Verlaag nog voor de winter de energierekening van jouw bewoners
Als gemeente heb je onlangs veel extra geld gekregen om energiearmoede te bestrijden. Wij kunnen je helpen om nog voor de winter de energierekening van jouw inwoners te verlagen. Wacht niet tot na het zomerreces om te beslissen wat je hiermee doet: we planten graag vast een idee in je hoofd.
- Meters maken en veel mensen in korte tijd helpen?
- Een effectieve aanvulling op jouw bestaande aanpak energiearmoede?
- De mogelijkeheid hebben je eigen energiefixers te laten opleiden?
- Een partner die de verantwoording van jouw budget volledig voor je uit handen neemt?
Hoe kunnen wij je daarbij helpen?
- Bijna 200.000 mensen deden mee aan onze acties: ze gaven het aanbod en de dienstverlening een 8.7
- Winst uit je woning werkt al 12 jaar aan het versnellen van de energietransitie
- Inmiddels werken we samen met ruim 100 gemeenten
- Met onze Energiebespaardienst plaatsten we in 25 gemeenten 60.000 LED lampen, 55.000 meter radiatorfolie en 135.000 overige producten.
De Energiebespaardienst is flexibel: we kunnen snel opschalen en maatwerk leveren. We helpen je graag om op korte termijn grote stappen te zetten!
Hoe gaat de Energiebespaardienst te werk?
In deze video zie je hoe onze energiebespaarcoaches te werk gaan bij de bewoner thuis.
Onze professionele energiecoaches gaan met een klusbus op pad. Tijdens het bezoek geeft de energiebespaarcoach gratis advies over hoe je het beste kunt besparen op de energiekosten én brengen energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, tochtstrips of LED lampen mee als cadeau.
Het is mooi om bij mensen binnen te kunnen komen en hen daar écht te helpen en blij te kunnen maken. De energiecoaches ervaren dit ook als waardevol:
“Het is echt geweldig om zoveel mensen te kunnen helpen binnen korte tijd met besparen op hun energierekening. Dit doe ik niet alleen. Inmiddels lopen wij met zo’n 100 collega’s door heel Nederland.” – Joren, Energiebespaarcoach
Waarom juist nu doorgaan met je aanpak tegen energiearmoede?
- Na dit jaar zijn er geen prijsplafonds meer, en is het onzeker of er nog energietoeslagen zullen zijn. Het is dus essentieel om in ieder geval alle huishoudens die te maken hebben met (een risico op) energiearmoede zo snel mogelijk te helpen, en in ieder geval voor het einde van dit jaar.
- Ook bewoners van koopwoningen en particuliere huurwoningen kunnen te maken hebben met energiearmoede. Door alleen te focussen op sociale huur mis je dus een deel van je doelgroep.
- Energiearmoede los je niet in één keer op: streef daar ook niet naar. Je wil nu iets aanbieden aan bewoners, maar ook iets voor de komende winters en voor de langere termijn. Bijvoorbeeld door te focussen op kleine maatregelen voor de aankomende maanden en alvast op grotere maatregelen voor komende winters. Met deze acties en door in te zetten op gedragsverandering creëer je als gemeente meer draagvlak voor de energietransitie en de grotere veranderingen van de komende jaren zoals warmtenetten, aardgasvrij en energieneutraal wonen.
- Gemeenten hebben in 2022 en 2023 368,5 miljoen euro ontvangen voor de aanpak energiearmoede. Het geld is bedoeld voor kwetsbare huishoudens die steun kunnen gebruiken bij het nemen van (kleine en grote) energiebesparende maatregelen. Het budget moet uiterlijk eind december 2024 besteed zijn door de gemeenten.
Reacties van gemeenten op verschillende acties
Met welke andere acties kunnen we jouw bewoners op weg helpen?
Inkoopactie
Tijdens de inkoopactie kunnen bewoners verschillende energiebesparingsmaatregelen kopen, zoals isolatiemaatregelen, zonnepanelen en warmtepompen. Wij doen het uitzoekwerk, zorgen ervoor dat uitvoerders aan strenge eisen voldoen en zijn het aanspreekpunt van A tot Z.
Lokale isolatieaanpak
Tijdens de extra bijdrage actie krijgen de bewoners een onafhankelijk adviseur op bezoek en ontvangen hierna een op maat gemaakt bespaarplan. Voor de aankoop van de isolatie krijgen de bewoners een bedrag. Het bedrag dat je de bewoner wil schenken en het aantal maatregelen kun je zelf bepalen.
Witgoed inruilactie
Tijdens de witgoed inruilactie krijgen de bewoners een waardebon om een nieuw huishoudelijk apparaat te kopen, zoals een vaatwasser of koelkast. Het bedrag op de waardebon kunnen we zelf bepalen. De bewoner kan online naar keuze het gewenste apparaat bestellen. Het apparaat wordt bezorgd en het oude apparaat wordt meegenomen.
Winst uit je woning: samen versnellen we de energietransitie
Bij Winst uit je woning maken we werk van verduurzaming. In samenwerking met onze partners, gemeenten, adviseurs en uitvoerders, versnellen we de energietransitie, door mensen te stimuleren om thuis op energie te besparen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Dat doen we al meer dan 12 jaar, en met succes.
We organiseren effectieve acties met schaalgrootte: die variëren van inkoopacties, extra bijdrageacties, witgoed acties, energiebespaardienst acties en het geven van onafhankelijk advies aan huis. Wat ons uniek maakt is dat we met zoveel uitvoerders samenwerken. Wij nemen veel werk uit handen. Bewoners besparen geld en tijd, doordat ze erop kunnen vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. En als uitvoerders met ons samenwerken winnen ook zij enorm veel tijd. Zij krijgen van ons geen leads, maar getekende opdrachten. Waardoor ze kunnen focussen op waar ze echt goed in zijn: hun vakwerk. En ook zo maken we dus werk van verduurzaming.
Wil je direct iemand spreken over de opties?
Neem dan contact op met Sam de Guchteneire.