Wat is dakisolatie?

Bij een niet of slecht geïsoleerd dak verlies je warmte in de woning. Bij het isoleren van het dak wordt een laag harde of zachte isolatie aan de buiten- of binnenkant van je dak aangebracht. Het levert naast een besparing op je energierekening ook een hoger wooncomfort. Denk daarbij aan minder schimmels, vocht en tocht. Ook wanneer je dak al geïsoleerd is kan het een goede investering zijn om een extra laag toe te voegen. 

Dit zijn de 6 voordelen van dakisolatie:

Hoe wordt dakisolatie geplaatst?

Wat is plat dakisolatie?

Na je aanmelding ontvang je vaak een aanbod voor een ‘warm dak opstelling’. Deze manier van isoleren houdt in dat de oude dakbedekking verwijderd wordt en eventuele rot aan het dakbeschot of balken gerepareerd wordt. De isolatie wordt aangebracht en afgewerkt met een nieuwe laag bitumen. Deze manier van isoleren zorgt voor hoge energie-efficiëntie van je woning en je hele dak gaat weer 25 tot 50 jaar mee.

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van dakisolatie?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning. De gemiddelde kosten zijn gebaseerd op een bepaald aantal te isoleren die te vinden zijn bij het type huis. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de isolatieglas iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is. 

De bedragen bij 1 maatregel

Type huisGemiddelde kostenGemiddelde subsidie*Kosten na aftrek subsidieBesparing per jaarGemiddelde terugverdientijd
Tussenwoning
(55 m²)
€ 7990,-€ 830,-€ 7160,-€ 600,-12 jaar
Hoekwoning
(55 m²)
€ 7990,-€ 830,-€ 7160,-€ 600,-12 jaar
2-onder-1-kap
(65 m²)
€ 9440,-€ 980,-€ 8460,-€ 710,-12 jaar
Vrijstaande
woning
(100 m²)
€ 14.520,-€ 1500,-€ 13020,-€ 1090,-12 jaar

De bedragen bij 2 maatregelen

Type huisGemiddelde kostenGemiddelde subsidie*Kosten na aftrek subsidieBesparing per jaarGemiddelde terugverdientijd
Tussenwoning
(55 m²)
€ 7990,-€ 1650,-€ 6340,-€ 600,-11 jaar
Hoekwoning
(55 m²)
€ 7990,-€ 1650,-€ 6340,-€ 600,-11 jaar
2-onder-1-kap
(65 m²)
€ 9440,-€ 1950,-€ 7490,-€ 710,-11 jaar
Vrijstaande
woning
(100 m²)
€ 14.520,-€ 3000,-€ 11.520,-€ 1090,-11 jaar
Goed om te weten! De besparingen zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. Echter, Winst uit je woning heeft gerekend met prijzen van het energieplafond (€1,45/m³ gas en €0,40/kWh elektriciteit). Wij verwachten dat deze prijzen een goede maatstaf zullen zijn voor de komende jaren. Mochten de energieprijzen weer dalen, dan wordt de besparing ook minder. Deze bedragen zijn dan ook indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.
 
* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie.
 
Bekijk de voorwaarden van de RVO

Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

Of je huis geschikt is voor dakisolatie, hangt af van deze factoren:

  • Daken gebouwd ná 2004 zijn vaak bij de bouw goed geïsoleerd. Je hoeft vaak niets te doen. In sommige gevallen kan het lonen om extra te gaan isoleren. Wij raden dit vooral aan wanneer de dakbedekking slecht is. Gemiddeld gaat dakbedekking 25 jaar mee. Dakpannen gaan een stuk langer mee.
  • Daken tussen 1976 en 2004 zijn niet, of zeer beperkt geïsoleerd tijdens de bouw met ongeveer 3 tot 5 centimeter isolatiemateriaal. Het loont vaak om extra te gaan isoleren. Afhankelijk of je een plat, of pannendak hebt zijn er verschillende mogelijkheden.
  • Daken voor 1975 zijn niet geïsoleerd tijdens de bouw. In dit geval loont het altijd om het dak te isoleren.
  • Naast het bouwjaar van de woning bepaalt het type dak (schuin of plat), de eventuele oude isolatie en de staat van de dakbedekking, welke vorm van dakisolatie het beste is in jouw situatie.

In het aanmeldformulier word je direct geadviseerd of dakisolatie zinvol is aan de hand van een aantal eenvoudige vragen. Je ontvangt direct een prijsindicatie en/of de te nemen vervolgstappen in jouw situatie.

Om werkzaamheden op het platte dak te kunnen verrichten, dient het platte dak vrij te zijn van zonnepanelen, technische installaties of een dakterras. Dit dien je zelf, of bij de installateurs te regelen.

In elk dak zitten ‘onderbrekingen’. Denk aan een lichtkoepel, ventilatieroosters of schoorstenen. Deze standaardsituaties vormen geen probleem bij het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Tijdens de persoonlijke opname bij jou thuis wordt alles in kaart gebracht.

