HR++ glas

Met isolatieglas wordt bedoeld dat jouw oude dubbelglas (thermopane) en/of enkelglas vervangen wordt voor HR (++) isolatieglas. Het grote verschil met het normale dubbelglas is dat de spouw, ofwel de ruimte tussen de 2 glasbladen, niet gevuld is met lucht maar met een speciaal edelgas genaamd Argon. Dit gas heeft een veel hogere isolatiewaarde dan lucht. Het andere grote verschil tussen normaal dubbelglas en HR isolatieglas, is dat er aan de buitenzijde van het binnenblad een speciale transparante metaalcoating zit. Deze coating laat de zonnestralen van buiten naar binnen en weerkaatst ook de warmte van binnen naar buiten.

Een lagere energierekening met isolatieglas

Ongeveer één keer in de vijtien tot twintig jaar moeten de ruiten in je huis worden vervangen. Als je dubbel- of hoogrendementsglas hebt, raken de ruiten na verloop van tijd lek en verliezen ze hun isolerende werking. Dat zorgt ervoor dat je onnodig veel warmte verliest, waardoor je een te hoge energierekening hebt. Ook zul je merken dat er veel kou van de ruiten komt.

Voor vragen over de isolerende werking, over de subsidiemogelijkheden en over de voordelen van isolatieglas kun je bij ons terecht. Wil je weten wat isolatieglas jou op kan leveren? Meld je dan hier aan voor de advies- en inkoopactie.

Waar staan de +’en voor?

Het aantal +’en die achter HR komen te staan hebben simpelweg te maken met de breedte van de spouw tussen de glasbladen. Hoewel het verschil tussen HR+ en HR ++ nihil is, bepaalt het in zekere zin de isolatiewaarde. Hoe breder de spouw, hoe hoger de isolatiewaarde. De glaszetter bepaalt welke dikte (esthetisch) verantwoord is te plaatsen in jouw kozijnen maar zal ten alle tijden kiezen voor de dikste spouw mogelijk!

Voor wie is het interessant?

Het is uiterst raadzaam om alle enkelglas ruiten direct te vervangen. Het (warmte)verlies hierbij is erg groot; met name in de ruimten die je regelmatig verwarmd. Dubbelglas dat ‘lek’ is, dit herken je als het vocht tussen de glasbladen condenseert, heeft dezelfde isolatiewaarde als normaal enkelglas en dient dus zo snel mogelijk te worden vervangen. Normaal dubbelglas dat niet lek is maar wél ouder dan 20 jaar is, heeft ook nog maar een beperkte isolatiewaarde. Het is belangrijk dat je dit glas tijdig vervangt, met name in de ruimtes die je dagelijks verwarmd. Heb je al HR (++) ruiten óf heb je normaal dubbelglas dat jónger is dan 20 jaar oud? Dan kun je je beter richten op andere verduurzamende maatregelen voor jouw woning zoals zonnepanelenspouwmuur– en/of vloerisolatie.

Wat kost het vervangen van mijn ruiten en wat bespaar ik?

Hoe duur nieuw glas voor uw woning is, is soms lastig te bepalen. Er zijn heel veel variabelen die meespelen bij het bepalen van de prijs, denk bijvoorbeeld aan uw eigen voorkeuren, het type glas waar u voor kiest en het oppervlakte. Wilt u graag  glas in lood, mat glas, figuur of gelaagd glas, getoogd (rond) glas of (geluidswerende) ventilatieroosters? De keuze is enorm! De precieze prijs van het glas varieert per gemeente en per actie. Daarbij spelen vooral de afmetingen van de ruit een belangrijke rol bij de prijs.  De prijs per m2 begint doorgaans bij €150,- oplopend tot €250,-. De besparing hangt nauw samen met uw huidige situatie. Als u voornamelijk enkel glas of lek dubbel glas heeft, is de besparing hoger dan wanneer er nog relatief nieuw dubbel glas in zit. Milleucentraal.nl hanteert een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar bij het overstappen van enkel glas, naar dubbel glas.