Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is glas dat is opgebouwd uit twee glaslagen met daartussen een speciaal edelgas (argon) dat voor de isolatie zorgt. In normaal dubbel glas zit alleen stilstaande lucht wat isolerend werkt. Bij isolatieglas is dat ongeveer 50% beter (of meer) dan stilstaande lucht. Dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van het eerder genoemde edelgas en een extra laag coating is aangebracht waardoor de warmte nog beter bewaard blijft.

Dit zijn de 5 voordelen van isolatieglas

Hoeveel bespaar ik na het plaatsen van isolatieglas?

Hieronder vind je de kosten inclusief subsidie en de besparing per jaar per type woning. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van het isolatieglas iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is. 

    Type
woning
Kosten
inclusief subsidie
  Besparing
per jaar
 
    Tussenwoning €3.000   €160  
    Hoekwoning €3.800   €200  
    2-onder-1-kap €4.500   €220  
    Vrijstaand €4.500   €240  

De prijs van het glas hangt af van een aantal zaken:

Winst uit je woning - Besparen op je energierekening

Hoeveel geld bespaar ik na het plaatsen van isolatieglas?

Hieronder staat de kosten en besparingen per type woning. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de isolatieglas iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is. 

De bedragen bij 1 maatregel

Type huisBruto prijsSubsidieNetto prijsBesparingTerugverdientijd
Tussenwoning (20 m²)

€ 3500,-

€ 530,-€ 2970,-€ 290,-10 jaar
Hoekwoning (22 m²)€ 3850,-€ 583,-€ 3267,-€ 314,-10 jaar
2-onder-1-kap (24 m²)€ 4200,-€ 636,-€ 3564,-€ 350,-10 jaar
Vrijstaande woning (31 m²)€ 5425,-€ 822,-€ 4604,-€ 447,-10 jaar


De bedragen bij 2 maatregelen

Type huisBruto prijsSubsidieNetto prijsBesparingTerugverdientijd
Tussenwoning (20 m²)

€ 3500,-

€ 1060,-€ 2440,-€ 290,-8 jaar
Hoekwoning (22 m²)€ 3850,-€ 1166,-€ 2684,-€ 314,-9 jaar
2-onder-1-kap (24 m²)€ 4200,-€ 1272,-€ 2928,-€ 350,-8 jaar
Vrijstaande woning (31 m²)€ 5425,-€ 1643,-€ 3782,-€ 447,-8 jaar
Bekijk de voorwaarden van de RVO

Hoeveel subsidie ontvang ik per m²?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². Wil je graag hulp bij het aanvragen van je subsidie? Laat het ons weten! Dan vragen wij de subsidie voor je aan.

Soort glasBedrag per m²Minimaal m²Maximaal m²Maximale U-waarde
HR ++ glas€ 53,-8m²45m²1,2
Kozijnpanelen€ 23,-  1,2
Isolerende deur€ 53,-  1,5

Triple glas

€ 150,-8m²45m²0,7
Kozijnpanelen€ 115,-  0,7
Isolerende deur€ 150,-  1,0

Wil je maar 1 isolatiemaatregel afnemen? Dan ontvang je circa de helft van deze bedragen.

Hoeveel subsidie ontvang ik voor isolatieglas?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². Wil je graag hulp bij het aanvragen van je subsidie? Laat het ons weten! Dan vragen wij de subsidie voor je aan.

Subsidievoorwaarden 2022 Bedrag per m² Minimaal m² Maximaal m² Maximale U-waarde [W/m²K)
HR ++ glas €53 8m² 45m² 1,2
Kozijnpanelen €23     1,2
Isolerende deur €53     1,5

Triple glas

€150 8m² 45m² 0,7
Kozijnpanelen €115     0,7
Isolerende deur €150     1,0

Wil je maar 1 isolatiemaatregel afnemen? Dan ontvang je circa de helft van deze bedragen.

Bekijk de voorwaarden van de RVO

Is mijn huis geschikt voor isolatieglas?

Of je huis geschikt is voor isolatieglas, hangt af van verschillende factoren, namelijk de ruimte in de sponningen, of je gewoon glas hebt of glas in lood. Ook is een factor of je in een monumentaal pand woont of niet en wat de staat is van de kozijnen en het glas wat nu in je huis zit.

