Isolatieglas

Met isoleren van glas wordt bedoeld dat jouw oude dubbelglas (thermopane) en/of enkelglas vervangen wordt voor isolatieglas. Het grote verschil met het normale dubbelglas is dat de spouw, ofwel de ruimte tussen de 2 glasbladen, niet gevuld is met lucht maar met een speciaal edelgas genaamd Argon. Dit gas heeft een veel hogere isolatiewaarde dan lucht. Het andere grote verschil tussen normaal dubbelglas en isolatieglas, is dat er aan de buitenzijde van het binnenblad een speciale transparante metaalcoating zit. Deze coating laat de zonnestralen van buiten naar binnen en weerkaatst ook de warmte van binnen naar buiten. Met isolatieglas bespaar je tussen de €100,- en €380,- per jaar.

Heb je interesse in isolatieglas? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de advies- en inkoopactie.

Besparen op je energierekening met isolatieglas

Ongeveer één keer in de vijftien tot twintig jaar moeten de ruiten in je huis worden vervangen. Als je dubbel- of hoogrendementsglas hebt, raken de ruiten na verloop van tijd lek en verliezen ze hun isolerende werking. Dat zorgt ervoor dat je onnodig veel warmte verliest, waardoor je een te hoge energierekening hebt. Ook zul je merken dat er veel kou van de ruiten komt.

Het aantal +’en dat achter HR komt te staan, heeft simpelweg te maken met de breedte van de spouw tussen de glasbladen. Hoewel het verschil tussen HR+ en HR ++ nihil is, bepaalt het in zekere zin de isolatiewaarde. Hoe breder de spouw, hoe hoger de mogelijke isolatiewaarde. De glaszetter bepaalt welke dikte (esthetisch) verantwoord is te plaatsen in jouw kozijnen maar zal ten alle tijden kiezen voor de dikste spouw mogelijk! Zie de foto voor meer toelichting op de isolatiewaarde per type ruit, hoe lager de U-waarde hoe beter de ruit isoleert.

Voor wie is het interessant?

Het is uiterst raadzaam om alle enkel glas ruiten direct te vervangen. Het (warmte)verlies hierbij is erg groot; met name in de ruimten die je regelmatig verwarmd. Dubbelglas dat ‘lek’ is, dit herken je als het vocht tussen de glasbladen condenseert, heeft dezelfde isolatiewaarde als normaal enkel glas en dient dus zo snel mogelijk te worden vervangen. Normaal dubbel glas dat niet lek is maar wél ouder dan 20 jaar is, heeft ook nog maar een beperkte isolatiewaarde. Het is belangrijk dat je dit glas tijdig vervangt, met name in de ruimtes die je dagelijks verwarmt. Heb je al HR (++) ruiten of heb je normaal dubbel glas dat jonger is dan 20 jaar oud? Dan kun je je beter richten op andere verduurzamende maatregelen voor jouw woning zoals zonnepanelenspouwmuur– en/of vloerisolatie.

Wat kost het vervangen van mijn ruiten en wat bespaar ik?

Hoe duur nieuw glas voor je woning is, is soms lastig te bepalen. Er zijn heel veel variabelen die meespelen bij het bepalen van de prijs, denk bijvoorbeeld aan je eigen voorkeuren, het type glas waar je voor kiest en de oppervlakte. Wil je graag  glas in lood, mat glas, figuur of gelaagd glas, getoogd (rond) glas of (geluidswerende) ventilatieroosters? De keuze is enorm! De precieze prijs van het glas varieert per gemeente en per actie. Daarbij spelen vooral de afmetingen van de ruit een belangrijke rol bij de prijs.  Het vervangen van je beglazing is een belangrijke onderhoudsmaatregel met verschillende voordelen. isolatieglas zorgt voor minder tocht en dus een warmer, comfortabeler huis en besparing op je energierekening. Het plaatsen van isolatieglas kost gemiddeld tussen de €2.500,- en €3.500,-. Als je enkel glas vervangt door isolatieglas, dan bespaar je zo’n €380,- per jaar op je energierekening. Als je nu al dubbel glas hebt, is de besparing gemiddeld € 100,- per jaar. Het nieuwe isolatieglas behoudt gemiddeld 25 jaar de kwaliteit. Vervanging van kozijnen is ook mogelijk via de inkoopactie.

LET OP: In de advies- en inkoopactie brief die je hebt ontvangen vóór 1 april staan indicatieve prijzen weergegeven. Wij willen je attenderen op het feit dat deze gewijzigd zijn. Dit komt door een verhoging van de grondstoffenprijs. Dit maakt dat de indicatie prijzen in de brief afwijken van deze prijzen. Door de verhoging van de grondstoffenprijs, zijn ook de prijzen op deze pagina indicatief.

Kozijnen

Naast het glas kan het ook heel raadzaam zijn om de kozijnen te vervangen. De kozijn is de extra rand tussen de ruit en je muur, dit kan een houten, aluminium of een kunststoffen rand zijn. Er zijn een aantal redenen waarom een kozijn vervangen kan worden.


– De voelbare kou die door de kozijnen komt, kan worden aangepakt.
– De rotting tegen gaan die je kozijn mogelijk heeft, zichtbaar of onder de verf.
– De uitstraling aan het huis veranderen.
– Daarnaast kan het ook voorkomen dat je graag nieuwe ruiten wil laten plaatsen maar het isolatieglas past niet in de bestaande sponningen.

In deze gevallen kan ervoor gekozen worden om ook gelijk de kozijnen te vervangen. Deze gaan dan weer een hele lange tijd mee (+20 jaar) en kan er nog beter geïsoleerd worden door de isolatieruiten. 

Een manier om de rotting tegen te gaan is het goed blijven ventileren van de verschillende ruimtes in de woning. Dit is belangrijk voor de woning maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Voor de woning is het belangrijk om een gezonde binnenklimaat te hebben en te zorgen dat het niet te vochtig wordt in huis. Wanneer het vochtig is in huis kan de vocht zich gaan ophopen in de kozijnen en daarmee sneller rotten.

De gedachte dat het snel kouder wordt in huis of dat de verwarming dan extra moet draaien is in het geval van ventilatieroosters niet juist. Doordat de lucht droger is warmt deze makkelijker op en verwarmt het huis dus sneller. 

De kosten van de kozijnen zijn situatieafhankelijk, wel moet er rekening mee worden gehouden dat het meer geld kost dan alleen de ruiten vervangen. De verwachting over deze terugverdientijd is ook afhankelijk van de huidige situatie en hoeveel winst er kan worden gehaald. 

Contact en vragen

Heb je nog vragen hebben die niet zijn beantwoord op basis van de gegevens op deze pagina? Kijk dan bij veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan staat het adviesteam voor je klaar om deze vragen te beantwoorden. Mail naar advies@winstuitjewoning.nl of bel 023 737 0514.

Veelgestelde vragen

  • Hoe is isolatieglas opgebouwd?
  • Hoeveel energie bespaar ik bij toepassing van isolatieglas?
  • Ik wil mijn ruiten laten vervangen door isolatieglas. Hoe kan ik hier een offerte voor krijgen?
  • Kan ik ook geluidswerend glas afnemen?
  • Kan ik ook zonwerend glas afnemen?
  • Krijg ik subsidie bij glas?
  • Hoe weet ik wat ik op dit moment voor glazen heb?
  • Hoeveel ventilatieroosters moet ik in mijn ruiten nemen?

Start nu met besparen!