er is weinig onderhoud nodig aan de warmtepomp.

 • De verwarming van je woning is volledig gasloos.
 • De warmtepomp heeft geen cv-ketel nodig om je woning te verwarmen.
 • Er is weinig onderhoud nodig aan de warmtepomp.

Een hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming in je huis en haalt zijn warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp is hybride door de combinatie van een gasgestookte ketel en een elektrische warmtepomp. Als het buiten te koud is, dan schakelt de cv-ketel automatisch bij.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

Woningen na 1990 zijn eigenlijk altijd goed genoeg geïsoleerd om verwarmd te worden met een warmtepomp. Bij oudere woningen is het belangrijk dat in ieder geval 2 isolerende maatregelen hebben plaatsgevonden om een warmtepomp rendabel te maken.

Stap 1. Je gegevens worden doorgestuurd naar onze installatiepartner. Deze neemt contact met je op via mail of telefoon om een afspraak te maken voor een (online) technische controle.

Stap 2. Tijdens de technische controle wordt bepaald welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie.

Stap 3. Je ontvangt een offerte van de installateur.

Stap 4. Je gaat akkoord met de offerte.

Stap 5. Wij voegen je maatregel direct toe in je klantomgeving bij onze partner Simpel Subsidie voor de ISDE-subsidie aan je subsidieaanvraag.

Stap 6. De installateur neemt contact met je op om een afspraak te maken voor de installatie van de warmtepomp.

Stap 7. De warmtepomp wordt geïnstalleerd.

Stap 8. Is je subsidieaanvraag compleet? Dan kun je deze afronden. Bekijk de subsidiepagina voor meer informatie.

Bij het aanschaffen van een warmtepomp wordt er zowel een buitenunit als een binnenunit geplaatst. De buitenunit wordt altijd buiten geplaatst. Op basis van een intakegesprek op afstand bepaalt de uitvoerder welk plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is.

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de warmtepomp daadwerkelijk meegaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan.

Dit is afhankelijk van de radiatoren en type warmtepomp. Hele oude, dikwandige radiatoren werken niet goed met een warmtepomp, maar verder zijn de meeste radiatoren geschikt. De installateur zal hier altijd naar kijken en over adviseren.

Of een vergunning nodig is voor de plaatsing van de buitenunit, is afhankelijk van de gemeente. Controleer dit altijd van tevoren.

Buiten is voldoende ruimte nodig voor de buitenunit. Deze is ongeveer een meter breed en hoog en heeft zowel aan de voor- als achterkant ruimte nodig om lucht uit te blazen. Houd er rekening mee dat het niet dicht op de erfgrens geplaatst kan worden en ook onder slaapkamerramen plaatsen niet wordt geadviseerd. Binnen is naast de cv-ketel ruimte nodig voor de binnenunit. Hier is ongeveer een meter aan muur voor nodig.

Of je huis geschikt is voor een all-electric warmtepomp, hangt af van deze factoren:

Isolatiegraad van je woning. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe meer je bespaart als je een warmtepomp laat plaatsen. We raden je aan om minimaal 2 isolatieoplossingen te hebben voor je een warmtepomp aanschaft. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Het afgiftesysteem. Een all-electric warmtepomp kan in veel gevallen worden aangesloten op het huidige verwarmingssysteem. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. De installateur zal je hierover informeren.

Je verbruik. Je bespaart het meest met je warmtepomp als je verbruik minimaal 1000 m³ per jaar is. Als je minder verbruikt loopt je terugverdientijd iets verder op. 

Ruimte in en buiten je woning. Er moet ruimte zijn om een binnen- en buitenunit te plaatsen en deze te verbinden. Houd hierbij rekening met de buren en slaapkamerramen.

Vragen over isolatieglas

Nadat je jouw aanmelding voor een vrijblijvende offerte hebt afgerond via onze website, vragen we je om jouw glasmaten aan ons door te geven. Mocht je een afspraak willen maken voor een huisbezoek voor isolatieglas, dan meet de onafhankelijke adviseur alleen de maten op. Hij of zij geeft je geen advies. De kosten voor het huisbezoek bedragen eenmalig € 29 euro. Je kunt de glasmaten uiteraard ook zelf invullen via de link die je per mail ontvangt na je aanmelding.

Op basis van je gegevens wordt er een indicatieprijs berekend. Bij een voorlopig akkoord komt de glaszetter vrijblijvend bij je langs. Hij kan vanuit zijn expertise advies geven over jouw ruiten in jouw situatie. Na dit bezoek ontvang je binnen 2 à 3 werkdagen de definitieve offerte per mail. Je beslist zelf of je akkoord gaat. Vervolgens wordt het glas voor je besteld. Je bepaalt in overleg met de glaszetter wanneer je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Is de klus uitgevoerd en komt jouw maatregel in aanmerking voor de ISDE-subsidie? Dan regelen wij gratis de subsidieaanvraag voor je.

Ja, wanneer je isolatieglas aanschaft en jouw glas voldoet aan de voorwaarden van de ISDE-subsidie, dan kun je tot wel 15% subsidie ontvangen. Het bedrag hangt af van het aantal m² dat je laat isoleren en of je hr++ of hr+++ glas kiest. De precieze bedragen per m² vind je via deze link. Neem je meer maatregelen af, dan kan het subsidiebedrag tot 30% oplopen.

Koop je isolatieglas vanuit een actie van Winst uit je woning, dan helpen wij gratis met je subsidieaanvraag via onze partner Simpel Subsidie.

Enkel glas: Je ziet maar 1 laag glas waarna de buitenlucht op de andere kant drukt.

