Contact

Leningen voor verduurzamen

Ben je van plan je woning te ‘verduurzamen’ maar heb je hier onvoldoende spaargeld voor beschikbaar? Of vind je het zonde om hier spaargeld voor te gebruiken? Dan is een lening gericht op het verduurzamen van jouw woning wellicht wat voor jou. De meest gebruikte leningen hiervoor zijn de 'Energiebespaarlening' en de Duurzaamheidslening'. Beide leneingen zijn onderstaand toegelicht. 

 

Leningen voor verduurzamen

Ben je van plan je woning te ‘verduurzamen’ maar heb je hier onvoldoende spaargeld voor beschikbaar? Of vind je het zonde om hier spaargeld voor te gebruiken? Dan is een lening gericht op het verduurzamen van jouw woning wellicht wat voor jou. De meest gebruikte leningen hiervoor zijn de 'Energiebespaarlening' en de Duurzaamheidslening'. Beide leneingen zijn onderstaand toegelicht. 

 

Winst uit je Woning -

Energiebespaarlening & Duurzaamheidslening

In Nederland zijn er verschillende leningen beschikbaar voor het verduurzamen van de woning. Sommige leningen worden beschikbaar gesteld door de overheid, en sommige specifiek door een gemeente. Om precies te zien wat er in jouw gemeente beschikbaar is, neem een kijkje op verbeterjehuis.nl. Over het algemeen onderscheiden wij twee verschillende leningen.

 1. De Energiebespaarlening
  Deze lening wordt aangeboden vanuit de Rijksoverheid.  Voornaamste voorwaarde van deze lening is dat slechts 75% van het te lenen bedrag gebruikt mag worden voor zonnepanelen. De overige 25% moet besteed worden aan andere duurzame maatregelen.
 2. De Duurzaamheidslening
  Deze lening wordt aangeboden door je eigen gemeente, maar is helaas niet meer in iedere gemeente beschikbaar. Of dit in jouw gemeente het geval is, kijk hier. 

Lees onderstaand meer over beide leningen. 

 

let-op-geld-lenen-kost-geld

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening, verstrekt door de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een lening die beschikbaar is gesteld door de overheid en Nederlandse banken om verduurzaming te stimuleren. Deze lening is beschikbaar in heel Nederland en dus standaard voor iedereen. De belangrijkste voorwaarden en kenmerken: 

 1. Je dient eigenaar en bewoner te zijn van de woning
 2. De lening bestaat uit minimaal €2.500 en maximaal €65.000
 3. De lening heeft een looptijd van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag
 4. Het geld kan uitsluitend gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen
  1. Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25% moet je investeren in andere maatregelen.
 5. Aanvragers mogen niet ouder zijn dan 75 jaar. 
 6. Indien je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ben je verplicht de lening gezamenlijk aan te vragen. Dat houdt o.a. in dat het inkomen van beide personen wordt meegenomen bij de aanvraag. Indien je samenwonend bent heb je zelf de keuze de lening alleen of gezamenlijk aan te vragen.
 7. Hoeveel je kunt lenen hangt, naast de keuze van energiebesparende maatregelen, o.a. af van jouw inkomen. Het SVn controleert dit aan de hand van een financiële toetsing, beter bekend als de Gedragscode Consumptief Krediet opgesteld door de Nederlandse banken.

Met vragen kunt u terecht bij het SVn : 088 253 96 00 of energiebespaarlening@svn.nl. Klik hier om erachter te komen of je in aanmerking komt voor de lening, en hoeveel je kunt lenen. 

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden verleend.

energiebespaarlening-wujw

Winst uit je Woning - lening-wujw

De Duurzaamheidslening

Diverse gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Check hier vooraf of jouw gemeente een duurzaamheidslening beschikbaar stelt. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning financiert. Zo woon je energiezuiniger, comfortabeler én draag je bij aan een beter milieu. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening. Om te bekijken of jouw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt, kan je hier klikken om direct naar de website va SVn (de leningverstrekker) te gaan.

Kenmerken Duurzaamheidslening

Voordat  je een Duurzaamheidslening kunt aanvragen, stelt jouw gemeente vast of je voldoet aan haar voorwaarden. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De voorwaarden kunnen dus verschillen per gemeente en/of provincie. Iedere gemeente kan zijn eigen eisen stellen aan de Duurzaamheidslening. Over het algemeen gelden de volgende kenmerken:

 1. Een eigen woning in een gemeente waar de lening beschikbaar is, kijk hier
 2. Leenbedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 3. Looptijd lening 10 jaar tot 15 jaar
 4. Toets kredietwaardigheid door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn)
 5. Rente wordt vastgesteld op datum van binnenkomst aanvraag (actuele rentetarieven)
 6. Altijd boetevrij aflossen
 7. Geen afsluitkosten
 8. Minimum leeftijd op het moment van aanvragen is 18 jaar, en maximale leeftijd is 75 jaar

Duurzaamheidslening aanvragen

Gemeentes en provincies vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig worden. Nadat je van jouw gemeente een aanvraagformulier hebt gekregen, verzorgd SVn (de lening verstrekker) de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening. Loop de checklist van SVn door om te bekijken of u voldoet aan de voorwaarde voor het aanvragen van de lening.

duurzaamheidslening-wujw

Winst uit je Woning - Chat met ons