Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning tot 20% per jaar op je energierekening en tussen de 50% en 70% op je gasverbruik.
De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten echt koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken.

hybride-warmtepomp
Is mijn huis geschikt voor de hybride warmtepomp?

Eigenlijk is ieder huis geschikt voor een hybride warmtepomp.
Het effect van een warmtepomp hangt vooral samen met de vraag hoe goed jouw huis is geïsoleerd en met de capaciteit van jouw radiatoren.
Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren namelijk tot 45 à 55 graden, terwijl een cv-ketel staat afgesteld op 60 tot 80 graden.
Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Hoe beter jouw huis is geïsoleerd, hoe minder de cv-ketel bij hoeft te springen. En des te beter het rendement van de warmtepomp.
In de meeste huizen hebben de radiatoren voldoende capaciteit, omdat die bij de bouw zo zijn ingesteld dat ze onder alle omstandigheden voldoende warmte kunnen leveren. De hybride warmtepomp levert zo een forse besparing op, omdat de cv-ketel niet vaak bij hoeft te springen.

Wat kost het en wat bespaar ik?

Een hybride warmtepomp kost ca. € 3.000 tot € 4.600.
Dit is de netto investering inclusief installatie en na aftrek van de subsidie. Gemiddeld krijg je ongeveer 40% subsidie op de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 250 per jaar op je energierekening. In onderstaande tabel hebben we het verbruik van een hr-ketel en een hr-ketel + warmtepomp voor je naast elkaar gezet. De elektriciteit (in kWh) in de onderste rij is het nieuwe elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

 Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm waterEnergiekosten per jaar*Je bespaart elk jaarCO2-uitstoot per jaar
Hr-ketel1.700 m3 gas€1.4003.250 kilo
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel850 m3 gas + 2000 kWh per jaar€1.150€2502.600

Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan.

Bron: Milieucentraal

https://youtu.be/cyz6wBA8-6U
hybride-warmtepomp binnen
Hoe ziet een warmtepomp eruit?


De buitenunit van een hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Je kunt het zien als een omgekeerde koelkast: koude lucht gaat naar buiten, warme lucht komt binnen en wordt met behulp van een warmtewisselaar in de binnenunit afgegeven aan het water in je CV-systeem

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een kleine binnenunit (max. 60 cm hoog x 30 cm breed b x 30 cm diep) te hangen. Buiten komt de buitenunit die lijkt op een airco (max. 65 cm hoog x 90 cm breed x 40 cm diep). Dit apparaat kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras.

Extra voordelen

Tijdens de werkopname wordt geanalyseerd of uw radiatoren voldoende capaciteit hebben. Is dit minder het geval, dan kunt u hier een aantal dingen aan doen om ervoor te zorgen dat de warmtepomp en de cv-ketel optimaal met elkaar samenwerken. Extra voordeel is dat deze maatregelen ook weer voor zorgen voor een extra besparing op de energierekening. 

  • Isoleer je vloer, ruiten, muren en/of dak, voor zover dat nog niet gebeurd is
  • Geef je radiatoren een ‘boost’ met radiator-ventilatoren: dat zijn simpele apparaten die je onderaan je radiator vastmaakt en die ervoor zorgen dat de warmte sneller verspreidt.
  • Laat een extra radiator plaatsen, of vervang één of meer radiatoren in de woonkamer en keuken door een groter model of een speciale laagtemperatuur-radiator. Deze radiatoren kunnen meer warmte afgeven dan een gewone radiator.

Naast bovenstaande voordelen levert de stap naar een hybride warmtepomp een beter energielabel op. Dit betere energielabel in combinatie met lagere energiekosten maakt ook dat het huis een hogere verkoopwaarde kent. Tot slot: je vermindert de CO2-uitstoot van jouw huishouden met zo’n 20 %. Een hybride warmtepomp vormt daarmee een opstap naar een volledige aardgasvrije en duurzame woning.

hybride-warmtepomp2