Isolatieglas: Je kunt op de metalen strip zie welk type glas daar staat vermeld. Staat daar HR, dan is er al ‘nieuw’ HR glas. Staan er termen als bijvoorbeeld thermobel of ontbreken de letters HR dan heb je waarschijnlijk dubbel glas. Een simpele thuistest is als volgt: hou een aansteker aan de binnenzijde van de ruit. Je ziet 4 reflecties. Als het 2e of 3e vlammetje paars van kleur is, dan duidt dat op isolatieglas.

Het is zeker mogelijk om extra geluidswerend glas af te nemen. Dit kan namelijk gedaan worden door een extra folie en zo meer geluid tegen te houden maar ook door bijvoorbeeld triple glas te kiezen of vacuüm glas. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor geluidswerende ventilatieroosters die wel voor een goede binnenklimaat zorgt maar toch geluidswerend is.

Het is mogelijk om extra zonwerend glas af te nemen. In dat geval wordt er een extra folie aangebracht tussen de glaslagen die het hinderende zonlicht blokkeert.

Gemiddeld kan er rekening gehouden worden met 1 ventilatierooster per ruimte. Dit is niet verplicht maar wordt voor een gezond binnenklimaat wel aangeraden. Het ventilatierooster komt niet in de ruit te zitten maar is een blok dat boven de ruit wordt aangebracht in de gewenste kleur die voor extra frisse lucht zorgt. Wat door de glaszetters wordt aangeraden is 1 aan elke kant van het huis. Dit zorgt voor een goede doorstroom en voorkomt een vochtig binnenklimaat. Een vochtig binnenklimaat kan er namelijk voor zorgen dat kozijnen eerder rotten omdat het vocht een weg naar buiten zoekt.

HR++ glas gaat ongeveer 25 jaar mee. Na 25 jaar vermindert de isolatiewaarde.

Vragen over vloerisolatie

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aanzit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. Dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Wanneer een kruipruimte hoog genoeg is, namelijk circa 50 centimeter, kan er vloerisolatie aangebracht worden. Vloerisolatie heeft een betere isolatiewaarde dan bodemisolatie, maar als de kruipruimte lager is dan 50 centimeter moet er bodemisolatie worden toegepast.

Vloerisolatie wordt onder de vloer aangebracht. Bodemisolatie komt als een laag in de kruipruimte te liggen en zorgt ervoor dat de lucht boven het isolatiemateriaal droog blijft. Wanneer het grondwater stijgt, zal het isolatiemateriaal mee omhoog drijven. Dit zal bijdragen aan een beter geïsoleerde kruipruimte en voorkomt muffe geurtjes. Een juiste keuze voor vloerisolatie of bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) is afhankelijk van de situatie van de kruipruimte. Onze adviseur kan je hierin adviseren.

Er zijn verschillende varianten en typen van PUR. Het materiaal wordt vloeibaar aangebracht en wordt binnen een aantal minuten hardschuim. Winst uit je woning werkt met partijen die PUR gebruiken met een gesloten cel. Deze partijen zijn gecertificeerd en dienen te voldoen aan richtlijnen van Insula of SKG-IKOB. Deze combinatie zorgt ervoor dat PUR niet schadelijk is voor je gezondheid of woning.

Vloerisolatie wordt aan de onderzijde van je vloer aangebracht. Door isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer, condenseert het vocht in de kruipruimte niet langer tegen je vloer aan. Het vocht wordt tegengehouden door het isolatiemateriaal en dit betekent dat je vocht- en schimmelproblemen effectief bestreden worden.

Een Rd-waarde (vaak aangeduid als R-waarde) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een schuin dak of een spouwmuur. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele opbouw aan. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Het is één van de meest gehoorde en tevens ook één van de grootste misverstanden die er heerst binnen de wereld van de isolatie. Veel mensen denken dat het toepassen van vloerisolatie bij een systeem met vloerverwarming verloren geld is, maar dat is beslist niet het geval. Bij een niet geïsoleerde vloer zal er namelijk altijd een deel van de warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming verloren gaan. Het aanbrengen van passende vloerisolatie is dan ook zeer belangrijk.

Aan het isoleren van een houten vloer zijn ook risico’s verbonden. Niet juist isoleren kan houtrot versnellen of zelfs veroorzaken. Het risico is de luchtvochtigheid. Een houten vloer kan geïsoleerd worden als de vochtigheid van het hout niet hoger is dan 20%. Indien dit hoger is, zullen er eerst maatregelen genomen moeten worden om dit percentage terug te dringen. Dit kan door bijvoorbeeld de ventilatie in de kruipruimte te verhogen door bijvoorbeeld het aanbrengen van ventilatieroosters. Het is ook mogelijk om een bodemfolie in de kruipruimte aan te brengen. Hiermee wordt optrekkend vocht vanuit de bodem naar de vloer voorkomen.

De voordelen van isolatiechips:
– Eenvoudig aan te brengen op de bodem van je kruipruimte.
– Geschikt voor bijna alle kruipruimtes
– Chips is een piepschuim die bestand houdt tegen vocht. Bij grondwater daalt en zakt het isolatiemateriaal mee.
– Goedkopere variant ten opzichte van andere isolatiematerialen

De nadelen van isolatiechips:
– Rendement is lager dan andere materialen
– Na het aanbrengen zijn de leidingen op de bodem van de kruipruimte niet zichtbaar

Vragen over spouwmuurisolatie

Het is belangrijk om de spouwmuur goed te ventileren. Doordat vocht van buitenaf geleidelijk in de buitenste muur trekt of door het ontstaan van condens door een verschil in de binnen- en buitentemperatuur, kan dit vocht in de binnenmuur trekken. Vochtige muren veroorzaken problemen zoals vochtig behang of het aantrekken van schimmels. Een spouwmuur ventileer je het beste door ventilatiegaten te installeren.

