Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Omdat het isolatiemateriaal aan de onderkant tegen de vloer aan zit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer.  Dat zorgt voor warmere voeten en besparing op je energierekening.

Dit zijn de 5 voordelen van vloerisolatie

Hoeveel geld bespaar ik na het plaatsen van vloerisolatie?

Hieronder staat de kosten en besparingen per type woning. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de vloerisolatie iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is.

 

    Type woning Kosten Subsidie Besparing per jaar  
    Tussenwoning €1.600 €500 €250  
    Hoekwoning €1.900 €500 €260  
    2-onder-1-kap €1.750 €650 €330  
    Vrijstaand €2.650 €1.000 €500  

 Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je komt in aanmerking voor de subsidie als je minimaal 2 isolatiemaatregelen afneemt of als je een isolatiemaatregel combineert met een hybride warmtepomp. De precieze bedragen kun je vinden op de subsidie pagina

Wil je graag hulp bij het aanvragen van je subsidie? Laat het ons weten! Dan vragen wij de subsidie voor je aan.

Is mijn huis geschikt voor vloerisolatie?

Of je huis geschikt is voor vloerisolatie hangt af van een aantal factoren, namelijk de hoogte van je kruipruimte en of je vloerverwarming hebt. Ook hangt het af van het soort vloer en of er een kruipruimte aanwezig is onder je huis.

Om voor vloerisolatie in aanmerking te komen, is het belangrijk dat je kruipruimte hoger is dan 0,5 meter.

Ook met vloerverwarming is het belangrijk om je vloer te isoleren. Bij een vloer die niet geïsoleerd is, zal er namelijk altijd een deel van de warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming verloren gaan. 

Aan het isoleren van een houten vloer zijn risico’s verbonden. Niet juist isoleren kan houtrot versnellen of zelfs veroorzaken. Het risico is de luchtvochtigheid. Een houten vloer kan geïsoleerd worden als de vochtigheid van het hout niet hoger is dan 20%. Indien dit hoger is, zullen er eerst maatregelen genomen moeten worden om dit percentage terug te dringen. Dit kan door de ventilatie in de kruipruimte te verhogen door het aanbrengen van ventilatieroosters. Het is ook mogelijk om een bodemfolie in de kruipruimte aan te brengen. Hiermee wordt optrekkend vocht vanuit de bodem naar de vloer voorkomen.

Er dient altijd een kruipruimte aanwezig te zijn of zelf gemaakt te kunnen worden.

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van vloerisolatie?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning. De gemiddelde kosten zijn gebaseerd op een bepaald aantal te isoleren die te vinden zijn bij het type huis. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de vloerisolatie iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is.


De bedragen bij 1 maatregel

Type huisGemiddelde kostenGemiddelde subsidie*Kosten na aftrek subsidieGemiddelde besparing per jaarGemiddelde terugverdientijd
Tussenwoning
(48 m²)
€ 2000,-€ 260,-€ 1740,-€ 120,-14 jaar
Hoekwoning
(50 m²)
€ 2200,-€ 280,-€ 1930,-€ 190,-10 jaar
2-onder-1-kap
(64 m²)
€ 2200,-€ 350,-€ 1850,-€ 240,-8 jaar
Vrijstaande
woning
(95 m²)
€ 3000,-€ 520,-€ 2480,-€ 360,-7 jaar

De bedragen bij 2 maatregelen
Als je 2 isolatiemaatregelen afneemt of er 1 combineert met een hybride warmtepomp, ontvang je ongeveer 2 keer zoveel subsidie als bij 1 isolatiemaatregel.

