Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wanneer je kiest voor twee isolatiemaatregelen, of één maatregel in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarmee krijg je een deel van de kosten terug. Het gaat om een vast bedrag per vierkante meter. De ISDE regeling loopt tot 2025. Als je ervoor kiest om beide maatregelen via Winst uit je woning uit te voeren, dan vragen wij de subsidie voor je aan!

Wil je de aanvraag zelf doen? Dit kan via de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarden en aanvragen

Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je minimaal twee maatregelen hebt laten uitvoeren en alle benodigde documenten compleet hebt (lees ook het stappenplan aanvragen woningeigenaren op rvo.nl).

Het subsidiebudget voor 2021 bedraagt € 164 miljoen. Dit budget is zowel bestemd voor particulieren als voor zakelijke gebruikers. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen kun je zien op de verschillende maatregellijsten. Deze kun je vinden onder Stap 2.

De subsidie stopt als het budget van 164 miljoen op is. Dus: hoe sneller je jouw woning verduurzaamt en de subsidie aanvraagt, des te groter de kans op subsidie.

Om subsidie te ontvangen, moeten jouw keuzes wel aan bepaalde regels voldoen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 25m² van je vloer laten isoleren. Als jouw vloer kleiner is, maar je isoleert wél je hele woning, dan krijg je wel gewoon de subsidie. Als jouw vloer groter is, maar je isoleert maar een klein deel van de vloer dan ontvang je geen subsidie. In de onderstaande tabel zie je de subsidiebedragen en de minimaal te isoleren oppervlakte. [Bron: rvo.nl]

VloerBodemSpouwGevelDak
Subsidiebedrag per m²€7€4€5€25 €20
Minimaal vereiste m²2525151525 
Maximaal m²130130170170200 
Minimale Rd-waarde [m² K/W]3,53,51,13,5 3,5
Bekijk je deze website op je telefoon? Schuif dan naar rechts om de hele tabel te zien.

Kijk op www.rvo.nl voor alle voorwaarden. 

Hoogrendementsglas

Als je HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m² te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 10m² zijn. Je ontvangt voor maximaal 45m² subsidie. Het maximaal aantal m² blijft hetzelfde als je bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren. Je telt het aantal m² dan bij het glas op.

Een combinatie van HR++ glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met kozijnpanelen of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel.

Kijk op www.rvo.nl voor alle voorwaarden. 

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Subsidiebedrag per m²Minimaal vereiste m²Maximaal m²Maximale U-waarde [W/m2K]
HR++-glas€ 3510451,2
Kozijnpanelen€ 151,2
Isolerende deuren€ 3510451,5
Triple glas€ 1000,7
Kozijnpanelen€ 750,7
Isolerende deuren€ 1001,0
Bekijk je deze website op je telefoon? Schuif dan naar rechts om de hele tabel te zien.

Een flink lagere energierekening tegen nóg lagere kosten

Het effect van isolatiemaatregelen op jouw energierekening is groot. Door de subsidie dalen de kosten voor het aanbrengen van de isolatie sterk. Hierdoor gaat de terugverdientijd van spouwmuurisolatie naar gemiddeld 3 jaar. De terugverdientijd van vloerisolatie daalt naar ongeveer 8 jaar. Het vervangen van enkel glas voor HR++ glas is meestal binnen 8 jaar terugverdiend.


Start nu met besparen!