Wij bieden geen maatregelen aan die toegepast kunnen worden op een enkelsteens muur. De oplossing om enkelsteens muren te isoleren is in veel gevallen een voor- of achterzetwand. Deze maatregel is vrij ingrijpend, duur en is niet algemeen toepasbaar wat maakt dat Winst uit je woning deze niet grootschalig kan aanbieden.

De isolatiewaarden van deze 2 maatregelen is nagenoeg gelijk, het verschil zit hem voornamelijk in de verweking. Wanneer er weinig obstakels aanwezig zijn in de spouw (bijvoorbeeld cementbaarden) kunnen beide maatregelen worden toegepast. Wanneer er wel obstakels aanwezig zijn in de spouw wordt er sneller voor EPS parels gekozen omdat deze bij het inbrengen zich makkelijker verdelen in de spouw. Minerale wol heeft daarentegen een betere akoestische werking.

De maatregelen die gebruikt worden, hebben een levenslange duur. Met een deeltjesversneller is onderzocht hoe de staat van de isolatie na 30 jaar is. Wanneer het langer dan 30 jaar meegaat, wordt doorgaans de term ‘levenslang’ gebruikt. De isolatie heeft na 30 jaar nog vrijwel dezelfde isolatiewaarde en verkeert in dezelfde staat. Dat maakt synthetische stoffen in veel gevallen veel beter dan natuurlijke organische stoffen zoals schapenwol en schelpen, welke last hebben van erosie.

Een cementbaard is een obstakel in de spouwmuur dat wordt veroorzaakt door slordig metselwerk tijdens het bouwen. Op deze manier kan een verbinding ontstaan tussen het binnen- en buitenspouwblad waardoor na het isoleren vochtproblemen kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen is het verwijderen (indien mogelijk) van de cementbaarden dan ook aan te raden.

Koudebruggen zijn plekken waar thermische isolatie onderbroken wordt. Hierdoor gaat er warmte verloren en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Koudebruggen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in spouwmuren wanneer er door slordig metselwerk een verbinding is tussen het binnen- en het buitenspouwblad.

Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht. Door kleine gaatjes op de kruising van de voeg te boren kan het isolatiemateriaal worden ingeblazen. Daarna worden de gaatjes weer netjes op kleur dichtgemaakt. Voor verschillende producten zijn verschillende boorpatronen vastgesteld. Gecertificeerde bedrijven dienen zich hier aan te houden en dit wordt ook steekproefsgewijs getest door het certificeringsorgaan.

De onafhankelijke adviseur beoordeelt tijdens de inspectie of er een hoogwerker of rolsteiger nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan zal de adviseur dit met je bespreken voor meerwerkkosten. Mocht dit niet nodig zijn, dan zal de uitvoerder het kunnen uitvoeren zonder het huren van een rolsteiger of hoogwerker, waardoor je geen meerwerkkosten betaalt.

Bij spouwmuurisolatie wordt een ruimte tussen de buitenmuur en de spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. In het geval van gevelisolatie is er vaak geen spouw aanwezig en wordt er bijvoorbeeld gekozen voor isolatie aan de binnenkant van het huis door middel van gipskartonplaten of een bekleding aan de buitenkant van de woning, bijvoorbeeld gemaakt uit hout of steenstrips.

Of je spouwmuur na-geïsoleerd kan worden, hangt af van de aanwezige isolatielaag. In veel gevallen kan de aanwezige isolatielaag aangevuld worden met moderne producten. Vaak zijn spouwmuren waar al een isolatielaag in zit óf die goed zijn geïsoleerd, op deze manier aan te vullen. Of je spouwmuur na-geïsoleerd kan worden, kun je laten beoordelen tijdens een huisbezoek met de adviseur.

Het aantal graden is moeilijk aan te duiden. Om dit te bepalen dient er gekeken te worden naar de staat van de woning, aangebrachte isolatiemateriaal, het stookgedrag en de buitentemperatuur. In principe kan er worden uitgegaan van 20%-25% warmteverlies zonder spouwmuurisolatie.

Bij vochtige spouwmuren, waarbij de isolatie nat is geworden kan er schimmel optreden waardoor het noodzakelijk is om de oude spouwmuurisolatie te verwijderen. De spouwmuur schoonmaken zorgt er voor dat er weer een goede basis is voor spouwmuurisolatie.

Als de isolatie in je spouw verzakt of verpulvert dan kunnen er lege plekken ontstaan in je spouw. Dit kan nare gevolgen hebben zoals ongedierte dat zich nestelt in de lege plekken en tocht in huis. Het materiaal dat verzakt is, hoopt zich op aan de onderkant van je spouwmuur. Dit kan weer zorgen voor vochtproblemen. Het oude isolatiemateriaal dient hierdoor verwijderd de worden.

Isolatieparels zijn kleine bolletjes, die gemaakt zijn van piepschuim (EPS). EPS is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. Deze EPS isolatieparels bestaan voor 95%-98% uit lucht. Stilstaande lucht heeft een hoge isolerende werking. De isolatieparels houden nauwelijks vocht vast en dit is belangrijk voor een buitenmuur.

EPS Parels hebben een grijze kleur. Deze wordt veroorzaakt door het grafiet. Grafiet zorgt voor een goede reflectie, waardoor de isolatieparels 20% beter isoleren dan bijvoorbeeld de traditionele witte parels.

