Ben je ook op de hoogte van de wijzigingen van de ISDE subsidie? Wij wel! - Winst uit je Woning

Vanaf 1 januari 2022 is de Investeringssubside Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen verhoogd en kan nu oplopen tot 30%. Deze verhoging zal 3 jaar gelden. Daarnaast zijn ook de minimale voorwaarden voor de oppervlakte versoepeld. Voor alle overige maatregelen, zoals zonneboilers en warmtenet aansluitingen blijft de subsidie gelijk.

Vanaf 24 januari kunnen woningeigenaren de ISDE-subsidie met de verhoogde vergoedingen voor de (hybride) warmtepomp en isolatiemaatregelen aanvragen. Voor subsidie op isolatie kunnen VvE’s terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidie zal in principe 3 jaar gelden. 

De nieuwe subsidiebedragen en oppervlakte voorwaarden


De subsidieverhoging is ingegaan op 1 januari 2022 in. Dat betekent dat de nieuwe bedragen gelden voor de maatregelen uitgevoerd vanaf deze datum. Voor warmtepompen geldt de datum van installatie; voor isolatiemaatregelen geldt de datum van aanbrengen.

De minimale oppervlakte eis is verlaagd, maar het is het niet meer mogelijk om de oppervlakte van de vloer- en bodemisolatie te combineren om aan deze eis te kunnen voldoen.

Dit zijn de nieuwe subsidiebedragen en minimale oppervlakte voorwaarden:  

Tabel 1. Subsidie bedragen en minimale m2 voorwaarden isolatie (Rvo.nl, 2022)

Tabel 2. Subsidie bedragen glasisolatie m2 voorwaarden (Rvo.nl, 2022)

Het subsidiebedrag van een (hybride) warmtepomp is afhankelijk van het energielabel en het thermisch vermogen van de warmtepomp, dit is in ieder geval groter dan 1kW. Op deze website van de RVO vind je het volledige overzicht. 

Wat betekenen de wijzigingen van de ISDE-subsidie voor jullie?


Vanaf begin dit jaar voert de Rijksoverheid actief campagne voor de subsidieverhoging. In zowel regionale- als landelijke dagbladen en ook op radiozenders. Het is mogelijk dat dit ervoor zorgt dat meer mensen contact op zullen nemen met bijvoorbeeld energieloketten voor vragen over de wijzigingen. Als gemeente is het goed om er rekening mee te houden dat eventuele vragen gaan komen en dat de subsidieaanvraag andere eisen heeft. 

Bij Winst uit je woning zijn we hier ook op voorbereid. We zijn gemachtigd om ISDE-subsidie aan te vragen namens bewoners die maatregelen afnemen en hebben al onze communicatie naar bewoners hierop aangepast. We zullen ook de mogelijkheid bieden om isolatie waardebonnen direct te verrekenen met de uitvoerders. Dit betekent dat bewoners direct met een bon kunnen betalen en wij regelen het contact met de uitvoerders en zorgen dat alles goed verloopt. 

Ook zorgen we ervoor dat hybride warmtepompen steeds verder geïntegreerd worden in ons aanbod; dat onze onafhankelijk adviseurs op de hoogte zijn en dit meenemen in hun advies.

Alles rondom de ISDE subsidie op een rijtje:

  • De ISDE-subsidie is beschikbaar voor woningeigenaren.
  • De subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepomp (met een vermogen groter dan 1kW) is verhoogd, en kan in plaats van 20% oplopen tot 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals zonneboilers en warmtenet aansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten 
  • De verhoging zal in principe 3 jaar gelden.
  • Er kan van de verhoogde subsidie gebruik worden gemaakt wanneer de installatie van een hybride warmtepomp of isolatiemaatregelen in 2022 is uitgevoerd. 
  • De minimale oppervlakte voorwaarden voor subsidie zijn verlaagd, maar een combinatie van vloer- en bodemisolatie is niet meer mogelijk om de eis te behalen.

Wanneer een bewoner een maatregel via Winst uit je woning laat uitvoeren:

  • Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp geldt de subsidie zonder dat een andere maatregel hoeft worden afgenomen. 
  • Wanneer bewoners maatregelen via Winst uit je woning laten uitvoeren, kunnen wij subsidie voor de bewoner aanvragen wanneer zij dat aangeven.
  • De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de isolatiemaatregel die de bewoner kiest, en wanneer deze oppervlakte gebonden is ligt het ook aan het oppervlakte wat ze isoleren.

De verwachting voor subsidies in 2022

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft aan dat zij verwachten dat de Rijksoverheid de subsidie voor zonneboilers ook verhoogt. De datum hiervan is nog niet bekend.

Deel online

[addtoany]
To top