Schuin dakisolatie - Winst uit je Woning

Wat is schuin dakisolatie?

Wanneer je een schuin dak hebt kan deze van binnenuit geïsoleerd worden. Door gebruik te maken van duurzame materialen zoals steenwol is dit niet alleen beter voor je gezondheid maar ook goed voor het milieu. Je kunt na aanmelding ervoor kiezen om je zolder te laten isoleren door een specialist die je zolder snel en efficiënt kan isoleren. 

Dit zijn de 6 voordelen van dakisolatie:

Advies nodig voordat je je aanmeldt? Boek dan nu gratis en vrijblijvend jouw slimme keuze gesprek!

Onze adviseurs vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.

Advies nodig voordat je je aanmeldt? Boek dan nu gratis en vrijblijvend jouw slimme keuze gesprek!
Onze adviseurs vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.

Hoe wordt dakisolatie geplaatst?

Doe-het-zelf dakisolatie

Ben je een handiger klusser? Dan kun je ervoor kiezen om zelf je schuine dak te isoleren. Vanuit het aanmeldformulier word je dan doorgeleid naar een website waar je een doe-het-zelf dakisolatie pakket kunt kopen. Door middel van een handige rekenhulp kun je de materialen bestellen die je nodig hebt. Deze krijg je compleet met stappenplan thuis bezorgd. Goed om te weten: als je zelf je dak isoleert, heb je geen recht op de ISDE-subsidie.

Weten wat je kunt besparen met schuin dakisolatie?

Meld je nu aan, dan zie je meteen of er op dit moment een actie loopt in jouw gemeente waar je aan mee kunt doen!

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van schuin dakisolatie?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning.

 Tussenwoning (53 m²)Hoekwoning (57 m²)2-onder-1 kap (60 m²)Vrijstaande woning (90 m²)
Prijs€ 4.967€ 5.342€ 5.623€ 8.435
ISDE-subsidiebedrag*€ 1.590€ 1.710€ 1.800€ 2.700
Prijs na aftrek subsidie€ 3.377€ 3.632€ 3.823€ 5.735
Gemiddelde besparing per jaar€ 580€ 609€ 638€ 1.015
Terugverdientijd6 jaar6 jaar6 jaar6 jaar

Goed om te weten! De cijfers komen van Milieu Centraal. De aanschafkosten zijn gebaseerd op offertes van Winst uit je woning. Deze bedragen zijn indicaties.

* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie. Het subsidiebedrag is gebaseerd op 2  isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp. 

Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

Of je huis geschikt is voor dakisolatie, hangt af van deze factoren:

 • Daken gebouwd ná 2004 zijn vaak bij de bouw goed geïsoleerd. Je hoeft vaak niets te doen. In sommige gevallen kan het lonen om extra te gaan isoleren. Wij raden dit vooral aan wanneer de dakbedekking slecht is. Gemiddeld gaat dakbedekking 25 jaar mee. Dakpannen gaan een stuk langer mee.
 • Daken tussen 1976 en 2004 zijn niet, of zeer beperkt geïsoleerd tijdens de bouw met ongeveer 3 tot 5 centimeter isolatiemateriaal. Het loont vaak om extra te gaan isoleren. Afhankelijk of je een plat, of schuin dak hebt zijn er verschillende mogelijkheden.
 • Daken voor 1975 zijn niet geïsoleerd tijdens de bouw. In dit geval loont het altijd om het dak te isoleren.
 • Naast het bouwjaar van de woning bepaalt het type dak (schuin of plat), de eventuele oude isolatie en de staat van de dakbedekking, welke vorm van dakisolatie het beste is in jouw situatie.

In elk dak zitten ‘onderbrekingen’. Denk aan een lichtkoepel, schoorstenen, dakramen of dakkapellen.  Deze standaardsituaties vormen geen probleem bij het aanbrengen van nieuwe dakbedekking of het van binnenuit isoleren. Tijdens de persoonlijke opname bij jou thuis wordt alles in kaart gebracht.

Als de constructie van je dak sterk genoeg is kan dit gecombineerd worden. Wanneer je nu grind op je dak hebt liggen kun je dit na isolatie vervangen door bijvoorbeeld een sedum dak. Een houten dak met balken die een overspanning hebben van meer dan 4 meter is hier vaak niet geschikt voor. Winst uit je woning biedt dit momenteel nog niet aan.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

 • Aan de buitenkant isoleren geeft een betere isolatiewaarde en dus een hogere besparing. Op platte daken wordt niet aan de binnenzijde geïsoleerd omdat dit teveel risico’s geeft op vochtophoping in de balklaag, wat rotten tot gevolg heeft. 
 • Bij platte daken kan vaak het bestaande dakleer blijven liggen, ook wanneer hier al wat isolatie onder ligt. Bovenop deze dakbedekking worden PIR platen aangebracht waarop weer nieuwe bitumineuze dakbedekking wordt aangebracht.