Vragen over zonnepanelen

 • Het aanbrengen van zonnepanelen op jouw dak is meestal binnen één dag klaar.
 • Na de installatie werkt het systeem direct en heb je er bijna geen omkijken meer naar.
 • Je betaalt geen btw over zonnepanelen.
 • Met zonnepanelen wek jij je eigen energie op, waardoor je bespaart op je energierekening.
 • Zonnepanelen gaan 25 jaar lang mee. Daarna blijft de werking vaak nog meer dan 80%.
 • Je draagt bij aan een beter milieu, doordat je groene energie verbruikt.

Voor de installatie moeten er voldoende reserve dakpannen aanwezig zijn. Na de installatie dien je de installatie aan te melden bij www.energieleveren.nl. Kom je er zelf niet uit? Dan kan Winst uit je woning of de installateur je hierbij helpen.

We adviseren je om zonnepanelen te melden bij de verzekeraar. Je kunt de zonnepanelen meeverzekeren onder je opstalverzekering. De specificaties verschillen per verzekeraar.

Ben je een woningeigenaar met een eigen dak? Dan is je woning hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen. Je woning is niet geschikt voor zonnepanelen, wanneer:

 • Je dak eerst vervangen of gerepareerd moet worden.
 • De ligging van je dak ten opzichte van de zon ongunstig is.
 • Het type dak geen zonnepanelen toelaat, zoals een rieten dak.
 • Op je dak geen ruimte is voor minimaal 6 zonnepanelen. Dit is het minimum aantal dat wij hanteren in een inkoopactie.

Als particuliere woningeigenaar kun je helaas geen subsidie ontvangen voor zonnepanelen. Wel kun je sinds 1 januari 2023 zonnepanelen aanschaffen zonder btw te betalen.

Het minimum aantal zonnepanelen per dak is 6.

Een centrale omvormer wordt geplaatst op een locatie met voldoende ventilatie, zoals de zolder, technische ruimte of garage. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt de omvormer in de meterkast geplaatst.

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van 185 centimeter lang en 110 centimeter breed. Een paar centimeter langer en breder komt steeds vaker voor. De dikte is ongeveer 4 centimeter aan de randen. Een gebruikelijk piekvermogen van een standaardformaat zonnepaneel ligt in 2023 tussen de 400 en 430 Wattpiek (Wp).

Een zonnesysteem bestaat in de basis uit zonnepanelen, een omvormer en een aansluiting op het net.
Bevestigingsmaterialen en bekabeling zijn nodig voor de installatie. Met een monitoringssysteem kun je de werking en opbrengst monitoren.

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. Alleen over je netto verbruik betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Afgenomen stroom minus teruggeleverde stroom.

Voor woningeigenaren met zonnepanelen is er een salderingsregeling mogelijk. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt, kun je het overgebleven gedeelte terugleveren aan het openbare net en gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het einde van het jaar verreken je de energie die je hebt teruggeleverd met de energie die je hebt verbruikt op de momenten dat je meer energie nodig had dan dat je zelf hebt opgewekt. Dit heet salderen. Overproductie valt niet onder het salderen. Hiervoor ontvang je een vergoeding op basis van een teruglevertarief. Dit verschilt per leverancier.

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. De centrale omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.

Hoewel er altijd een kans is dat er iets fout gaat, is de kans heel klein. De meeste branden die er zijn geweest die met zonnepanelen te maken hebben, waren indak systemen of ondeugdelijke systemen (verkeerd aangesloten). De partijen waarmee wij samenwerken hebben ervaren monteurs in dienst.

Bij bijna alle systemen is het mogelijk een monitoringapp te downloaden van het merk van de omvormer. Hiervoor moet de omvormer aangesloten worden op het internet. In de app kun je precies je opwekking bij te houden.

Je zonnepanelen systeem onderhouden is in principe niet nodig. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht je ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen en schuurspons want dit kan de zonnepanelen beschadigen.

In principe installeren de teams meerdere systemen in één dag. In de meeste gevallen zal het dus een halve dag in beslag nemen, dit zal altijd gecommuniceerd worden met jou.

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen is in principe vergunningsvrij. Er zijn wat uitzonderingen. Woon je in een monumentaal pand of een beschermd stads-of dorpsgezicht? In de meeste gevallen moet je dan een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze aanvraag wordt vervolgens getoetst aan het gemeentelijk welstandsbesluit. Vervolgens besluiten ze of je een vergunning hiervoor krijgt. Wij adviseren mensen die woonachtig zijn in een dergelijk pand altijd van te voren contact op te nemen met de gemeente.

Je investeert in principe eenmalig in zonnepanelen en verdient ze binnen 6 tot 8 jaar weer terug. Het enige dat (wellicht) vervangen moet worden is de omvormer, na zo’n 12 jaar. Echter horen wij steeds vaker dat de kwaliteit dermate goed is dat de omvormer langer mee gaat. Je zonnepanelen systeem onderhouden is in principe verder niet nodig. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht je ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen en schuurspons want dit kan de zonnepanelen beschadigen.

Ja dit kan, zolang er voldoende vrije dakruimte over is naast de obstakels. Je moet wel altijd rekening houden met eventuele schaduwval van de obstakels. Hierdoor wordt het bruikbare dakoppervlak een stuk kleiner. In deze situaties wordt vaak ook aangeraden om voor een parallel omvormer te kiezen, dan worden de panelen individueel aangestuurd. 

Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je zonnepanelen systeem. Een omvormer is een kastje dat de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen, omzet in wisselstroom. Hierdoor kun je de opgewekte energie gebruiken. Er zijn verschillende types op de markt, afhankelijk van het soort systeem en jouw daksituatie wordt de beste optie geadviseerd door ons Adviesteam.

