Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een vorm van isoleren, waarbij isolatiemateriaal in de ruimte tussen de buitenmuur en de spouwmuur van een huis wordt geblazen. Dit is alleen mogelijk wanneer je huis een spouwmuur heeft. Vaak is dit het geval bij huizen die na 1920 zijn gebouwd. 

De spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht. Dit gebeurt via kleine gaatjes die op de kruising van de voeg worden geboord, waardoor het isolatiemateriaal naar binnen kan worden geblazen. Vervolgens worden de gaatjes weer netjes op kleur dichtgemaakt. 

Er worden drie verschillende soorten isolatiemateriaal gebruikt, namelijk UF-schuim, EPS parels en minerale wol.

De 5 voordelen van spouwmuurisolatie

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Je huis is geschikt voor spouwmuurisolatie als je huis aan de volgende voorwaarden voldoet.

Je huis heeft spouwmuren. Wij bieden namelijk geen spouwmuurisolatie aan bij een enkelsteens muur. De oplossing om enkelsteens muren te isoleren is in veel gevallen een voor- of achterzetwand.

De meeste huizen die tussen 1930 en 1971 zijn gebouwd, hebben een spouw zonder isolatie. Een niet geïsoleerde spouw kan vrijwel altijd goed en veilig na-geïsoleerd worden. Na 1976 wordt elke spouw geïsoleerd. Daarom is het vanaf dit bouwjaar niet nodig om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. 

Bij geschilderde spouwmuren is de mogelijkheid om deze te isoleren ervan afhankelijk of de verf die gebruikt is dampopen (vochtdoorlatend) is. Dit in verband met beschadigingen aan de buitenmuren. Tegenwoordig is verf in de meeste gevallen dampopen. De spouw isoleren is dan geen probleem. Als de verf ouder dan 20 jaar is, dan is de kans groot dat deze dampdicht is. Hoewel het minder ideaal is, hoeft dat niet noodzakelijk te betekenen dat de spouwmuur isoleren niet mogelijk is. Wanneer de dampdichte gevelverf nog in goede staat is, is spouwmuurisolatie meestal wel mogelijk. Mits er een vochtregulerend isolatiemateriaal in de spouw wordt geplaatst.

Bij woningen waarvan de buitenmuur geverfd is of woningen die gebouwd zijn met geglazuurde bakstenen kan het voorkomen dat er vocht ophoopt achter de buitenmuur, omdat de stenen niet kunnen ademen. De muur is dan niet dampopen. In het geval van bevriezing, kan dit voor schade zorgen. Bij deze woningen adviseren wij geen spouwmuurisolatie te plaatsen.

Een cementbaard is een obstakel in de spouwmuur die wordt veroorzaakt door slordig metselwerk tijdens het bouwen. Op deze manier kan een verbinding ontstaan tussen het binnen- en buitenspouwblad waardoor na het isoleren vochtproblemen kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen is het verwijderen (indien mogelijk) van de cementbaarden dan ook aan te raden.

Je huis is niet geschikt voor spouwmuurisolatie als je gestucte- of gepleisterde muren hebt. De voegen zijn hierdoor niet zichtbaar en de uitvoerder weet hierdoor niet waar geboord moet worden. Ook kan het stucwerk gaan afbrokkelen, waardoor de uitvoering niet netjes kan worden gedaan.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Vind jouw gemeentepagina

Goed om te weten: Je kunt alleen meedoen met de actie wanneer je een brief of mail hebt ontvangen van de gemeente.

Hoeveel geld bespaar ik na het plaatsen van spouwmuurisolatie?

Hieronder staan de kosten en besparingen per type woning. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de spouwmuurisolatie iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is.
Type
woning
Kosten
inclusief subsidie
Besparing
per jaar
Tussenwoning €850 €320
Hoekwoning €1.700 €800
2-onder-1-kap €1.700 €800
Vrijstaand €2.500 €1.100

Hoeveel geld bespaar ik per jaar na het plaatsen van spouwmuurisolatie?

Hieronder staan de gemiddelde kosten en besparingen per type woning. De gemiddelde kosten zijn gebaseerd op een bepaald aantal te isoleren die te vinden zijn bij het type huis. Deze cijfers worden regelmatig geüpdatet. Als je je aanmeldt voor de inkoopactie, krijg je automatisch een aanbod dat gebaseerd is op de meest recente marktprijzen. Dat kan betekenen dat de kosten van de spouwmuurisolatie iets hoger uitvallen, maar ook dat je meer bespaart waardoor de terugverdientijd korter is.


