Isolatieglas - Winst uit je Woning

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is glas dat is opgebouwd uit twee glaslagen met daartussen een spouw gevuld met edelgas (argon) dat voor de isolatie zorgt. In normaal dubbel glas zit alleen stilstaande lucht wat isolerend werkt. Bij isolatieglas is dat ongeveer 50% beter (of meer) dan stilstaande lucht. Dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van het eerder genoemde edelgas en een extra laag coating is aangebracht waardoor de warmte nog beter bewaard blijft.

Voor het plaatsen van isolatieglas wordt als eerst de kit verwijderd. Vervolgens worden de glaslatten en het glas verwijderd. Daarna wordt eerst het kozijn schoongemaakt. Vervolgens wordt het gedeelte van het kozijn waar het oude glas heeft gezeten opnieuw in de grondverf gezet. Als laatst worden het glas en de glaslatten aangebracht en deze worden afgekit.

Dit zijn de 5 voordelen van isolatieglas

Weten wat je kunt besparen met isolatieglas?

Meld je nu aan, dan zie je meteen of er op dit moment een actie loopt in jouw gemeente waar je aan mee kunt doen!

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van isolatieglas?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning. 

 15 m² glas16 m² glas20 m² glas22 m² glas
Prijs€ 3.843€ 3.976€ 4.886€ 5.443
ISDE-subsidiebedrag*€ 690€ 736€ 920€ 1.012
Prijs na aftrek subsidie€ 3.153€ 3.240€ 3.966€ 4.431
Besparing per jaar€ 348€ 377€ 421€ 537
Terugverdientijd9 jaar9 jaar9 jaar8 jaar

Goed om te weten! De cijfers zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. De aanschafkosten zijn gebaseerd op offertes van Winst uit je woning. Deze bedragen zijn indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.

* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie. Als je 2 isolatiemaatregelen aanschaft of er minimaal 1 combineert met een warmtepomp, is het subsidiebedrag ongeveer het dubbele.

Hoeveel subsidie ontvang ik per m²?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². Wij helpen je gratis bij je subsidieaanvraag.

SubsidievoorwaardenBedrag per m²Minimaal m²Maximaal m²Maximale U-waarde
HR ++ glas€23,-8m²45m²1,2
Kozijnpanelen€10  1,2
Isolerende deur€23  1,5
Triple glas€65*8m²45m²0,7
Kozijnpanelen€45  0,7
Isolerende deur€65,50  1,0

*Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor triple glas dien je ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen met een Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.

Neem je 2 isolatiemaatregelen af? Dan krijg je ongeveer het dubbele van dit bedrag.

Wat gebeurt er na aanmelding? - geen huisbezoek

Wat gebeurt er na aanmelding? - wel huisbezoek

Mocht je niet zelf je glasmaten in willen vullen, dan kun je een huisbezoek inplannen. De adviseur meet dan je ruit op. Voor een huisbezoek betaal je €29,-, ongeacht het aantal maatregelen. 

Is mijn huis geschikt voor isolatieglas?

Of je huis geschikt is voor isolatieglas, hangt af van verschillende factoren, namelijk de ruimte in de sponningen, of je gewoon glas hebt of glas in lood. Ook is een factor of je in een monumentaal pand woont of niet en wat de staat is van de kozijnen en het glas wat nu in je huis zit.

Er moet genoeg ruimte in de sponning aanwezig zijn, want als het glas te strak in de sponning geplaatst wordt is de kans op schade groot.

Het is mogelijk om glas in lood te behouden en alsnog een isolerende ruit te hebben. Dit kan op twee verschillende manieren gedaan worden. De eerste optie is het plaatsen van een voorzetraam. Het glas in lood krijgt hierdoor een ander uiterlijk, maar isoleert wel. De tweede optie is het bestaande glas in lood raam eruit halen en op te sturen naar de fabriek. Het glas in lood wordt tussen twee glaslagen geplaatst. Het glas in lood behoudt op deze manier min of meer hetzelfde uiterlijk. 

Het is in veel gevallen niet mogelijk om je ruiten te vervangen als je in een monumentaal pand woont. Dit komt omdat het uiterlijk van het pand behouden moet blijven en de sponningen daarom niet aangepast kunnen worden. Veel glaszetters bieden in dit geval vacuüm glas aan dat in de bestaande sponningen past.  Dit glas is even dun als enkel glas met de isolatiewaarde van triple glas. De prijs van dit glas ligt wel hoger dan gemiddeld.

