Financieringsmogelijkheden - Winst uit je Woning

Hoe je het verduurzamen van je huis uiteindelijk gaat betalen is heel persoonlijk.

Subsidie

De overheid wil dat alle huizen stapsgewijs van het aardgas afgaan. En heeft hiervoor landelijke (ISDE) subsidie in het leven geroepen. Daarmee kun je een deel van de kosten voor verduurzaming terug krijgen. Onderdeel van onze service is gratis hulp bij je subsidieaanvraag. Lees meer over subsidie.

Spaargeld

Het betalen van energiebesparingsmaatregelen met spaargeld is voor veel huiseigenaren een goede optie. Zeker nu de rente op spaargeld laag is. Een financiële buffer achter de hand houden, is vaak ook verstandig. Zo ben je voorbereid op onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine.

Wat zijn de leenmogelijkheden?

Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds financier je jouw maatregelen tegen gunstige voorwaarden. Bij een gezamenlijk verzamelinkomen tot 60.000 euro kun je de lening vaak zelfs tegen 0% rente afsluiten. Ook woningeigenaren die ouder zijn dan 75 jaar of over onvoldoende leenruimte beschikken, komen in aanmerking. 

Hypotheek

Heb je niet voldoende eigen geld? Je kunt de verduurzaming van je huis financieren in een hypotheek. Tijdens je aanmelding voor een actie van Winst uit je woning kun je een gesprek aanvragen bij de Hypotheekshop. De hypotheekadviseur geeft je advies over de verschillende hypotheekopties. Je bespreekt je woonwensen en ontvangt daarna financieel advies op maat.

Lenen via de gemeente

Veel gemeenten bieden een duurzaamheids- en/of stimuleringslening aan. Hiermee kun je tegen gunstige voorwaarden energiebesparingsmaatregelen financieren. Bekijk het aanbod in jouw gemeente | SVn

Consumptief krediet

Vaak is het mogelijk om een consumptief krediet af te sluiten. Hieronder vallen verschillende soorten leningen voor privégebruik, bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een financieel adviseur of de bank kan je hierover adviseren.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

  • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
  • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
  • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
  • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
  • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Ja, je kunt in veel gevallen subsidie krijgen om je woning te isoleren en verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een deel van de aanschafkosten van je maatregelen terug. Dit voordeel kan oplopen tot 15% voor 1 maatregel en tot 30% bij twee of meer maatregelen. Zo wordt het nog voordeliger om je woning te verduurzamen. Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.

De Energiebespaarlening is een gunstige lening van Nationaal Warmtefonds. Met de lening kun je energiebesparende maatregelen financieren tegen een aantrekkelijke rente en zonder verborgen kosten. Ook wanneer je niet genoeg leenruimte hebt of ouder bent dan 75 jaar. De Energiebespaarlening heeft een aantal voorwaarden, waaronder: 

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning die je wilt verduurzamen
  • Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 lenen. 
  • Is je gezamenlijk verzamelinkomen lager dan € 60.000, dan betaal je mogelijk 0% rente.

Meer informatie over de voorwaarden? Bekijk dan deze uitgebreide toelichting met voorbeelden.

To top