De gemiddelde bedragen bij 1 maatregel

Type huisKostenSubsidie*Kosten na aftrek subsidieBesparing per jaarTerugverdientijd
Tussenwoning
(39 m²)
€ 980,-€ 160,-€ 830,-€ 250,-3 jaar
Hoekwoning
(88 m²)
€ 2000,-€ 350,-€ 1650,-€ 600,-3 jaar
2-onder-1-kap
(88 m²)
€ 2000-€ 350,-€ 1650,-€ 600,-3 jaar
Vrijstaande
woning
(129 m²)
€ 2600,-€ 520,-€ 2050,-€ 850,-2 jaar

De gemiddelde bedragen bij 2 maatregelen
Als je 2 isolatiemaatregelen afneemt of er 1 combineert met een hybride warmtepomp, ontvang je ongeveer 2 keer zoveel subsidie als bij 1 isolatiemaatregel.

Type huisKostenSubsidie*Kosten na aftrek subsidieBesparing per jaarTerugverdientijd
Tussenwoning
(39 m²)
€ 980,-€ 310,-€ 670,-€ 250,-3 jaar
Hoekwoning
(88 m²)
€ 2000,-€ 700,-€ 1300,-€ 600,-2 jaar
2-onder-1-kap
(88 m²)
€ 2000,-€ 700,-€ 1300,-€ 600,-2 jaar
Vrijstaande
woning
(129 m²)
€ 2600,-€ 1030,-€ 1570,-€ 850,-2 jaar
Goed om te weten! De besparingen zijn gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal. Echter, Winst uit je woning heeft gerekend met prijzen van het energieplafond (€1,45/m³ gas en €0,40/kWh elektriciteit). Wij verwachten dat deze prijzen een goede maatstaf zullen zijn voor de komende jaren. Mochten de energieprijzen weer dalen, dan wordt de besparing ook minder. Deze bedragen zijn dan ook indicaties. Daarom kan de offerte iets hoger of iets lager uitvallen.
 
* Winst uit je woning is niet verantwoordelijk voor het wel of niet toekennen van de subsidie.
Bekijk de voorwaarden van de RVO

Hoeveel subsidie ontvang ik per m2?

Om de aanschaf nog voordeliger te maken, krijg je van de Rijksoverheid subsidie op de kosten met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In onderstaande tabel vind je de subsidie per m². Wil je graag hulp bij het aanvragen van je subsidie? Laat het ons weten! Dan vragen wij de subsidie voor je aan.

SubsidievoorwaardenVloerBodemSpouwGevelDak
Subsidiebedrag per m²€11€6€8€38 €30
Minimaal vereiste m²20m²20m²10m²10m²20m²
Maximaal m²130m²130m²170m²170m²200m² 

Wil je maar 1 isolatiemaatregel afnemen? Dan ontvang je circa de helft van deze bedragen.

Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst?

Spouwmuurisolatie wordt geplaatst door kleine gaatjes op de kruising van de voeg te boren en vervolgens het isolatiemateriaal hierin te blazen. Daarna worden de gaatjes weer netjes op kleur dichtgemaakt. Voor verschillende producten zijn verschillende boorpatronen vastgesteld. Gecertificeerde bedrijven dienen zich hieraan te houden en dit wordt ook steekproefsgewijs getest door het certificeringsorgaan.

Wie plaatst de spouwmuurisolatie?

De spouwmuurisolatie wordt geplaatst door een partij die door ons is geselecteerd op basis van een marktuitvraag. Voordat een advies- en inkoopactie van start gaat, wordt door ons een uitgebreide marktuitvraag georganiseerd waar alle geïnteresseerde partijen (landelijk en lokaal) aan deel kunnen nemen. De partijen die het beste voldoen aan criteria zoals kwaliteit van afwerking, snelheid van uitvoering en klanttevredenheid winnen de uitvraag en voeren de klus uit. We kijken bij de selectie van aanbieders onder meer naar certificering en ervaring met het specifieke product. 