Er moet genoeg ruimte in de sponning aanwezig zijn, want als het glas te strak in de sponning geplaatst wordt is de kans op schade groot.

Het is mogelijk om glas in lood te behouden en alsnog een isolerende ruit te hebben. Dit kan op twee verschillende manieren gedaan worden. De eerste optie is het plaatsen van een voorzetraam waarin er van het glas in lood een normaal dubbel glas ruit wordt gemaakt. De tweede optie is het bestaande glas in lood raam eruit halen en op te sturen naar de fabriek. Hier wordt dan van het glas in lood raam een HR++(+) glas raam van gemaakt door Argon tussen de bestaande ruiten te plaatsen. 

Het is in veel gevallen niet mogelijk om je ruiten te vervangen als je in een monumentaal pand woont. Dit komt omdat het uiterlijk van het pand behouden moet blijven en de sponningen daarom niet aangepast kunnen worden. Veel glaszetters bieden in dit geval vacuüm glas aan dat in de bestaande sponningen past.

De staat van je kozijnen is ook een belangrijke factor. Deze moeten in orde zijn en geschikt zijn voor zwaardere glassoorten. Zo niet, dan is het mogelijk om ook je kozijnen te vervangen.

Nóg meer wooncomfort met deze extra opties voor isolatieglas

 • Geluidswerend glas. Je kunt ook kiezen voor geluidswerend glas. Dit kan gecreëerd worden door een extra folie te plaatsen in het isolatieglas, voor triple glas of vacuüm glas te kiezen of geluidswerende ventilatieroosters aan te schaffen.

   

 • Zonwerend glas. Het is ook mogelijk om extra zonwerend glas af te nemen. In dat geval wordt er een extra folie aangebracht tussen de glaslagen die zonlicht blokkeert.

   

 • Een ventilatierooster. Er kan rekening gehouden worden met één ventilatierooster per ruimte. Dit is niet verplicht maar wordt voor een gezonde binnenklimaat wel aangeraden.

Wanneer moet ik mijn ramen vervangen?

 • Enkel glas. Als je enkel glas ruiten hebt, is het uiterst raadzaam om deze direct te vervangen. Het (warmte)verlies is namelijk erg groot; met name in de ruimtes die je regelmatig verwarmt. 

 • Lek dubbelglas. Dubbelglas dat ‘lek’ is, heeft dezelfde isolatiewaarde als normaal enkel glas en dient dus zo snel mogelijk te worden vervangen. ‘Lek’ glas herken je aan het gecondenseerde vocht tussen de glasbladen.

 • Dubbelglas ouder dan 20 jaar. Normaal dubbel glas dat niet lek is maar wél ouder dan 20 jaar is, heeft ook nog maar een beperkte isolatiewaarde. Het is belangrijk dat je dit glas tijdig vervangt, met name in de ruimtes die je dagelijks verwarmt.

Kan ik ook mijn kozijnen vervangen?

Naast het glas kan het ook raadzaam zijn om de kozijnen te vervangen. Het kozijn is de extra rand tussen de ruit en je muur. Dit kan een houten, aluminium of een kunststoffen rand zijn. Nieuwe kozijnen gaan ruim 20 jaar mee. Er is een aantal redenen waarom een kozijn vervangen kan worden, namelijk:

 • De voelbare kou die door de kozijnen komt, kan worden aangepakt.
 • De rotting tegengaan die je kozijn mogelijk heeft, zichtbaar of onder de verf.
 • De uitstraling van het huis veranderen.
 • Je wil nieuwe ruiten laten plaatsen, maar het isolatieglas past niet in de bestaande sponningen.
 
 

Wie plaatst het isolatieglas?

Het isolatieglas wordt geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een advies- en inkoopactie van start gaat, wordt er door Winst uit je woning een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen.

De partijen die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit. Winst uit je woning kijkt bij de selectie van aanbieders onder meer naar certificering en ervaring met het specifieke product.

Hoe werkt de afname van isolatieglas?

Stap 1. Je schrijft je in via het aanmeldformulier.

Stap 2. Je ontvangt een mail met daarin een link om je glasmaten in te vullen of je maakt gebruik van een adviseur die langskomt om deze voor je op te meten.

Stap 3. Na een GO op de offerte, worden de ramen nog eens gemeten door de glaszetter.