De offerte is altijd inclusief alle kosten. Dit staat ook gespecificeerd op je eigen maatwerkofferte. Bij twijfel kun je dit natuurlijk altijd navragen bij ons Adviesteam. Wanneer er na de controle aan huis aanpassingen nodig zijn, ontvang je een nieuwe vrijblijvende offerte.

Je betaalt de zonnepanelen na het uitvoeren van de installatie. Hiervoor ontvang je een factuur van de installateur.

Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen.

Met het afschaffen van de salderingsregeling wordt de vergoeding die mensen krijgen voor de stroom die ze terugleveren een stukje lager. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt daarmee ook iets langer. Je kunt vanaf dan nog maar 0% van je opwek salderen tegen je verbruik. Wel ontvang je voor de opgewekte stroom nog een terugleververgoeding, in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening.

Zonnepanelen vangen geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.

Zonnepanelen produceren ‘s nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.

Vragen over dakisolatie

Winst uit je woning biedt de mogelijkheid tot dakisolatie platdak en schuin dak, afhankelijk van het aanbod in jouw gemeente.

 • Aan de buitenkant isoleren geeft een betere isolatiewaarde en dus een hogere besparing. Op platte daken wordt niet aan de binnenzijde geïsoleerd omdat dit teveel risico’s geeft op vochtophoping in de balklaag, wat rotten tot gevolg heeft. 
 • Bij platte daken kan vaak het bestaande dakleer blijven liggen, ook wanneer hier al wat isolatie onder ligt. Bovenop deze dakbedekking worden PIR platen aangebracht waarop weer nieuwe bitumineuze dakbedekking wordt aangebracht.

Heb je een schuin dak? Dan kan je deze gemakkelijk zelf via de binnenzijde isoleren. Dit bespaart vaak veel geld en je kunt de isolatie van je dak sterk verbeteren. Wij geven je hierover meer informatie na aanmelding. Wil je het tóch laten uitvoeren door een aannemer, dan helpen wij je hierbij. Heb je een plat dak? Dan is het sterk aan te raden een erkend aannemer in te schakelen. Een erkend dakdekkersbedrijf geeft 10 jaar garantie op waterdichtheid.

Heb je een woning die ouder is dan 2004 dan loont dakisolatie in vrijwel alle gevallen. Woningen die nieuwer zijn dan 2004 zijn vaak goed geïsoleerd.

Voor platte daken zijn dit PIR platen, voor schuine daken kan er (afhankelijk van dakbeschot)voor PIR of glaswol gekozen worden.

Dat verschilt sterk per type dakbedekking. Een gemiddelde levensduur is 25 tot 30 jaar voor het geadviseerde type dakbedekking.

Als je isolatiemaatregelen afneemt, heb je in veel gevallen recht op subsidie. Als je minimaal twee isolatiemaatregelen afneemt, ontvang je tot 30% subsidie. Bij één maatregel ontvang je tot 15% subsidie.

Ja, de dakinspectie is gratis. Nadat je aangemeld bent voor de actie, neemt het isolatiebedrijf waar Winst uit je woning mee samenwerkt contact met je op om een afspraak te maken. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na de dakinspectie ontvang je een vrijblijvende offerte van het isolatiebedrijf.

PIR platen zijn isolatieplaten die een hoge isolatiewaarde hebben, het zijn stijve rechte platen en zijn daarom alleen geschikt voor een vlakke ondergrond. Glaswol, steenwol en vlas hebben ook een hoge isolatiewaarde, maar zijn daarentegen een zacht materiaal dat dus gemakkelijk in hoekjes en gaten te stoppen is. Bovendien heeft het iets betere geluidswerende eigenschappen als PIR.

Vragen over doe-het-zelf-dakisolatie

Met doe-het-zelf dakisolatie kun jij zelf aan de slag met het isoleren van je dak. Daarmee krijg je een warmer huis en kun je flink besparen op je energierekening. Heb je je schuine dak opgemeten? Dan kun je zelf spullen bestellen waarmee je je dak kunt isoleren. Zo betaal je alleen voor de materiaalkosten.

Wanneer je aan de slag wilt gaan met doe-het-zelf dakisolatie, is het belangrijk om te weten hoe je dak eruitziet, en welk materiaal je nodig hebt.

Wanneer je je dak opgemeten hebt, kun je het isolatiemateriaal aanschaffen. Materialen met een hoge Rd-waarde isoleren je woning beter. Kies daarom voor dakisolatie met minimaal een Rd-waarde van 3,5. Je vindt de waarde op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Nadat je aangemeld bent voor schuin dakisolatie, kun je via je overzichtspagina doorgaan naar onze partner Hauster om het isolatiemateriaal te bestellen. Na het invullen van de vragenlijst bij Hauster, wordt je winkelmand gevuld met alles wat je nodig hebt om je dak te isoleren.

Ligt er al isolatiemateriaal zoals EPS- platen(piepschuim), PUR-schuim dat aan de buitenzijde tegen het dakbeschot is gespoten, of PIR platen? Dan is het materiaal onder je dakpannen dampdicht.

Andere voorbeelden van dampdicht materiaal zijn: dakleer, rubberroid, bitumen, polyurethaanplaten, asbestplaten, koperen platen of bitumen ‘shingles’, of een dakbeschot van plaatmateriaal dat geen vocht doorlaat.


Ligt er folie tussen de dakpannen en het dakbeschot? Dan kun je het beste laten onderzoeken om wat voor folie het gaat. Vraag een bouwkundige om langs te komen of knip een randje af en neem dat mee naar de bouwmarkt.
Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit pannen, panlatten en een houten dakbeschot? Dan heb je een damp-open dak.