Alle aanbieders van producten en diensten binnen de inkoopactie van Winst uit je aan strenge kwaliteitseisen. De partijen voor uitvoering van spouwmuurisolatie moeten dan ook beschikken over een Insula of SKG-IKOB certificering. Dit houdt in dat het werk van de isolatiebedrijven steekproefsgewijs en onaangekondigd wordt gecontroleerd door inspecteurs van de certificerende instantie. Deze inspecteurs controleren of de spouwmuur correct en conform de certificering is aangebracht.

Veelgestelde vragen

Bij spouwmuurisolatie wordt een ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, met meer warmtecomfort en een besparing op de energiefactuur als resultaat.

Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht. Door kleine gaatjes op de kruising van de voeg te boren kan het isolatiemateriaal worden ingeblazen. Daarna worden de gaatjes weer netjes op kleur dichtgemaakt. Voor verschillende producten zijn verschillende boorpatronen vastgesteld. Gecertificeerde bedrijven dienen zich hier aan te houden en dit wordt ook steekproefsgewijs getest door het certificeringsorgaan.

Je spouw wordt geïsoleerd met EPS Parels, Minerale Wol of UF-schuim.

De meeste huizen die tussen 1930 en 1971 zijn gebouwd, hebben een spouw zonder isolatie. De spouw is een open ruimte van 4 tot 7 cm breed tussen de binnen- en buitenmuur. Mocht op basis van het bouwjaar dit niet te achterhalen zijn dan kunnen de volgende factoren je hierbij helpen:
1. De makkelijkste manier om na te gaan of jouw huis een spouwmuur heeft is via de bouwplannen. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren? Dan wijst dat hoogstwaarschijnlijk op een spouwmuur.
2. Ga naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw. Bij twijfel kan je een klein gaatje in de stenen boren. Wanneer de boor doorschiet heb je een spouwmuur. De spouw zelf moet minimaal 5 centimeter breed zijn. Met de boor of een ander lang voorwerp kan je dan de afstand meten tot het binnenblad.
3. Verluchtingsroosters en open stootvoegen in de gevel wijzen op de aanwezigheid van een luchtruimte en dus ook op de aanwezigheid van een spouwmuur.
4. De gevelstenen kunnen ook een indicatie zijn voor de aan- of afwezigheid van een spouwmuur. Heeft jouw huis een steense of volle muur, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Een steense muur herken je aan de kopse stenen, stenen die dwars worden gemetseld. In het metspatroon wisselen volledige stenen en halve of kopse stenen elkaar af.

Of je spouwmuur na-geïsoleerd kan worden, hangt af van de aanwezige isolatielaag. In veel gevallen kan de aanwezige isolatielaag aangevuld worden met moderne producten. Vaak zijn spouwmuren waar al een isolatielaag in zit óf die goed zijn geïsoleerd, op deze manier aan te vullen. Of je spouwmuur na-geïsoleerd kan worden, kun je laten beoordelen tijdens een huisbezoek met de adviseur.

Het is belangrijk om de spouwmuur goed te ventileren. Doordat vocht van buitenaf geleidelijk in de buitenste muur trekt of door het ontstaan van condens door een verschil in de binnen- en buitentemperatuur, kan dit vocht in de binnenmuur trekken. Vochtige muren veroorzaken problemen zoals vochtig behang of het aantrekken van schimmels. Een spouwmuur ventileer je het beste door ventilatiegaten te installeren.

Het verwijderen van losse EPS isolatie (parels), losse wolvlokken of UF-schuim is mogelijk en daarnaast ook goed betaalbaar. Door middel van een afzuigtechniek kan het materiaal verwijderd worden. Hierna kan er nieuw isolatiemateriaal in de spouwmuur worden aangebracht. Materiaal dat niet verwijderd kan worden is PUR-schuim.

Een cementbaard is een obstakel in de spouwmuur dat wordt veroorzaakt door slordig metselwerk tijdens het bouwen. Op deze manier kan een verbinding ontstaan tussen het binnen- en buitenspouwblad waardoor na het isoleren vochtproblemen kunnen ontstaan. Om dat te voorkomen is het verwijderen (indien mogelijk) van de cementbaarden dan ook aan te raden.

Voor woningen waarvan de buitenmuur geverfd is of woningen die gebouwd zijn met geglazuurde bakstenen kan het voorkomen dat er vocht ophoopt achter de buitenmuur, omdat de stenen niet kunnen ademen. De muur is dan niet damp-open. In het geval van bevriezing, kan dit voor schade zorgen. Bij deze woningen adviseren wij geen spouwmuurisolatie. Mocht je alsnog voor isolatie gaan, dan is dit op eigen risico en zal dit worden aangegeven op de offerte.

