Je energielabel verhogen? Zo doe je dat! - Winst uit je Woning

Wat zijn energielabels? 

 

Energielabels geven een indicatie over hoe energiezuinig een woning is. Deze informatie is vooral interessant en belangrijk voor potentiële kopers of huurders van een woning. In Nederland bestaan er zeven energielabels die van G tot en met A lopen, waarbij A het meest energiezuinige label is. Op dit moment beschikt meer dan de helft van de woningen in Nederland over een groen energielabel (A, B of C). Een hoog energielabel is gunstig omdat dit positieve invloed heeft op de energiekosten, het milieu, het eigen wooncomfort, de woningwaarde van een woning en vanaf volgend jaar ook voor jouw hypotheek. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je mag lenen bovenop je maximale hypotheek. Dit kan zelfs oplopen tot 50.000 euro. Kortom: duurzaam wonen loont!

Voorlopig energielabel versus definitief energielabel
In 2015 heeft elke woning in Nederland een ‘voorlopig energielabel’ gekregen. De hoogte van dit label was enkel gebaseerd op het bouwjaar van een woning. Hoe ouder een woning, hoe lager het energielabel en vice versa. Wanneer je een woning in de verkoop zet, dien je het voorlopige label om te zetten naar een ‘definitief’ energielabel. 

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om het energielabel online aan te vragen. Deze dien je aan te vragen bij een gecertificeerde energieadviseur. De energieadviseur brengt tijdens een huisbezoek in kaart wat jouw energieverbruik is. Op basis van diverse isolatie,  cv-ketel en zonnepanelen berekent de adviseur wat er nodig is om de woning te verwarmen, ventileren en verkoelen. Hierna ontvang je het energielabel met daarop de aanbevelingen om een hoger energielabel te ontvangen. De kosten van een nieuw energielabel hangt af van het type woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd van de energieadviseur.

Energieverbruik per label:
Zie hieronder een overzicht van hoeveel energie een woning ongeveer verbruikt per jaar:


*bron: Funda

Zo verbeter je het energielabel van je woning
Het verbeteren van het energielabel heeft veel voordelen. Zo bespaar je flink op je energierekening, vergroot je eigen wooncomfort, neemt de woningwaarde van je woning toe en heeft het financiële voordelen voor jouw hypotheek. Maar hoe verbeter je snel en gemakkelijk het energielabel van je woning? Aan de hand van je huidige energielabel nemen we je graag mee in de mogelijkheden. 

Energielabel G en F
Heeft jouw woning energielabel G of F? Dan kan je met een aantal maatregelen jouw woning al stukken energiezuiniger maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren – of laten plaatsen – van spouw- en vloerisolatie. Maar ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbelglas zal bijdragen aan het verhogen van het energielabel en het eigen wooncomfort. 

Energielabel E
Bij woningen met energielabel E ontbreekt het vaak aan basisisolatie zoals dakisolatie. Ook zal het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbelglas en het plaatsen van zonnepanelen meehelpen met het verhogen van het label. 

Energielabel D
Woningen met energielabel D zijn het meest gebaat bij spouwmuurisolatie, nieuwe kozijnen en ramen met HR++ glas, een zuinigere ketel en zonnepanelen. Door het uitvoeren van deze energiebesparende maatregelen komen de labels C, B en A snel in zicht. 

Energielabel C
Een woning met energielabel C heeft een redelijk laag energieverbruik. De woning is in de basis goed geïsoleerd, maar kan hier en daar nog verbeterd worden. Want een B of A label is hier binnen handbereik. Voor huiseigenaren met een C label adviseren wij om eens goed naar de isolatie in het huis te kijken. Denk aan spouw, vloer en dakisolatie of zonnepanelen.

Energielabel B
Een woning met energielabel B is zeer goed geïsoleerd en verbruikt daardoor weinig energie. Om een hoger energielabel te krijgen kan dubbel glas worden vervangen voor HR++ glas. Het verschil met woningen met label A of hoger is het – waarschijnlijk – ontbreken van zonnepanelen of een warmtepomp. 

Energielabel A of hoger
Woningen met een label A of hoger zijn uitstekend geïsoleerd, hebben zonnepanelen op het dak en een flink energiezuinige cv-ketel of warmtepomp. Het zijn vooral nieuwbouwwoningen die een label A+ of hoger krijgen.  Zoals je in bovenstaand overzicht van energieverbruik ziet staan, wordt een woning met A++++ een 0-op-de-meter-woning genoemd. Deze woning verbruikt net zoveel energie als dat het opbrengt in een jaar. Dit betekent helaas niet dat er helemaal geen energiekosten meer zijn. Door huishoudelijke apparaten in huis die energie nodig hebben, is er nog steeds sprake van energiekosten. 

Financiële hulp bij het verduurzamen van je woning
Wil je isolatiemaatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet aanschaffen? Dan heb je mogelijk recht op subsidie. De subsidie bestaat uit een vast bedrag per vierkante meter en per type isolatie. Je kunt maximaal 15% subsidie ontvangen op de aanschaf van één maatregel, en tot 30% subsidie bij twee of meer maatregelen of bij aanschaf van een warmtepomp. 

Dit zijn de energiebesparingsmaatregelen waar je uit kunt kiezen: 

Kan of wil je geen (spaar)geld uitgeven aan energiebesparingsmaatregelen? Er zijn aantrekkelijke leningen die speciaal voor energiezuinige maatregelen in het leven zijn geroepen. Je hebt verschillende mogelijkheden, zoals een energiebespaarlening van Nationaal Warmtefonds, of het aanpassen van je hypotheek.

Bekijk onderstaand schema voor een indicatie van de kosten en besparingen van de diverse maatregelen. 

Deel online

[addtoany]
To top