Type huisGemiddelde kostenGemiddelde subsidie*Kosten na aftrek subsidieGemiddelde besparing per jaarGemiddelde terugverdientijd
Tussenwoning
(48 m²)
€ 2000,-€ 530,-€ 1470,-€ 120,-12 jaar
Hoekwoning
(50 m²)
€ 2200,-€ 550,-€ 1650,-€ 190,-9 jaar
2-onder-1-kap
(64 m²)
€ 2200,-€ 700,-€ 1500,-€ 240,-6 jaar
Vrijstaande
woning
(95 m²)
€ 3000,-€ 1050,-€ 2000,-€ 360,-5 jaar
Goed om te weten! De besparingen zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. Echter, Winst uit je woning heeft gerekend met prijzen van het energieplafond (€1,45/m³ gas en €0,40/kWh elektriciteit). Wij verwachten dat deze prijzen een goede maatstaf zullen zijn voor de komende jaren. Mochten de energieprijzen weer dalen, dan wordt de besparing ook minder. Deze bedragen zijn dan ook indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.
 
* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie.
 
Bekijk de voorwaarden van de RVO

Hoeveel subsidie ontvang ik per m2?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². Wij helpen je gratis met je subsidieaanvraag.

SubsidievoorwaardenVloerBodemSpouwGevelDak
Subsidiebedrag per m²€11€6€8€38 €30
Minimaal vereiste m²20m²20m²10m²10m²20m²
Maximaal m²130m²130m²170m²170m²200m² 

Wil je maar 1 isolatiemaatregel afnemen? Dan ontvang je circa de helft van deze bedragen.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Vind jouw gemeentepagina

Let op: Je maakt alleen aanspraak op de bijdrage wanneer je een brief hebt ontvangen van de gemeente.

Bodemisolatie als vervanger van vloerisolatie

Indien de kruipruimte niet hoger is dan 0,5 meter, kan er bodemisolatie worden geplaatst. Bodemisolatie komt als een laag in de kruipruimte te liggen en zorgt ervoor dat de lucht boven het isolatiemateriaal droog blijft. 

Wanneer het grondwater stijgt zal het isolatiemateriaal mee omhoog drijven. Dit zal bijdragen aan een beter geïsoleerde kruipruimte en voorkomt muffe geurtjes. De kruipruimte blijft bereikbaar bij bodemisolatie. Het materiaal wordt los op de bodem aangebracht en is verplaatsbaar.

Wie plaatst de vloerisolatie?

De vloerisolatie wordt geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een inkoopactie van start gaat, wordt door Winst uit je woning een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen.

De partijen die het best voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit. Winst uit je woning kijkt bij de selectie van aanbieders onder meer naar certificering en ervaring met het specifieke product.

Hoe wordt vloerisolatie geplaatst?

Vloerisolatie wordt aangebracht aan de onderzijde van je vloer. Dit wordt gedaan vanuit de kruipruimte onder je woning. Hoe vloerisolatie wordt geplaatst is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

  • Dun isolatiefolie van Tonzon wordt onder je vloer vastgezet met folieversterkers en een nietapparaat. 
  • PIF isolatie is een isolatiedeken die direct tegen de onderkant van de vloer wordt gemonteerd. 
  • PUR wordt onder de vloer gespoten in de kruipruimte.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan. Dat kan aan de onderkant van de vloer. Omdat het isolatiemateriaal tegen de vloer aanzit, is er geen direct contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. Dat zorgt voor warmere voeten en een lagere energierekening.

Wanneer een kruipruimte hoog genoeg is, namelijk circa 50 centimeter, kan er vloerisolatie aangebracht worden. Vloerisolatie heeft een betere isolatiewaarde dan bodemisolatie, maar als de kruipruimte lager is dan 50 centimeter moet er bodemisolatie worden toegepast.

Vloerisolatie wordt onder de vloer aangebracht. Bodemisolatie komt als een laag in de kruipruimte te liggen en zorgt ervoor dat de lucht boven het isolatiemateriaal droog blijft. Wanneer het grondwater stijgt, zal het isolatiemateriaal mee omhoog drijven. Dit zal bijdragen aan een beter geïsoleerde kruipruimte en voorkomt muffe geurtjes. Een juiste keuze voor vloerisolatie of bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) is afhankelijk van de situatie van de kruipruimte. Onze adviseur kan je hierin adviseren.