De onafhankelijke adviseur beoordeelt tijdens de inspectie of er een hoogwerker of rolsteiger nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan zal de adviseur dit met je bespreken voor meerwerkkosten. Mocht dit niet nodig zijn, dan zal de uitvoerder het kunnen uitvoeren zonder het huren van een rolsteiger of hoogwerker, waardoor je geen meerwerkkosten betaalt.

Bij spouwmuurisolatie wordt een ruimte tussen de buitenmuur en de spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. In het geval van gevelisolatie is er vaak geen spouw aanwezig en wordt er bijvoorbeeld gekozen voor isolatie aan de binnenkant van het huis door middel van gipskartonplaten of een bekleding aan de buitenkant van de woning, bijvoorbeeld gemaakt uit hout of steenstrips.

Schaf je vanuit de actie van Winst uit je woning duurzame maatregelen aan die in aanmerking komen voor subsidie, dan kunnen wij kosteloos de subsidieaanvraag verzorgen. Hiervoor werken we samen met onze partner Simpel Subsidie. Nadat je bent aangemeld via de website van Winst uit je woning, zullen wij je gratis aanmelden bij onze partner Simpel Subsidie. Zodra de aanvraag gestart kan worden, zul je van ons een mail ontvangen. Heb je de subsidieaanvraag nog niet afgerond, en ga je akkoord met nog een maatregel waar subsidie op zit? Dan updaten wij de aanvraag en informeren we je.

  • Stap 1. Je meldt je hier gratis en vrijblijvend aan.
  • Stap 2. We controleren je aanmelding en bellen je bij vragen.
  • Stap 3. Je ontvangt advies en een vrijblijvende offerte op maat per e-mail.
  • Stap 4. Je bepaalt zelf wanneer je de energiebesparingsmaatregelen laat plaatsen!

Wanneer een inkoopactie wordt georganiseerd, doet Winst uit je woning zowel landelijk als lokaal een uitgebreide marktuitvraag bij uitvoerders van de duurzame oplossingen. Deze uitvoerders worden beoordeeld en uiteindelijk geselecteerd op kwaliteit, service en garantie. In combinatie met het aantal bewoners dat zich hiervoor aanmeldt, zijn de voorwaarden goed en de prijzen scherp.

Tijdens deze actie van Eneco in samenwerking met Winst uit je woning worden isolatiemaatregelen aangeboden. Je kunt kiezen voor een maatregel als je je aanmeldt. Je krijgt dan op maat gemaakte offertes per maatregel. Daarna beslis jij zelf of je hiermee akkoord gaat en wanneer de vervolgstappen plaatsvinden.

  1. Het team van Winst uit je woning controleert je aanmelding en belt je bij vragen.
  2. Je ontvangt advies en vrijblijvende offertes op maat per e-mail. Bij interesse in spouwmuurisolatie of vloerisolatie kun je direct na je aanmelding eerst een huisbezoek inplannen met een van onze onafhankelijke adviseurs. Bij interesse in zonnepanelen ontvang je een op maat gemaakte offerte per mail. Is de offerte naar wens, dan wordt er een vervolgafspraak bij je thuis met je ingepland. Tijdens de afspraak neemt de installateur de offerte en eventuele bijzonderheden met je door.
  3. Na ontvangst van de vrijblijvende offertes weet je of en hoe je het best op je energierekening kunt besparen en neem je zelf een besluit.
  4. Je bepaalt zelf wanneer je de maatregelen laat uitvoeren.

Alle duurzame oplossingen

We horen graag van je

Heb je vragen over energiebesparingsmaatregelen, lopende acties of over je offerte? We helpen je graag verder. Zo kun je ons bereiken:

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een snel antwoord op je vraag? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen. 


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen en acties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Over Winst uit je woning

Zuiniger met energie omgaan – en uiteindelijk van het gas af – moeten we allemaal. Dat weten we in Nederland, en dat wil ook bijna iedereen. Als intermediair werken we samen met gemeenten en andere partners, adviseurs en uitvoerders om het voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Zo versnellen we samen de energietransitie!

Bewoners kunnen erop vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. 

In alle uithoeken van Nederland helpen we met het installeren van zonnepanelen, hybride warmtepompen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. Zo maken we woningen comfortabeler en zuiniger.