De dakluiken/lichtkoepels kunnen hergebruikt worden. Soms is het alleen verstandiger een nieuwe te plaatsen in verband met slijtage en beperkte isolatiewaarde van de oude koepel/luik. Bij platte daken geldt, dat het dak opgehoogd wordt met een isolatielaag. Daarvoor moet het dakluik/raam vakkundig verwijderd, verhoogd en teruggeplaatst worden. In sommige gevallen is het advies om een nieuw dakluik te plaatsen omdat deze onvoldoende isolatie biedt. Dit zijn maatwerkkosten die je mee kunt laten nemen in de offerte.

Heb je een schuin dak? Dan kan je deze gemakkelijk zelf via de binnenzijde isoleren. Dit bespaart vaak veel geld en je kunt de isolatie van je dak sterk verbeteren. Wij geven je hierover meer informatie na aanmelding. Wil je het tóch laten uitvoeren door een aannemer, dan helpen wij je hierbij. Heb je een plat dak? Dan is het sterk aan te raden een erkend aannemer in te schakelen. Een erkend dakdekkersbedrijf geeft 10 jaar garantie op waterdichtheid.

Heb je een schuin dak, dan kan je deze zelf isoleren met (PIR) platen glas- of steenwol of houtvezelplaten. Heb je een plat dak, dan wordt er aan de buitenzijde minimaal 8 centimeter PIR aangebracht. Dit is het meest gangbare isolatietype omdat het een hoge isolatiewaarde bied zonder er een hele dikke laag aangebracht hoeft te worden.

Heb je een plat dak, dan wordt er gekeken of het huidige isolatiemateriaal aan de buiten- of de binnenkant zit. Wanneer het isolatiemateriaal aan de buitenkant zit, kan er nog optimaal bij-geïsoleerd worden. Als het aan de binnenkant zit kan het mogelijk problematisch zijn. Dit zal uitwijzen tijdens de persoonlijke inspectie bij je thuis. Heb je een schuin dak, dan kan je vaak nog extra isoleren mits er voldoende ruimte is. Laat je wel goed adviseren over het juiste gebruik van een klimaatfolie om vochtproblemen te voorkomen.

Het dak moet grotendeels bereikbaar zijn om een goede opname te kunnen maken. Voor de uiteindelijke uitvoering moet het hele dak volledig vrij zijn van zonnepanelen of andere technische installaties. Je dient dit zelf te regelen. De aannemer kan in veel gevallen wel helpen bij het demonteren van het dakterras.

Heb je een woning die ouder is dan 2004 dan loont dakisolatie in vrijwel alle gevallen. Woningen die nieuwer zijn dan 2004 zijn vaak goed geïsoleerd.

Het groene dak (sedum) is een afwerking boven op het bitumen. De dakdekker kan dit meenemen in de offerte. Je kunt dit ook zelf doen op een later tijdstip. Dit is niet seizoensgbonden. Het is wel aan te raden om de wens voor een groen dak uit te spreken tijdens de uitvoering in verband met materiaalkeuze.

Als je isolatiemaatregelen afneemt, heb je in veel gevallen recht op subsidie. Als je minimaal twee isolatiemaatregelen afneemt, ontvang je tot 30% subsidie. Bij één maatregel ontvang je tot 15% subsidie.

Doorgaans werkt de dakdekker het liefst via de buitenkant. Wanneer de dakdekker niet of nauwelijks via de buitenkant kan werken, worden de opties bekeken om via de binnenkant het dak te betreden.

Heb je een plat dak? Officieel geldt dat wanneer je het buitenaanzicht van de woning veranderd, een vergunning nodig is. Wanneer je aan de buitenkant het platte dak isoleert komt het dak in totaal ongeveer 10 cm omhoog. De dakdekker adviseert vaak om een nieuwe goot te creëren door een aantal centimeter weg te blijven van de randen. Zo heb je geen toestemming nodig van de buren, isoleer je net zo goed en is een vergunning niet nodig. Heb je een schuin dak? Dan is een vergunning niet nodig. Goed om te weten: voor monumenten en stadsgezichten heb je vaak wel een vergunning nodig.

Dat verschilt sterk per type dakbedekking. Een gemiddelde levensduur is 25 tot 30 jaar voor het geadviseerde type dakbedekking.

Ja, de dakinspectie is gratis. Nadat je aangemeld bent voor de actie, neemt het isolatiebedrijf waar Winst uit je woning mee samenwerkt contact met je op om een afspraak te maken. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na de dakinspectie ontvang je een vrijblijvende offerte van het isolatiebedrijf.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

 • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
 • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
 • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
 • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
 • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Ja, je kunt in veel gevallen subsidie krijgen om je woning te isoleren en verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een deel van de aanschafkosten van je maatregelen terug. Dit voordeel kan oplopen tot 15% voor 1 maatregel en tot 30% bij twee of meer maatregelen. Zo wordt het nog voordeliger om je woning te verduurzamen. Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.

Heb je interesse in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of isolatieglas? Om een offerte te ontvangen is vooraf een huisbezoek van een onafhankelijke adviseur nodig. Tijdens het huisbezoek kijkt de adviseur naar de mogelijkheden voor je woning. Het huisbezoek kost eenmalig € 29,-, ongeacht voor hoeveel maatregelen de adviseur langskomt.

Heb je interesse in dakisolatie? Dan vindt er een dakinspectie plaats. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na de dakinspectie ontvang je een vrijblijvende offerte van het isolatiebedrijf.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

To top