All-electric warmtepomp - Winst uit je Woning

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die volledig elektrisch kan zorgen voor de verwarming van je woning en het warme tapwater voor badkamer en keuken. 

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestaan aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

Dit zijn de 4 voordelen van een all-electric warmtepomp:

Weten wat je kunt besparen met een all-electric warmtepomp?

Meld je nu aan, dan zie je meteen of er op dit moment een actie loopt in jouw gemeente waar je aan mee kunt doen!

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van een

all-electric warmtepomp?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning.

 Tussenwoning (20 m²)Hoekwoning (22 m²)2-onder-1 kap (24 m²)Vrijstaande woning (31 m²)
Prijs€ 14.651€ 15.000€ 15.103€ 16.322
ISDE-subsidiebedrag*€ 3.150€ 3.150€ 3.150€ 3.150
Prijs na aftrek subsidie€ 11.501€ 11.850€ 11.953€ 13.172
Besparing per jaar€ 1.100€ 1.212€ 1.356€ 1.846
Terugverdientijd10 jaar10 jaar9 jaar7 jaar

Goed om te weten! De cijfers zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. De aanschafkosten zijn gebaseerd op offertes van Winst uit je woning. Deze bedragen zijn indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.

* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie. 

Wat gebeurt er nadat ik me heb aangemeld voor de inkoopactie?

Is mijn woning geschikt voor een all-electric warmtepomp?

Of je huis geschikt is voor een all-electric warmtepomp, hangt af van deze factoren:

Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe meer je bespaart als je een warmtepomp laat plaatsen. We raden je aan om minimaal 2 isolatieoplossingen te hebben voor je een warmtepomp aanschaft. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Een all-electric warmtepomp kan in veel gevallen worden aangesloten op het huidige verwarmingssysteem. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. De installateur zal je hierover informeren.

Je bespaart het meest met je warmtepomp als je verbruik minimaal 1300 m³ per jaar is. Als je minder verbruikt loopt je terugverdientijd iets verder op. 

Er moet ruimte zijn om een binnen- en buitenunit te plaatsen en deze te verbinden. 

Wat zijn de onderhoudskosten van een all-electric warmtepomp?

De warmtepomp heeft niet veel onderhoud nodig, maar om zo energiezuinig mogelijk te blijven werken is periodiek onderhoud aan te raden. Je kunt je warmtepomp laten onderhouden vanaf € 12,50 per maand.

Tijdens het onderhoud worden de koudemiddeltemperaturen gemeten, wordt het overstortventiel gecontroleerd, worden de wisselaars gereinigd en geïnspecteerd, en wordt het waterfilter, vuilafscheider en/of ventilatoren gereinigd.

Hoe werkt de afname van een all-electric warmtepomp?

Wanneer je je aanmeldt voor de inkoopactie en je interesse voor de warmtepomp doorgeeft, ontvang je een overzicht met de te verwachten investering en besparing. Bij verdere interesse plan je een gesprek in met de installateur. Op basis hiervan wordt een offerte op maat gemaakt. 

Wanneer je akkoord gaat met de offerte, wordt de warmtepomp besteld en wanneer deze wordt geleverd, plan je samen met de installateur de installatie in.

Welke warmtepompen zijn er nog meer?

Naast een hybride warmtepomp, bieden we nog 2 andere warmtepompen aan, namelijk een all-electric ready warmtepomp en een all-electric warmtepomp. We hebben de verschillen op een rij gezet.

Lees verder over de verschillende warmtepompen

Wie plaatst de all-electric warmtepomp?

De all-electric warmtepomp wordt geplaatst door een installateur die door Winst uit je woning is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een inkoopactie van start gaat, organiseren we een uitgebreide marktuitvraag, waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen. Tijdens de selectie kijken we naar certificering en ervaring van het specifieke product. De installateurs die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en plaatsen de warmtepompen in jouw gemeente.

Veelgestelde vragen

Een warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt altijd buiten op de grond of op het dak geplaatst, of wordt aan de gevel gehangen. De installateur geeft advies over welke plaats het meest geschikt is.

Voor de installatie in je huis is het belangrijk dat hier 2 meter ruimte is aan een wand. Zo is er voldoende ruimte voor de binnenunit en eventueel een warm waterboiler. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is. De buitenunit moet minimaal 4 meter van de erfgrens af staan, wegens een maximaal toegestane aantal decibel. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter.

  • De verwarming van je woning is volledig gasloos.
  • De warmtepomp heeft geen cv-ketel nodig om je woning te verwarmen.
  • Er is weinig onderhoud nodig aan de warmtepomp.

Of je huis geschikt is voor een all-electric warmtepomp, hangt af van deze factoren:

Isolatiegraad van je woning. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe meer je bespaart als je een warmtepomp laat plaatsen. We raden je aan om minimaal 2 isolatieoplossingen te hebben voor je een warmtepomp aanschaft. Denk hierbij aan vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie.

Het afgiftesysteem. Een all-electric warmtepomp kan in veel gevallen worden aangesloten op het huidige verwarmingssysteem. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan op lagetemperatuurverwarming. De installateur zal je hierover informeren.

Je verbruik. Je bespaart het meest met je warmtepomp als je verbruik minimaal 1000 m³ per jaar is. Als je minder verbruikt loopt je terugverdientijd iets verder op. 

Ruimte in en buiten je woning. Er moet ruimte zijn om een binnen- en buitenunit te plaatsen en deze te verbinden. Houd hierbij rekening met de buren en slaapkamerramen.

Bij het aanschaffen van een warmtepomp wordt er zowel een buitenunit als een binnenunit geplaatst. De buitenunit wordt altijd buiten geplaatst. Op basis van een intakegesprek op afstand bepaalt de uitvoerder welk plaats het meest geschikt is. De binnenunit is iets kleiner dan een cv-ketel en kan binnen worden geplaatst. Deze hangt de installateur vaak naast de bestaande cv-ketel, als daar ruimte voor is.

De levensduur van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 15-20 jaar. Hoe lang de warmtepomp daadwerkelijk meegaat hangt af van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit, de compressor en het onderhoud. Hoe beter deze factoren zijn, hoe langer de pomp mee zal gaan.

De buitenunit van een warmtepomp kan tot 45 decibel aan geluid produceren. Dit is iets meer dan een koelkast die aanslaat. Daarom wordt van te voren altijd goed nagedacht over de locatie hiervan, zodat geen hinder wordt ervaren door jijzelf, maar ook door je buren. Verder worden geluidwerende maatregelen getroffen tegen het trillen door het dak of wand en beschikken de warmtepompen over een fluisterstand. In deze stand schakelt de verwarming eerder over op de cv-ketel en zal de warmtepomp dus niet op vol vermogen hoeven draaien. Een all-electric warmtepomp werkt niet samen met de cv-ketel. Bij deze warmtepomp is dit dus niet mogelijk.

Ja, je kunt in veel gevallen subsidie krijgen om je woning te isoleren en verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een deel van de aanschafkosten van je maatregelen terug. Dit voordeel kan oplopen tot 15% voor 1 maatregel en tot 30% bij twee of meer maatregelen. Zo wordt het nog voordeliger om je woning te verduurzamen. Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

  • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
  • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
  • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
  • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
  • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Alle duurzame oplossingen

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

To top