Stap 4. Bij een GO kun je het plaatsen van het isolatieglas met de uitvoerder inplannen.

Stap 5. Je ontvangt offertes op maat.

 

Hoe wordt isolatieglas geplaatst?

Voor het plaatsen van isolatieglas wordt als eerst de kit verwijderd. Vervolgens worden de glaslatten en het glas verwijderd. Daarna wordt eerst het kozijn schoongemaakt. Vervolgens wordt het gedeelte van het kozijn waar het oude glas heeft gezeten opnieuw in de grondverf gezet. Als laatst worden het glas en de glaslatten aangebracht en deze worden afgekit.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

Mocht je een afspraak willen inplannen voor een huisbezoek voor isolatieglas, dan meet de adviseur alleen de maten op. Hij of zij geeft je geen advies. Dit kun je uiteraard ook zelf doen via de link die je per mail ontvangt.

Op basis van deze gegevens wordt er een eerste offerte opgemaakt en verstuurd per e-mail. Bij een voorlopig akkoord komt de glaszetter vrijblijvend bij je langs. Hij kan vanuit zijn expertise een advies geven over jouw ruiten in jouw situatie. Na dit bezoek ontvang je binnen 2 à 3 werkdagen de definitieve offerte per mail. Je beslist op dit moment of je akkoord gaan en pas dan wordt het glas besteld!

Het glas is opgebouwd uit twee glaslagen met daartussen een speciaal edelgas (argon) dat voor de isolatie zorgt. In normaal dubbel glas zit alleen stilstaande lucht wat isolerend werkt. Bij isolatieglas is dat ongeveer 50% beter (of meer) dan dubbel glas. Dit komt omdat er gebruikt wordt gemaakt van het eerder genoemde edelgas en een extra laag coating is aangebracht waardoor de warmte nog beter bewaard blijft.

Ja, bij de afname van isolatieglas heb je, als je voldoet aan de voorwaarden, recht op subsidie. Het bedrag hangt af van het aantal m² dat je laat isoleren. De precieze bedragen per m² kun je vinden op deze link.

Winst uit je woning vraagt op verzoek de subsidie voor je aan nadat je, door deelname aan de inkoopactie, de maatregelen hebt laten uitvoeren.

Enkel glas: Je ziet maar 1 laag glas waarna de buitenlucht op de andere kant drukt.

Isolatieglas: Je kunt op de metalen strip zie welk type glas daar staat vermeld. Staat daar HR, dan is er al ‘nieuw’ HR glas. Staan er termen als bijvoorbeeld thermobel of ontbreken de letters HR dan heb je waarschijnlijk dubbel glas. Een simpele thuistest is als volgt: hou een aansteker aan de binnenzijde van de ruit. Je ziet 4 reflecties. Als het 2e of 3e vlammetje paars van kleur is, dan duidt dat op isolatieglas.

Het is zeker mogelijk om extra geluidswerend glas af te nemen. Dit kan worden meegenomen bij de eerste opmeting of het zelf invullen, maar in het gesprek met de glaszetter zijn vaak nog meer opties mogelijk. Dit kan namelijk gedaan worden door een extra folie en zo meer geluid tegen te houden maar ook door bijvoorbeeld triple glas te kiezen of vacuüm glas. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor geluidswerende ventilatieroosters die wel voor een goede binnenklimaat zorgt maar toch geluidswerend is.

Het is mogelijk om extra zonwerend glas af te nemen. In dat geval wordt er een extra folie aangebracht tussen de glaslagen die het hinderende zonlicht blokkeert.

Gemiddeld kan er rekening gehouden worden met 1 ventilatierooster per ruimte. Dit is niet verplicht maar wordt voor een gezond binnenklimaat wel aangeraden. Het ventilatierooster komt niet in de ruit te zitten maar is een blok dat boven de ruit wordt aangebracht in de gewenste kleur die voor extra frisse lucht zorgt. Wat door de glaszetters wordt aangeraden is 1 aan elke kant van het huis. Dit zorgt voor een goede doorstroom en voorkomt een vochtig binnenklimaat. Een vochtig binnenklimaat kan er namelijk voor zorgen dat kozijnen eerder rotten omdat het vocht een weg naar buiten zoekt.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, hybride warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.