Wat is een all-electric ready warmtepomp?

Een all-electric ready warmtepomp werkt samen met de cv-ketel om je huis en tapwater te verwarmen. De warmtepomp kan de volledige verwarming verzorgen en de cv-ketel is er als back-up en het warme tapwater. Wil je volledig elektrisch gaan? Dan vervang je de cv-ketel met een warm waterboiler en ben je klaar om volledig gasloos te gaan.

Dit zijn de 4 voordelen van een all-electric ready warmtepomp:

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van een all-electric ready warmtepomp?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de all-electric ready warmtepomp iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is. De subsidie bedraagt gemiddeld € 3000,-

Type huisGemiddelde kostenGemiddelde subsidie*Kosten na aftrek subsidieGemiddelde besparing per jaarGemiddelde terugverdientijd
Tussenwoning€ 10.000,-€ 3000,-€ 7000,-€ 600,-12 jaar
Hoekwoning€ 10.000,-€ 3000,-€ 7000,-€ 600,-12 jaar
2-onder-1-kap€ 10.000,-€ 3000,-€ 7000,-€ 840,-8 jaar
Vrijstaande
woning
€ 10.000,-€ 3000,-€ 7000,-€ 1050,-7 jaar
Goed om te weten! De besparingen zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. Echter, Winst uit je woning heeft gerekend met prijzen van het energieplafond (€1,45/m³ gas en €0,40/kWh elektriciteit). Wij verwachten dat deze prijzen een goede maatstaf zullen zijn voor de komende jaren. Mochten de energieprijzen weer dalen, dan wordt de besparing ook minder. Deze bedragen zijn dan ook indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.
 
* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie.
Bekijk de voorwaarden van de RVO

Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld voor de inkoopactie?

Vind jouw gemeentepagina

Let op: Je kunt alleen meedoen met te actie wanneer je een brief hebt ontvangen van de gemeente.

Is mijn woning geschikt voor een all-electric ready warmtepomp?

Of je huis geschikt is voor een all-electric ready warmtepomp, hangt af van deze factoren:

Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe meer je bespaart als je een all-electric ready warmtepomp laat plaatsen. We raden je aan om minimaal 2 isolatieoplossingen te hebben voor je een warmtepomp aanschaft. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Een all-electric ready warmtepomp kan in veel gevallen worden aangesloten op het huidige verwarmingssysteem. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. De installateur zal je hierover informeren.

Je bespaart het meest met je warmtepomp als je verbruik minimaal 1300 m³ per jaar is. Als je minder verbruikt loopt je terugverdientijd iets verder op. 

Er moet ruimte zijn om een binnen- en buitenunit te plaatsen en deze te verbinden. Houd hierbij rekening met de buren en slaapkamerramen.

Een all-electric ready warmtepomp werkt samen met je huidige cv-ketel. Wanneer je woning verwarmd wordt door hetelucht, is deze niet geschikt voor een all-electric ready warmtepomp.

Hoe werkt een all-electric ready warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

Hoeveel subsidie ontvang ik?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). 

Ben je geïnteresseerd in isolatiemaatregelen? Ook hiervoor ontvang je subsidie.

Wat zijn de onderhoudskosten van een all-electric ready warmtepomp?

De warmtepomp heeft niet veel onderhoud nodig, maar om zo energiezuinig mogelijk te blijven werken is periodiek onderhoud aan te raden. Je kunt je warmtepomp laten onderhouden vanaf € 12,50 per maand.

Tijdens het onderhoud worden de koudemiddeltemperaturen gemeten, wordt het overstortventiel gecontroleerd, worden de wisselaars gereinigd en geïnspecteerd, en wordt het waterfilter, vuilafscheider en/of ventilatoren gereinigd.

Hoe werkt de afname van een all-electric ready warmtepomp?

Wanneer je je aanmeldt voor de inkoopactie en je interesse voor de warmtepomp doorgeeft, ontvang je een overzicht met de te verwachten investering en besparing. Bij verdere interesse plan je een gesprek in met de installateur. Op basis hiervan wordt een offerte op maat gemaakt. 

Wanneer je akkoord gaat met de offerte, wordt de warmtepomp besteld en wanneer deze wordt geleverd, plan je samen met de installateur de installatie in.

Wie plaatst de all-electric ready warmtepomp?

De all-electric ready warmtepomp wordt geplaatst door een installateur die door Winst uit je woning is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een inkoopactie van start gaat, organiseren we een uitgebreide marktuitvraag, waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen. Tijdens de selectie kijken we naar certificering en ervaring van het specifieke product, de installateurs die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en plaatsen de warmtepompen in jouw gemeente.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

  • Je bespaart tot wel 80% per jaar op je gasrekening.
  • Je cv-ketel sprint alleen bij wanneer dit nodig is.
  • Er is weinig onderhoud nodig aan de warmtepomp.

Of je huis geschikt is voor een all-electric ready warmtepomp, hangt af van deze factoren:

Isolatiegraad van je woning. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe meer je bespaart als je een all-electric ready warmtepomp laat plaatsen. We raden je aan om minimaal 2 isolatieoplossingen te hebben voor je een warmtepomp aanschaft. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Het afgiftesysteem. Een all-electric ready warmtepomp kan in veel gevallen worden aangesloten op het huidige verwarmingssysteem. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. De installateur zal je hierover informeren.

Je verbruik. Je bespaart het meest met je warmtepomp als je verbruik minimaal 1000 m³ per jaar is. Als je minder verbruikt loopt je terugverdientijd iets verder op. 

Ruimte in en buiten je woning. Er moet ruimte zijn om een binnen- en buitenunit te plaatsen en deze te verbinden. Houd hierbij rekening met de buren en slaapkamerramen.

Je huidige verwarmingssysteem. Een all-electric ready warmtepomp werkt samen met je huidige cv-ketel. Wanneer je woning verwarmd wordt door hetelucht, is deze niet geschikt voor een all-electric ready warmtepomp.

Bij het aanschaffen van een warmtepomp wordt er zowel een buitenunit als een binnenunit geplaatst. De buitenunit wordt altijd buiten geplaatst. Op basis van een intakegesprek op afstand bepaalt de uitvoerder welk plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is.

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de warmtepomp daadwerkelijk meegaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan.

De buitenunit van een warmtepomp kan tot 45 decibel aan geluid produceren. Dit is iets meer dan een koelkast die aanslaat. Daarom wordt van te voren altijd goed nagedacht over de locatie hiervan, zodat geen hinder wordt ervaren door jijzelf, maar ook door je buren. Verder worden geluidwerende maatregelen getroffen tegen het trillen door het dak of wand en beschikken de warmtepompen over een fluisterstand. In deze stand schakelt de verwarming eerder over op de cv-ketel en zal de warmtepomp dus niet op vol vermogen hoeven draaien. Een all-electric warmtepomp werkt niet samen met de cv-ketel. Bij deze warmtepomp is dit dus niet mogelijk.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.