Hybride Warmtepomp

De Hybride Warmtepomp is een combinatie van een CV-ketel en een warmtepomp. In samenwerking met de CV-ketel verwarmt de Hybride Warmtepomp je gehele woning. Afhankelijk van de gevraagde hoeveelheid warmte en de buitentemperatuur zal de CV-ketel bijspringen. Een CV-ketel werkt op gas en een Hybride Warmtepomp op stroom. In Nederland is een groot deel van de woningen nog afhankelijk van gas. Om het gasverbruik te verlagen is een Hybride Warmtepomp een goede optie. 

Heb je interesse in een Hybride Warmtepomp? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de advies- en inkoopactie.

 

hybride-warmtepomp

Hoe werkt een Hybride Warmtepomp?

De samenstelling van de Hybride Warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Deze worden gekoppeld aan de CV-ketel en een slimme thermostaat (in sommige gevallen kan deze worden behouden). Gezamenlijk verwarmen ze de woning. De binnenunit van de pomp wordt in de buurt van de CV-ketel geplaatst. Deze unit is meestal kleiner of even groot als een CV-ketel. De buitenunit is in grootte en uiterlijk te vergelijken met een airco. De buitenunit mag eventueel verder van de CV-ketel staan. De buitenunit van een Hybride Warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het leidingwater in de radiatoren/vloerverwarming te verwarmen. De buitenunit kan op verschillende plekken worden geplaatst, zoals tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras.

Wat kost een Hybride Warmtepomp en wat levert het op?

Een Hybride Warmtepomp is geschikt voor bestaande woningen. De gemiddelde levensduur is 15 tot 20 jaar en kost in veel gevallen tussen de €3.000,- en € 4.000,-. Dit bedrag is de netto investering inclusief installatie en na aftrek van de subsidie. Gemiddeld krijg je ongeveer €2400,- subsidie op de aanschafprijs van een Hybride Warmtepomp. De investering en subsidie kunnen oplopen wanneer je een hoger vermogen Hybride Warmtepomp nodig hebt. Wij adviseren je hierover tijdens de intake

Het percentage waarmee je je gasverbruik kan verminderen hangt sterk af van de mate waarin je woning geïsoleerd is en de manier waarop de warmte afgegeven wordt (vloerverwarming of radiatoren bijvoorbeeld). Minder goed geïsoleerde woningen en reguliere radiatoren zorgen voor een 30  – 50% besparing van de gaskosten waar een beter geïsoleerde woning en vloerverwarming met gemak 70% of hoger gerealiseerd kan worden. In combinatie met de beschikbare subsidie(s) is de investering vaak al binnen 7 jaar terugverdiend.

De hoeveelheid extra stroom die de hybride warmtepomp nodig heeft hangt sterk af van de hoeveelheid gas die je gaat besparen. De hybride warmtepomp gebruikt ongeveer 1,5 kWh extra energie voor elke m³ die bespaard wordt. Bij een verbruik hoger dan 1000m³ is een Hybride Warmtepomp al snel rendabel, ongeacht de isolatiewaarde van de woning.

Afhankelijk van het type Hybride Warmtepomp en het huidige gasverbruik, gebruikt de Hybride Warmtepomp ongeveer 1200 kWh tot 1700 kWh aan stroom per jaar. Het maximale verbruik is 4000 kWh. Onderstaand is een realistisch praktijkvoorbeeld geschetst bij een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming of nieuwe radiatoren.

Jaarlijks neemt de besparing naar verwachting toe doordat de gasprijzen harder stijgen dan de elektra prijzen. 
*Uitgaande van €1,20m³ aardgas en €0,37 kWh elektriciteit 
De actuele prijzen liggen op dit moment een stuk hoger waardoor een Hybride Warmtepomp nog interessanter is.
Kijk op pricewise.nl voor de meest actuele gasprijzen
Wil je meer weten/lezen over de gebruikte cijfers? Klik dan hier.
hybride-warmtepomp binnen

Wat zijn de voordelen van een Hybride Warmtepomp?

 • Betaalbare elektrische warmteoplossing.
 • ISDE subsidie van €2400,- tot €2800,- (afhankelijk van het vermogen van de Hybride Warmtepomp)
 • Besparing op de gasrekening tot 70%
 • Verbetering in het energielabel (belangrijk bij de verkoop van je woning)
 • Vermindering van C02-uitstoot van een huishouden met 30%
 • CV-ketel gaat langer mee
 • Perfecte voorbereiding op een volledig gasloze woning voor 2050
 • Kan worden geplaatst bij vrijwel alle gangbare CV-ketels

Onderhoudskosten

Een warmtepomp (lucht/water) is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Periodiek onderhoud aan je warmtepomp verlengt de levensduur van het toestel en zorgt voor een blijvend energiezuinige werking. De leverancier waar je de warmtepomp aanschaft beschikt over verschillende soorten pakketten voor de onderhoud, zoals een pakket speciaal voor de frequentie van het onderhoud.

De kosten voor de onderhoud van je warmtepomp en CV-ketel zijn € 7,50 per maand. Het onderhoudscontract is alleen voor onderhoud van de Hybride Warmtepomp. Je hebt ook de keuze om je systeem na een poos gebruikt te hebben, optimaal af te stellen op jouw feitelijke gebruik. Zo haal je vaak nóg meer rendement uit je Hybride Warmtepomp.

Contact en vragen

Heb je nog vragen hebben die niet zijn beantwoord op basis van de gegevens op deze pagina? Kijk dan bij veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan staat het adviesteam voor je klaar om deze vragen te beantwoorden. Mail naar advies@winstuitjewoning.nl of bel 023 737 0514.

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een Hybride Warmtepomp?
 • Hoe ziet het proces eruit voor installatie van mijn Hybride Warmtepomp?
 • Hoelang gaat een Hybride Warmtepomp mee?
 • Waarom een Hybride Warmtepomp?
 • Is mijn woning geschikt voor een Hybride Warmtepomp?
 • Waar moet een Hybride Warmtepomp worden geplaatst?
 • Wat kost een Hybride Warmtepomp?
 • Zijn er subsidies beschikbaar voor de Hybride Warmtepomp?
 • Wat zijn de afmetingen van de buitenunit van een Hybride Warmtepomp
 • Welke typen Hybride Warmtepompen levert de uitvoerder?
 • Wat zijn de afmeting van de binnenunit van een Hybride Warmtepomp?

Start nu met besparen!