De staat van je kozijnen is ook een belangrijke factor. Deze moeten in orde zijn en geschikt zijn voor zwaardere glassoorten. Zo niet, dan is het mogelijk om ook je kozijnen te vervangen.

icoon woonconformt

Nóg meer wooncomfort met deze extra opties voor isolatieglas

 • Geluidswerend glas. Je kunt ook kiezen voor geluidswerend glas. Dit kan gecreëerd worden door een extra folie te plaatsen in het isolatieglas, voor triple glas of vacuüm glas te kiezen of geluidswerende ventilatieroosters aan te schaffen.
 • Zonwerend glas. Het is ook mogelijk om extra zonwerend glas af te nemen. In dat geval wordt er een extra folie aangebracht tussen de glaslagen die zonlicht blokkeert.
 • Een ventilatierooster. Er kan rekening gehouden worden met één ventilatierooster per ruimte. Dit is niet verplicht maar wordt voor een gezonde binnenklimaat wel aangeraden.
icoon glasisolatie

Wanneer moet ik mijn ramen vervangen?

 • Enkel glas. Als je enkel glas ruiten hebt, is het uiterst raadzaam om deze direct te vervangen. Het (warmte)verlies is namelijk erg groot; met name in de ruimtes die je regelmatig verwarmt.
 • Lek dubbelglas. Dubbelglas dat ‘lek’ is, heeft dezelfde isolatiewaarde als normaal enkel glas en dient dus zo snel mogelijk te worden vervangen. ‘Lek’ glas herken je aan het gecondenseerde vocht tussen de glasbladen.
 • Dubbelglas ouder dan 20 jaar. Normaal dubbel glas dat niet lek is maar wél ouder dan 20 jaar is, heeft ook nog maar een beperkte isolatiewaarde. Het is belangrijk dat je dit glas tijdig vervangt, met name in de ruimtes die je dagelijks verwarmt.
Icoon kozijn

Kan ik ook mijn kozijnen vervangen?

Naast het glas kan het ook raadzaam zijn om de kozijnen te vervangen. Het kozijn is de extra rand tussen de ruit en je muur. Dit kan een houten, aluminium of een kunststoffen rand zijn. Nieuwe kozijnen gaan 50 tot 75 jaar mee. Er is een aantal redenen waarom een kozijn vervangen kan worden, namelijk:

 • De voelbare kou die door de kozijnen komt, kan worden aangepakt.
 • De rotting tegengaan die je kozijn mogelijk heeft, zichtbaar of onder de verf.
 • De uitstraling van het huis veranderen.
 • Je wil nieuwe ruiten laten plaatsen, maar het isolatieglas past niet in de bestaande sponningen.
 
 
icoon uitvoerders

Wie plaatst het isolatieglas?

Het isolatieglas wordt geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een inkoopactie van start gaat, wordt er door Winst uit je woning een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen.

De partijen die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

Nadat je jouw aanmelding voor een vrijblijvende offerte hebt afgerond via onze website, vragen we je om jouw glasmaten aan ons door te geven. Mocht je een afspraak willen maken voor een huisbezoek voor isolatieglas, dan meet de onafhankelijke adviseur alleen de maten op. Hij of zij geeft je geen advies. De kosten voor het huisbezoek bedragen eenmalig € 29 euro. Je kunt de glasmaten uiteraard ook zelf invullen via de link die je per mail ontvangt na je aanmelding.

Op basis van je gegevens wordt er een indicatieprijs berekend. Bij een voorlopig akkoord komt de glaszetter vrijblijvend bij je langs. Hij kan vanuit zijn expertise advies geven over jouw ruiten in jouw situatie. Na dit bezoek ontvang je binnen 2 à 3 werkdagen de definitieve offerte per mail. Je beslist zelf of je akkoord gaat. Vervolgens wordt het glas voor je besteld. Je bepaalt in overleg met de glaszetter wanneer je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Is de klus uitgevoerd en komt jouw maatregel in aanmerking voor de ISDE-subsidie? Dan regelen wij gratis de subsidieaanvraag voor je.

Het glas is opgebouwd uit twee glaslagen met daartussen een spouw gevuld met edelgas dat voor de isolatie zorgt. In normaal dubbel glas zit alleen stilstaande lucht wat isolerend werkt. Bij isolatieglas is dat ongeveer 50% beter (of meer) dan dubbel glas. Dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van het eerder genoemde edelgas en een extra laag coating is aangebracht waardoor de warmte nog beter bewaard blijft.

