Energielabel

Heb jij in 2015 ook een voorlopig energielabel voor jouw woning ontvangen? Misschien heb je ondertussen al maatregelen genomen die mogelijk leiden tot een positiever energielabel. Dan is het interessant om een definitief energielabel aan te vragen. Dit wordt ook vaak gedaan als huiseigenaren op het punt staan de woning te verkopen of te verhuren. Je dient zelf de aanvraag in te dienen en woningkenmerken aan te leveren. Hieronder vind je het stappenplan van het aanvraagproces.

Het stappenplan voor het aanvragen van een definitief energielabel:
  1. Log in met je Digi-D via www.mijn.overheid.nl/ en ga verder naar “Woning selecteren”
  2. Ga naar www.energielabel.nl/woningen
  3. Selecteer je woning. Staat jouw woning er niet bij? Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het om een nieuwbouwwoning gaat, je erfgenaam van de woning bent of bijvoorbeeld in een echtscheiding zit. Je kunt dan een koppelingsverzoek indienen zodat de woning aan jouw BSN wordt gekoppeld. Bij vragen kun je contact opnemen met de Helpdesk Energielabel (0800 – 0808).
  4. Controleer de ingevulde gegevens.
  5. Vul de gegevens aan en wijzig de gegevens waar nodig.
  6. Mogelijk wordt er gevraagd om bewijslast toe te voegen van de aangepaste maatregelen. Dit kunnen foto’s zijn, of facturen van opdrachten of bijvoorbeeld een bouwkundig rapport. Hier zitten bepaalde voorwaarden aan verbonden. Er staat ook ondersteunende informatie bij.
  7. Vervolgens kun je een door de Rijksoverheid erkende deskundige kiezen die de gegevens en het bewijs zal controleren. Deze deskundige zal ook het energielabel registreren. Voor deze dienst betaal je de deskundige een bedrag. Dit zijn administratieve kosten en variëren per deskundige. Je kunt rekenen op enkele tientallen euro’s.
  8. Je ontvangt het definitieve energielabel per e-mail. Vanaf de datum van afgifte is het energielabel officieel geregistreerd en maximaal tien jaar geldig.
    Indien je verzoek niet is goedgekeurd, kun je in de aanvraag zien waarom dit het geval is. Je kunt op basis van de aanwijzingen van de deskundige opnieuw bewijs uploaden, hierna wordt je verzoek herzien.

Deze dienst wordt je aangeboden door de overheid. Klik hier voor een uitgebreid stappenplan van Rijksoverheid. Bij vragen kun je contact opnemen met de Helpdesk Energielabel (0800 – 0808). Winst uit je woning assisteert niet bij de aanvragen van een definitief energielabel.

Start nu met besparen!