Er zijn verschillende varianten en typen van PUR. Het materiaal wordt vloeibaar aangebracht en wordt binnen een aantal minuten hardschuim. Winst uit je woning werkt met partijen die PUR gebruiken met een gesloten cel. Deze partijen zijn gecertificeerd en dienen te voldoen aan richtlijnen van Insula of SKG-IKOB. Deze combinatie zorgt ervoor dat PUR niet schadelijk is voor je gezondheid of woning.

Vloerisolatie wordt aan de onderzijde van je vloer aangebracht. Door isolatiemateriaal aan te brengen tegen de onderzijde van de vloer, condenseert het vocht in de kruipruimte niet langer tegen je vloer aan. Het vocht wordt tegengehouden door het isolatiemateriaal en dit betekent dat je vocht- en schimmelproblemen effectief bestreden worden.

Een Rd-waarde (vaak aangeduid als R-waarde) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een schuin dak of een spouwmuur. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele opbouw aan. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.

Het is één van de meest gehoorde en tevens ook één van de grootste misverstanden die er heerst binnen de wereld van de isolatie. Veel mensen denken dat het toepassen van vloerisolatie bij een systeem met vloerverwarming verloren geld is, maar dat is beslist niet het geval. Bij een niet geïsoleerde vloer zal er namelijk altijd een deel van de warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming verloren gaan. Het aanbrengen van passende vloerisolatie is dan ook zeer belangrijk.

Aan het isoleren van een houten vloer zijn ook risico’s verbonden. Niet juist isoleren kan houtrot versnellen of zelfs veroorzaken. Het risico is de luchtvochtigheid. Een houten vloer kan geïsoleerd worden als de vochtigheid van het hout niet hoger is dan 20%. Indien dit hoger is, zullen er eerst maatregelen genomen moeten worden om dit percentage terug te dringen. Dit kan door bijvoorbeeld de ventilatie in de kruipruimte te verhogen door bijvoorbeeld het aanbrengen van ventilatieroosters. Het is ook mogelijk om een bodemfolie in de kruipruimte aan te brengen. Hiermee wordt optrekkend vocht vanuit de bodem naar de vloer voorkomen.

De kruipruimte onder je woning blijft na het isoleren van de vloer bereikbaar. In veel gevallen zal de hoogte wel minder worden omdat er isolatie tegen het plafond van de kruipruimte is aangebracht. Wanneer je de vloer laat isoleren met een reflecterende folie, is het belangrijk bij latere werkzaamheden voorzichtig te zijn met folie. Het kapot maken of lostrekken van de folie veroorzaakt een koudebrug in de isolatie.

De voordelen van isolatiechips:
– Eenvoudig aan te brengen op de bodem van je kruipruimte.
– Geschikt voor bijna alle kruipruimtes
– Chips is een piepschuim die bestand houdt tegen vocht. Bij grondwater daalt en zakt het isolatiemateriaal mee.
– Goedkopere variant ten opzichte van andere isolatiematerialen

De nadelen van isolatiechips:
– Rendement is lager dan andere materialen
– Na het aanbrengen zijn de leidingen op de bodem van de kruipruimte niet zichtbaar

De levensduur van vloerisolatie (goed materiaal) gaat langer mee dan de levensduur van je woning. Kijkend naar de techniek van 20 jaar geleden en nu, wordt er wel aangeraden om oud isolatiemateriaal in de gaten te houden en indien nodig te verbeteren/verhogen.

Als je spouwmuur lang geleden is geïsoleerd, kun je deze na-isoleren. Hierbij wordt de open ruimte in je spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Zo verbetert de isolatiewaarde van je woning. Na-isoleren is in de meeste gevallen mogelijk binnen onze inkoopactie. Wil je weten of jouw spouwmuur na-geïsoleerd kan worden? Neem dan contact op met ons Adviesteam via advies@winstuitjewoning.nl.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.