Ja, wanneer je isolatieglas aanschaft en jouw glas voldoet aan de voorwaarden van de ISDE-subsidie, dan kun je tot wel 15% subsidie ontvangen. Het bedrag hangt af van het aantal m² dat je laat isoleren en of je hr++ of hr+++ glas kiest. De precieze bedragen per m² vind je via deze link. Neem je meer maatregelen af, dan kan het subsidiebedrag tot 30% oplopen.

Koop je isolatieglas vanuit een actie van Winst uit je woning, dan helpen wij gratis met je subsidieaanvraag via onze partner Simpel Subsidie.

Enkel glas: Je ziet maar 1 laag glas waarna de buitenlucht op de andere kant drukt.

Isolatieglas: Je kunt op de metalen strip zie welk type glas daar staat vermeld. Staat daar HR, dan is er al ‘nieuw’ HR glas. Staan er termen als bijvoorbeeld thermobel of ontbreken de letters HR dan heb je waarschijnlijk dubbel glas. Een simpele thuistest is als volgt: hou een aansteker aan de binnenzijde van de ruit. Je ziet 4 reflecties. Als het 2e of 3e vlammetje paars van kleur is, dan duidt dat op isolatieglas.

Het is zeker mogelijk om extra geluidswerend glas af te nemen. Dit kan namelijk gedaan worden door een extra folie en zo meer geluid tegen te houden maar ook door bijvoorbeeld triple glas te kiezen of vacuüm glas. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor geluidswerende ventilatieroosters die wel voor een goede binnenklimaat zorgt maar toch geluidswerend is.

Het is mogelijk om extra zonwerend glas af te nemen. In dat geval wordt er een extra folie aangebracht tussen de glaslagen die het hinderende zonlicht blokkeert.

Gemiddeld kan er rekening gehouden worden met 1 ventilatierooster per ruimte. Dit is niet verplicht maar wordt voor een gezond binnenklimaat wel aangeraden. Het ventilatierooster komt niet in de ruit te zitten maar is een blok dat boven de ruit wordt aangebracht in de gewenste kleur die voor extra frisse lucht zorgt. Wat door de glaszetters wordt aangeraden is 1 aan elke kant van het huis. Dit zorgt voor een goede doorstroom en voorkomt een vochtig binnenklimaat. Een vochtig binnenklimaat kan er namelijk voor zorgen dat kozijnen eerder rotten omdat het vocht een weg naar buiten zoekt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren:

 • Met de landelijke ISDE-subsidie ontvang je in veel gevallen een deel van de aanschafkosten voor je verduurzaming terug. Bij twee maatregelen kun je tot 30% subsidie krijgen. Sommige gemeenten bieden eigen subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.
 • Je kunt een lening afsluiten, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds. Dit is een gunstige lening waarbij je, afhankelijk van je gezamenlijk inkomen, zelfs rentevrij kunt aflossen. 
 • Sommige gemeenten bieden ook andere soorten leningen aan, zoals de Duurzaamheidslening of de Stimuleringslening. Op de actiepagina van je gemeente zie je terug welke leningen er zijn. 
 • Je kunt energiebesparende maatregelen ook meefinancieren in je hypotheek, bijvoorbeeld door je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. .
 • Je kunt een consumptief krediet afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn.

Ja, je kunt in veel gevallen subsidie krijgen om je woning te isoleren en verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijg je een deel van de aanschafkosten van je maatregelen terug. Dit voordeel kan oplopen tot 15% voor 1 maatregel en tot 30% bij twee of meer maatregelen. Zo wordt het nog voordeliger om je woning te verduurzamen. Sommige gemeenten bieden ook lokale subsidies aan. Op de actiepagina van de gemeente zie je terug welke subsidies er zijn.

Heb je interesse in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en/of isolatieglas? Om een offerte te ontvangen is vooraf een huisbezoek van een onafhankelijke adviseur nodig. Tijdens het huisbezoek kijkt de adviseur naar de mogelijkheden voor je woning. Het huisbezoek kost eenmalig € 29,-, ongeacht voor hoeveel maatregelen de adviseur langskomt.

Heb je interesse in dakisolatie? Dan vindt er een dakinspectie plaats. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na de dakinspectie ontvang je een vrijblijvende offerte van het isolatiebedrijf.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.

To top