Ben je van plan om zelf je dak te isoleren? Dan kun je helaas geen ISDE-subsidie ontvangen. Je kunt alleen subsidie ontvangen voor maatregelen die je door een erkend installatiebedrijf laat uitvoeren.

Vragen over het BespaarPlan

Het Bespaarplan geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in je persoonlijke energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Wanneer je je aanmeldt voor het Bespaarplan, komt een onafhankelijk adviseur bij je thuis langs. De adviseur brengt in kaart waar voor jou de meeste winst te behalen valt en legt dit vast in een Bespaarplan. Hierin worden jouw wensen meegenomen en de mogelijkheden voor duurzame oplossingen in je woning, zoals vloerisolatie, zonnepanelen, isolatieglas, spouwmuurisolatie en warmtepompen.

Goed om te weten: per gemeente is een maximaal aantal Bespaarplannen beschikbaar en je kunt je alleen aanmelden als hierover een brief hebt gehad vanuit jouw gemeente.

Wanneer er nog adviezen beschikbaar zijn binnen je gemeente én je hierover persoonlijk bericht hebt gehad, kun je je aanmelden. Tijdens je aanmelding kun je direct een huisbezoek plannen met een onafhankelijk specialist wanneer het je het beste uitkomt.

Tijdens het huisbezoek bespreek je jouw energieverbruik, je wensen en de duurzame oplossingen waarin je geïnteresseerd bent. Daarna ontvang je jouw Bespaarplan per mail, inclusief op maat gemaakte offertes. Dit is vrijblijvend, je kiest zelf met welke offertes je akkoord gaat en wanneer je de maatregelen wil laten uitvoeren.

Doordat er lokale inkoopacties gekoppeld zijn aan de adviezen, zijn voor jou op maat gemaakte offertes meteen beschikbaar en hoef je niet langer zelf te zoeken naar een betrouwbare aanbieder met de juiste balans in prijs en kwaliteit.

 • Ontvang gratis advies op basis van een onafhankelijk specialist aan huis, de specialist heeft geen commercieel belang
 • Ontvang alle mogelijkheden voor duurzame oplossingen en offertes op maat in één Bespaarplan
 • Bepaal zelf voor welke duurzame oplossingen je vervolgstappen wil gaan zetten

Vragen over de Energiebespaardienst

Je ontvangt de brief over de Energiebespaardienst omdat je waarschijnlijk een relatief hoge energierekening hebt. Daarom kom je in aanmerking voor een gratis bezoek van een energiecoach, een initiatief vanuit de gemeente om je energieverbruik te verlagen en daarmee duurzaamheid te stimuleren.

Tijdens het huisbezoek van de Energiebespaardienst neemt de energiecoach producten zoals tochtstrips, radiatorfolie en LED lampen mee. Daarnaast krijg je een waardebon waarmee je energiebesparende producten kunt kopen. 

Je komt in aanmerking voor de Energiebespaardienst wanneer je een brief van de gemeente hebt ontvangen. In deze brief staat aangegeven wanneer de bespaarcoaches van deur-tot-deur gaan in jouw buurt. Wil je zeker weten dat je thuis bent? Maak dan een afspraak met de Energiebespaardienst, dit kan via jouw gemeentepagina op onze website. Goed om te weten: dit kan alleen als je een brief hebt gehad.

Tijdens de aangegeven periode in de brief is de Energiebespaardienst actief bij jou in de buurt. Ze gaan van deur-tot-deur bij zoveel mogelijk adressen langs, maar je kunt de coaches aanspreken en vragen langs te komen. Om zeker te weten dat je thuis bent kun je een afspraak maken met de Energiebespaardienst via jouw gemeentepagina. Zit er geen geschikt moment bij? Neem dan contact op met onze Servicedesk op: 023 – 58 36 936. 

Ga naar jouw gemeentepagina op de website en kijk of de Energiebespaardienst actief is in jouw gemeente. Zo ja? Dan zie je een mogelijkheid om een afspraak in te plannen. Klik op “Maak direct een afspraak”, vul jouw gegevens in en klik op een datum en dagdeel die jou het beste uitkomen. Je krijgt een bevestiging van de afspraak en de Energiebespaardienst komt op de afgesproken datum en dagdeel bij je langs.

Wanneer je een afspraak wil maken met de Energiebespaardienst via jouw gemeentepagina, vind je na het invullen van je gegevens drie beschikbare data en dagdelen waarop de energiebespaarcoaches langs kunnen komen. Zit er geen (geschikte) optie tussen? Probeer het dan op een later moment nog eens, het kan zijn dat er dan meer afspraakmomenten beschikbaar komen of neem contact op met de Servicedesk.

Vragen over de SVVE-subsidie

Ja, per 1 januari 2024 wijzigt de SVVE-subsidie. De wijzigingen betreffen:

 • Verandering subsidie warmtepompen
 • Meer maatwerk voor monumenten
 • Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen
 • Verandering subsidiebedragen zonneboilers en aansluiting op het warmtenet

  Ben je benieuwd wat er precies verandert?
  Op onze subsidiepagina lees je alles over de wijzigingen.

Vanaf 1 januari 2024 kun je een extra vergoeding ontvangen voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen. Daaronder vallen materialen die duurzaam geproduceerd worden en milieuvriendelijk kunnen worden afgebroken, zoals vezelhennep en vlas. Deze vergoeding geldt bovenop de standaard subsidiebedragen per oppervlakte en materiaal. Voor niet-duurzame isolatiematerialen ontvang je geen extra subsidie.