Als de constructie van je dak sterk genoeg is kan dit gecombineerd worden. Wanneer je nu grind op je dak hebt liggen kun je dit na isolatie vervangen door bijvoorbeeld een sedum dak. Een houten dak met balken die een overspanning hebben van meer dan 4 meter is hier vaak niet geschikt voor. Winst uit je woning biedt dit momenteel nog niet aan.

Hoeveel subsidie ontvang ik per m2?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². We helpen je gratis met je subsidieaanvraag.

SubsidievoorwaardenVloerBodemSpouwGevelDak
Subsidiebedrag per m²€11€6€8€38 €30
Minimaal vereiste m²20m²20m²10m²10m²20m²
Maximaal m²130m²130m²170m²170m²200m² 

Wil je maar 1 isolatiemaatregel afnemen? Dan ontvang je circa de helft van deze bedragen.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Vind jouw gemeentepagina

Goed om te weten: Je kunt alleen meedoen met de inkoopactie als je minimaal 20 m2 dak laat isoleren.

Alle duurzame oplossingen

Veelgestelde vragen

  • Aan de buitenkant isoleren geeft een betere isolatiewaarde en dus een hogere besparing. Op platte daken wordt niet aan de binnenzijde geïsoleerd omdat dit teveel risico’s geeft op vochtophoping in de balklaag, wat rotten tot gevolg heeft. 
  • Bij platte daken kan vaak het bestaande dakleer blijven liggen, ook wanneer hier al wat isolatie onder ligt. Bovenop deze dakbedekking worden PIRplaten aangebracht waarop weer nieuwe bitumineuze dakbedekking wordt aangebracht.

Heb je een schuin dak, dan kan je deze zelf isoleren met (PIR) platen glas- of steenwol of houtvezelplaten. Heb je een plat dak, dan wordt er aan de buitenzijde minimaal 8 centimeter PIR aangebracht. Dit is het meest gangbare isolatietype omdat het een hoge isolatiewaarde bied zonder er een hele dikke laag aangebracht hoeft te worden.

Heb je een plat dak, dan wordt er gekeken of het huidige isolatiemateriaal aan de buiten- of de binnenkant zit. Wanneer het isolatiemateriaal aan de buitenkant zit, kan er nog optimaal bij-geïsoleerd worden. Als het aan de binnenkant zit kan het mogelijk problematisch zijn. Dit zal uitwijzen tijdens de persoonlijke inspectie bij je thuis. Heb je een schuin dak, dan kan je vaak nog extra isoleren mits er voldoende ruimte is. Laat je wel goed adviseren over het juiste gebruik van een klimaatfolie om vochtproblemen te voorkomen.

Het dak moet grotendeels bereikbaar zijn om een goede opname te kunnen maken. Voor de uiteindelijke uitvoering moet het hele dak volledig vrij zijn van zonnepanelen of andere technische installaties. Je dient dit zelf te regelen. De aannemer kan in veel gevallen wel helpen bij het demonteren van het dakterras.

Heb je een woning die ouder is dan 2004 dan loont dakisolatie in vrijwel alle gevallen. Woningen die nieuwer zijn dan 2004 zijn vaak goed geïsoleerd.

Het groene dak (sedum) is een afwerking boven op het bitumen. De dakdekker kan dit meenemen in de offerte. Je kunt dit ook zelf doen op een later tijdstip. Dit is niet seizoensgbonden. Het is wel aan te raden om de wens voor een groen dak uit te spreken tijdens de uitvoering in verband met materiaalkeuze.

Als je isolatiemaatregelen afneemt, heb je in veel gevallen recht op subsidie. Als je minimaal twee isolatiemaatregelen afneemt, ontvang je tot 30% subsidie. Bij één maatregel ontvang je tot 15% subsidie.

Doorgaans werkt de dakdekker het liefst via de buitenkant. Wanneer de dakdekker niet of nauwelijks via de buitenkant kan werken, worden de opties bekeken om via de binnenkant het dak te betreden.

Heb je een plat dak? Officieel geldt dat wanneer je het buitenaanzicht van de woning veranderd, een vergunning nodig is. Wanneer je aan de buitenkant het platte dak isoleert komt het dak in totaal ongeveer 10 cm omhoog. De dakdekker adviseert vaak om een nieuwe goot te creëren door een aantal centimeter weg te blijven van de randen. Zo heb je geen toestemming nodig van de buren, isoleer je net zo goed en is een vergunning niet nodig. Heb je een schuin dak? Dan is een vergunning niet nodig. Goed om te weten: voor monumenten en stadsgezichten heb je vaak wel een vergunning nodig.

Dat verschilt sterk per type dakbedekking. Een gemiddelde levensduur is 25 tot 30 jaar voor het geadviseerde type dakbedekking.

Door middel van de vragen die je beantwoord hebt tijdens het aanmelden voor de actie, kunnen we al een goed beeld schetsen van de te verwachten kosten. Wil je op basis hiervan een definitieve offerte ontvangen, dan is een dakinspectie noodzakelijk. Je eigen bijdrage voor de dakinspectie is maximaal €29,- afhankelijk van in welke gemeente je woont. Dit bedrag wordt in mindering gebracht wanneer je akkoord gaat met de definitieve offerte.

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.