Wat kan ik besparen?

AFM banner

Door je woning te verduurzamen kun je met gemak € 200,- tot zelfs € 1.000,- op jouw energierekening besparen. Dit is per jaar! Hoeveel je kunt besparen, is afhankelijk van jouw individuele situatie en de maatregelen waar je voor kiest.

Energiebespaarlening & Duurzaamheidslening

In Nederland zijn verschillende leningen beschikbaar voor het verduurzamen van jouw woning. De mogelijkheden kunnen verschillen per gemeente. Om precies te zien wat de mogelijkheden in jouw gemeente zijn, kun je kijken op verbeterjehuis.nl. Twee voorbeelden van leenmogelijkheden zijn:

 1. De Energiebespaarlening, aangeboden door Het Nationaal Warmtefonds.
 2. De Duurzaamheidslening, aangeboden door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Deze lening is echter niet beschikbaar in alle gemeentes. Kijk hier hoe dit in jouw gemeente zit.

Je kunt hieronder meer lezen over de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening waarmee Het Nationaal Warmtefonds de verduurzaming van Nederlandse woningen stimuleert. De lening is beschikbaar in heel Nederland en de belangrijkste voorwaarden zijn:

 1. Je dient eigenaar en bewoner te zijn van de woning
 2. Je leent minimaal € 2.500,- en maximaal € 65.000,-
 3. De lening heeft een looptijd van minimaal 7 en maximaal 20 jaar. De mogelijke looptijd(en) zijn afhankelijk van het geleende bedrag
 4. Het geld kan uitsluitend gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen
  Let op: Je kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25% moet je investeren in andere maatregelen
 5. Je bent jonger dan 75 jaar
 6. Hoeveel je kunt lenen hangt onder meer af van jouw inkomen

Met vragen kun je terecht bij het Nationaal Warmtefonds via tel. 088 60 69 700 of via het contactformulier op de website.

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

De Duurzaamheidslening

Diverse gemeentes stimuleren in samenwerking met SVn het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Check hier of jouw gemeente een duurzaamheidslening beschikbaar stelt. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning financiert. Zo woon je energiezuiniger, comfortabeler én draag je bij aan een beter milieu.

Voorwaarden

Voordat  je een Duurzaamheidslening kunt aanvragen, stelt jouw gemeente vast of je voldoet aan de voorwaarden. De voorwaarden kunnen verschillen per gemeente. Over het algemeen gelden de volgende kenmerken:

 1. Je bent de eigenaar van een woning in een gemeente waar de lening beschikbaar is 
 2. Je leent een bedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 3. De looptijd van de lening varieert van 10 jaar tot 15 jaar
 4. Je doorstaat de toets kredietwaardigheid van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn)
 5. De hoogte van de rente wordt vastgesteld op datum van binnenkomst aanvraag (actuele rentetarieven)
 6. Je kunt te allen tijde boetevrij aflossen
 7. Je betaalt geen afsluitkosten
 8. Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 75 jaar oud op het moment van aanvragen 

Duurzaamheidslening aanvragen

Gemeentes vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig worden. Nadat je van jouw gemeente een aanvraagformulier hebt gekregen, verzorgt SVn de aanvraagprocedure, de financiële toets en het verstrekken van de lening. Jouw gemeente of provincie bepaalt of je voor een lening in aanmerking komt. Dit doet zij aan de hand van de voorwaarden in haar verordening. SVn doet vervolgens een financiële toets om te bepalen of de lening bij je past.

Start nu met besparen!