Vanaf 2024 kun je een bonus ontvangen voor maatregelen waarvoor biobased isolatiemateriaal wordt gebruikt. Dit is isolatiemateriaal waarvan ten minste 70% van de massa uit biobased materiaal bestaat. Daaronder vallen materialen zoals vezelhennep en vlas. Deze materialen dienen duurzaam te worden geproduceerd en milieuvriendelijk kunnen worden afgebroken. Het biobased isolatiemateriaal moet op de meldcodelijst van RVO staan en aan de juiste voorwaarden voldoen.

De bonus geldt bovenop de standaard subsidiebedragen per oppervlakte en maatregel.

Gebruikt de uitvoerder biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen, dan ontvang je bij je aanvraag een bonus per isolatiemaatregel:

 • dakisolatie: € 5 per m2
 • zoldervloerisolatie of spouwmuurisolatie: € 1,50 per m2
 • gevelisolatie: € 6 per m2
 • vloerisolatie: € 2 per m2
 • bodemisolatie: € 1 per m2


Vraag je subsidie aan voor één isolatiemaatregel in plaats van twee? Dan wordt het extra bedrag niet gehalveerd.

Er wordt gekeken naar het aantal maatregelen waar subsidie voor aangevraagd wordt. Daarnaast moet er gekeken worden in de splistingakte naar de verdeling appartementsrechten en of er wordt voldaan aan de minimale m2 per woning in de VvE. Kijk voor meer informatie op de website van het RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/svve/verduurzamingsmaatregelen.

Winst uit je woning vraagt niet de subsidie voor je aan, maar we begeleiden je graag bij je aanvraag en helpen je zo goed mogelijk op weg. Dit doen we gratis. Wil je weten hoe de aanvraag verloopt, dan informeren we je hier graag over. Kijk voor meer informatie over hoe we je kunnen begeleiden bij je aanvraag op onze website.

Het Rijk heeft een totaal subsidiebudget van € 48,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de SVVE-subsidie. De subsidie loopt door tot 31 december 2027. Wil je weten hoeveel budget er nog over is? Kijk dan op de website van RVO.

De SEEH-subsidie is de voorloper van de SVVE-subsidie. Deze was geldig tot 1 januari 2021.

 • Stap 1: Kies welke energiebesparingsmaatregelen je wilt aanschaffen voor jouw gebouw.
 • Stap 2: Controleer of de maatregelen in aanmerking komen voor de SVVE-subsidie en lees de voorwaarden van de subsidie. Kijk daarvoor op de website van RVO.
 • Stap 3: Vraag de subsidie aan via de website van RVO. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je een ontvangstbevestiging via de mail of per post.
 • Stap 4: Je ontvangt binnen 13 weken een besluit van RVO over je aanvraag.
 • Stap 5: Is je subsidieaanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je het bedrag op het opgegeven rekeningnummer. Bij aanvragen vanaf € 25.000 ontvang je een voorschot van 70% van het subsidiebedrag.
 • Stap 6: Laat de energiebesparingsmaatregelen binnen 2 jaar na goedkeuring van je subsidieaanvraag uitvoeren. Heb je een aanvraag voor meer dan € 25.000 ingediend? Dan dien je na uitvoering van de maatregel(en) een vaststellingsverzoek in. Daarbij lever je alle facturen, betaalbewijzen en foto’s aan van jouw maatregel. Wordt je vaststellingsverzoek goedgekeurd, dan ontvang je het bedrag uiterlijk binnen een week na de beslissing.

Heb je met jouw VvE één of meerdere maatregelen aangeschaft binnen een actie van Winst uit je woning? En wil je gebruik maken van onze gratis subsidieservice? Kijk dan op onze website.

Je kunt alleen de SVVE-subsidie aanvragen voor maatregelen waarvoor je nog niet eerder subsidie hebt ontvangen.

Lees de voorwaarden van de SVVE-subsidie zodat je goed voorbereid de aanvraag kunt starten. Vraag de subsidie aan voordat je start met de uitvoering van de maatregelen. Pas wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd door RVO, ben je er zeker van dat je de subsidie ontvangt. Er gelden minimale isolatiewaardes en oppervlaktes per maatregel. Hou er ook rekening mee dat je helaas geen subsidie kunt aanvragen voor:

 • Een woning of gebouw met een bouwjaar na 1 januari 2013;
 • Energiebesparingsmaatregelen die je uitvoert in huurwoningen en waarvoor je al subsidie hebt aangevraagd vanuit regelingen voor VvE’s, zoals de SEEH of SVOH.
 • Het vergroten van de bestaande omhulling van het gebouw (ook wel thermische schil genoemd) of nieuwbouw.

Je leest meer over de voorwaarden op de website van RVO.

Je kunt geen subsidie ontvangen als je zelf de isolatie aanbrengt. De uitvoering hoort door een gecertificeerd bedrijf gedaan te worden.

Je kunt subsidie aanvragen voor alle maatregelen die betrekking hebben op de thermische schil. Dit is de isolerende laag aan de buitenzijde van je woning. Kijk op onze subsidiepagina voor meer informatie.

Als een gebouw wordt opgesplitst in appartementen, krijgen de eigenaren van deze appartementen een appartementsrecht. Een appartementsrecht is het exclusieve recht of de bevoegdheid tot privégebruik van een bepaald deel van het gebouw of appartementencomplex.

In een de-minimisverklaring kun je aangeven of je de afgelopen jaren staatssteun ontving, en zo ja, hoeveel. Overheden mogen namelijk geen subsidie verstrekken aan ondernemingen als dit zorgt voor oneerlijke concurrentie op de Europese markt.

