Investeringssubsidie Duurzame Energie

Wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarmee krijg je een deel van de kosten terug. Het gaat hierbij om hybride warmtepompen en een vast bedrag per vierkante meter bij isolatiemaatregelen. De ISDE regeling loopt tot 2025. Als je ervoor kiest om een hybride warmtepomp en/of isolatiemaatregelen via Winst uit je woning af te nemen dan vragen wij op verzoek de subsidie voor je aan!

Wil je de aanvraag zelf doen? Dit kan via de website van de Rijksoverheid.

Wanneer krijg ik subsidie?

Als je een hybride warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet aanschaft, heb je recht op subsidie. Als je een isolatiemaatregel kiest, dan krijg je subsidie als je minimaal 2 maatregelen aanschaft. Dit houdt in: minimaal 2 isolatiemaatregelen of minimaal 1 isolatiemaatregel en een hybride warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De isolatiemaatregelen waaruit je kunt kiezen, zijn:
1. Isolatieglas
2. Vloerisolatie
3. Spouwmuurisolatie
4. Gevelisolatie
5. Dakisolatie
6. Zolderisolatie
7. Bodemisolatie
Voor zonnepanelen krijg je geen subsidie, wel krijg je mogelijk 21% btw terug. 

Let op: Winst uit je woning biedt de volgende maatregelen aan:
1. Spouwmuurisolatie
2. Zonnepanelen
3. Isolatieglas
4. Vloerisolatie
5. Hybride warmtepomp

Voorwaarden en aanvragen

Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat de maatregelen volledig zijn uitgevoerd en alle benodigde documenten compleet zijn (lees ook het stappenplan aanvragen woningeigenaren op rvo.nl).

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Dit budget is zowel bestemd voor particulieren als voor zakelijke gebruikers. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen kun je zien op de verschillende maatregellijsten.

De subsidie stopt als het budget van 228 miljoen op is. Dus: hoe sneller je jouw woning verduurzaamt en de subsidie aanvraagt, des te groter de kans op subsidie.

Let op! Er gelden andere regels en bedragen voor de werkzaamheden die in 2021 zijn gedaan of in 2022 zijn uitgevoerd

Kijk op www.rvo.nl voor alle voorwaarden. 

Subsidievoorwaarden 2022VloerBodemSpouwGevelDakIsolatieglas
Subsidiebedrag per m²€11€6€8€38 €20  €53
Minimaal vereiste m²2020101025 8
Maximaal m²130130170170200 45
Bekijk je deze website op je telefoon? Schuif dan naar rechts om de hele tabel te zien.

Wanneer heb ik recht op subsidie voor isolatiemaatregelen?

Om subsidie te ontvangen, moeten jouw keuzes wel aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 20m² van je vloer te laten isoleren. Als jouw vloer groter is, maar je isoleert maar een klein deel van de vloer dan ontvang je geen subsidie. In de onderstaande tabel zie je de subsidiebedragen en de minimaal te isoleren oppervlakte. [Bron: rvo.nl]

Wanneer heb ik recht op subsidie voor isolatieglas?

Als je HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m² te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 8m² zijn. Je ontvangt voor maximaal 45m² subsidie. Het maximaal aantal m² blijft hetzelfde als je bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren. Je telt het aantal m² dan bij het glas op.

Een combinatie van HR++ glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met kozijnpanelen of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel.

Kijk op www.rvo.nl voor de meest actuele voorwaarden en subsidiebedragen voor de ISDE regeling van de Rijksoverheid.

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Subsidievoorwaarden 2022Subsidiebedrag per m²Minimaal vereiste m²Maximaal m²Maximale U-waarde [W/m2K]
HR++-glas€ 538451,2
Kozijnpanelen€ 231,2
Isolerende deuren€ 531,5
Triple glas€ 1508450,7
Kozijnpanelen€ 1150,7
Isolerende deuren€ 1501,0
Bekijk je deze website op je telefoon? Schuif dan naar rechts om de hele tabel te zien.

Wanneer heb ik recht op subsidie voor een hybride warmtepomp?

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • Je bent eigenaar van de koopwoning en het is je hoofdverblijf (of wordt je hoofdverblijf direct na renovatie).
  • De warmtepomp is een nieuw product en is dus geen tweedehands / gebruikt product.
  • Je laat de warmtepomp installeren in een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
  • De warmtepomp is geïnstalleerd voordat je een aanvraag gaat doen.
  • De installatie is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag je niet zelf doen.
  • Je bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van je warmtepomp.
  • Je kunt tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp nog subsidie aanvragen. Dat kan anders worden, als je de aanvraag combineert met een aanvraag voor een isolatiemaatregel, dan geldt namelijk dat je tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aan kunt vragen.
  • Wil je naast de warmtepomp ook nog een of meer isolerende maatregelen laten uitvoeren? Dan kun je alle maatregelen in 1 aanvraag indienen.

Klik hier voor alle informatie over subsidie voor een hybride warmtepomp.

Wij vragen de subsidie gratis voor je aan!

Besluit je om de energiebesparingsmaatregelen via Winst uit je woning uit te laten voeren? Dan kunnen wij op jouw verzoek de subsidie voor je aanvragen via onze partner Simpel Subsidie. Nadat je akkoord bent gegaan met je offertes kunnen wij de aanvraag gratis voor je in gang zetten*. De subsidie wordt pas uitgekeerd nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. Je ontvangt hierover te zijner tijd meer informatie in de mail. Klik hier om meer te lezen over de ISDE subsidieregeling van de Rijksoverheid.

Let op: wij vragen de subsidie niet aan als je maar één isolatiemaatregel van meerdere isolatiemaatregelen bij ons afneemt en de rest bij een andere partij. Dit geldt ook als je de isolatiemaatregel(en) bij ons afneemt en de hybride warmtepomp bij een andere partij. De subsidie voor de hybride warmtepomp vragen wij ook alleen aan als je deze via ons afneemt. Kortom: wij vragen alleen subsidie aan voor de maatregelen die je bij ons afneemt.

* Winst uit je woning kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor de (eventuele) toekenning van de subsidie.

Start nu met besparen!