Nee, het is helaas niet mogelijk om subsidie te ontvangen op zonnepanelen. Wel hoef je sinds 1 januari 2023 geen btw meer te betalen voor zonnepanelen op of rondom je woning.

Ja, ook de gemengde VvE’s (gespikkeld bezit) kunnen gebruikmaken van de SVVE-subsidie. Je kunt in dat geval een staatssteunverklaring per verhuurder meesturen met de subsidieaanvraag. Er zijn 2 soorten staatssteunverklaringen:

 • De-minimisverklaring
 • Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV)

Is het subsidiebedrag € 25.000 of meer? Dan dient elke verhuurder een AGVV-verklaring mee te sturen. Is het subsidiebedrag lager dan € 25.000? Dan hoeft elke verhuurder alleen een de-minimisverklaring mee te sturen, behalve een specifieke verhuurder die over een periode van 3 belastingjaren al € 200.000 staatssteun heeft ontvangen. In dat geval dient de verhuurder een AGVV-verklaring in te vullen.

Je vindt de formulieren voor beide verklaringen op de website van RVO.

Neem je binnen de actie van Winst uit je woning met jouw VvE één of meerdere energiebesparingsmaatregelen af die in aanmerking komen voor de SVVE-subsidie, dan begeleiden we je gratis* bij je subsidieaanvraag.

Ben je aangemeld voor de VvE inkoopactie en kun je hulp gebruiken bij de aanvraag of heb je andere vragen over de subsidie? Laat de vertegenwoordiger in dat geval mailen naar info@winstuitjewoning.nl en geef in je mail aan waar we mee kunnen helpen.

Goed om te weten: je vraagt de subsidie aan voordat je maatregelen uitvoert. Het kan tot 13 weken duren voordat de aanvraag wordt goedgekeurd door RVO. Binnen een week nadat je aanvraag goedgekeurd wordt door RVO, ontvang je het bedrag op je rekeningnummer. De offertes blijven geldig gedurende de looptijd van de actie.

*Winst uit je woning kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor de eventuele toekenning van de subsidie.

Vragen over Winst uit je woning

Onze advies- en inkoopacties kunnen wij geheel zonder subsidie draaien. Voor de vele innovatietrajecten waar wij in zitten ontvangen wij subsidie tot het moment dat ook zo’n traject kosteneffectief gedraaid kan worden. Wij investeren flink in trajecten voor het aanbieden van maatwerkadviezen, het organiseren van financiering (Bodemwende, Woningabonnement), het ontwikkelen van een propositie voor VVE’s, de opstart van een concept voor bedrijven (www.meerwinstuitjebedrijf.nl) en onderzoek door bijvoorbeeld TNO en ECN.

Op de prijs voor de energiemaatregelen zit een marge voor de dienstverlening die wij verrichten. Word jouw maatregel hierdoor duurder? Nee, juist doordat wij veel mensen in een keer stimuleren tot aanschaf over te gaan, zijn er flinke voordelen. Daarnaast ontvangen wij €29,- inclusief btw voor de adviezen aan huis.

Vragen over de waardebonactie

Op de gemeentepagina vind je een productlijst met alle producten die je kunt kopen met de waardebon.

Nee, de waardebon moet in één keer worden uitgegeven. Het resterende bedrag komt te vervallen bij het indienen. Wat wel mogelijk is, is dat je bij jouw declaratie maximaal 3 aankoopbonnen/facturen indient.

Lukt het je niet om via de website je waardebon in te wisselen? Neem dan contact op met onze Servicedesk via de chat of via info@winstuitjewoning.nl (vermeld daarbij ook je telefoonnummer) en wij zullen je hierin verder begeleiden. Wil je zo vriendelijk zijn en onderstaande informatie bij de hand houden:

 1. Waardeboncode (deze staat in de brief)
 2. Kassabon of facturen (maximaal 3 aankoopbewijzen)
 3. IBAN nummer en bankrekeningnummer
 4. Adresgegevens

Je dient de volledige aankoopbon of factuur in te dienen bij de declaratie. Een bestelbevestiging of kopie van een bankafschrift is niet voldoende. Op de factuur moeten de producten gespecificeerd zijn zodat wij kunnen beoordelen of ze onder de subsidieaanvraag vallen.

Je kunt op de gemeentepagina zien of er nog budget in jouw gemeente is. Indien het budget op is, kunnen wij geen nieuwe aanvragen meer in behandeling nemen.

Nee, de waardebon kan maar bij één bouwmarkt of (web)winkel gebruikt worden. De minimale besteding bedraagt €35,-. De waardebon is €70,- waard (met enkele uitzonderingen). Indien je niet van het volledige waardebonbedrag gebruik maakt, vervalt het resterende bedrag.

Op de gemeentepagina staat vermeld tot wanneer de waardebonactie bij jou in de gemeente geldig is. Goed om te weten: de actie is een OP=OP actie. Op het moment dat het budget in jouw gemeente op is, is het niet meer mogelijk om de waardebon de verzilveren. Verzilver de waardebon dus zo snel mogelijk!

Ja, wanneer je in de bouwmarkt zelf producten aanschaft en je geld wil terug vragen, kan dat wanneer je deze bij verschillende winkels hebt gekocht. Je kunt in totaal maximaal 3 bonnen of facturen uploaden. Als je de bon bij een aangesloten webshop gebruikt vervalt het restbedrag als je een product koopt dat lager is dan het bedrag op de waardebon.

Vragen over btw-teruggave

Geen FAQ items gevonden

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

To top