Waarom met de isolatie van woningen aan de slag gaan?
- Na dit jaar zijn er geen prijsplafonds meer en is het onzeker of er nog energietoeslagen zullen zijn. Het is dus essentieel om in ieder geval alle huishoudens die te maken hebben met (een risico op) energiearmoede zo snel mogelijk te helpen en in ieder geval voor het einde van dit jaar.
- Na het opstellen van de Transitievisie Warmte in 2021, zijn veel gemeenten nu bezig om wijkuitvoeringsplannen te schrijven. Het doel van deze wijkuitvoeringsplannen is om aan te geven hoe bepaalde wijken of buurten aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Om toe te werken naar aardgasvrij, moeten woningen in eerste instantie worden geïsoleerd.
- Het Rijk heeft voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) 206 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2023 & 2024 en nog eens 825 miljoen euro voor de periode 2024-20230. In totaal is er voor het Nationaal Isolatieprogramma (NIP), verdeeld over vier programmalijnen, 4 miljard euro ter beschikking gesteld.
Hoe kunnen wij je daarbij helpen?
De grootste uitdaging na het maken van beleid, is om deze te gaan concretiseren en uit te voeren. Waar begin je, hoe bereik je de bewoners en hoe zorg je dat ze daadwerkelijk actie gaan ondernemen om hun woning te verduurzamen? We helpen je graag om daarmee op korte termijn grote stappen te maken. Zo doen we dat:
- Je kunt zelf bepalen met welk subsidiebedrag je de bewoner wil helpen met isoleren.
- Je kunt zelf bepalen welke maatregelen je aanbiedt.
- De dienst kan aansluiten of aanvullend zijn op je eigen aanpak.
- We monitoren alle acties en volgen de resultaten met een live dashboard. Na afronding van een project komen we met een evaluatie- en innovatierapport: daarin staan handvatten voor toekomstig beleid voor de gemeente.
- We koppelen terug wat we zien en horen in de wijken. De adviseurs komen bij de bewoners over de vloer. We hebben hierdoor toegang tot interessante informatie.
Wat houdt het Nationaal Isolatieprogramma in?
Het Nationaal Isolatieprogramma is de meerjarige aanpak van het Rijk om 2,5 miljoen woningen beter te isoleren. Het NIP budget kan (bovenop de maximaal 30% subsidie uit de ISDE) besteed worden aan isolatiemaatregelen, inclusief het proces en de ontzorging daaromheen. De nadruk ligt daarbij op de 1,5 miljoen woningen die slecht geïsoleerd zijn: label D, E, F en G. Deze woningen moeten uiterlijk in 2030 verduurzaamd zijn.
Het isolatieprogramma bestaat uit een aantal actielijnen. Eén van de actielijnen is het isoleren van 750.000 koopwoningen via een lokale aanpak samen met gemeenten. Winst uit je woning kan hierbij helpen door middel van het organiseren van inkoopacties voor grote energiebesparingsmaatregelen, waar een extra financiële bijdrage en uitgebreid persoonlijk advies voor de bewoner onderdeel van is. Oftewel de ‘extra bijdrage actie’.
Wat houdt de extra bijdrage in?
Tijdens deze actie kan de bewoner isolatiemaatregelen kopen. Er komt, voor de bewoner, geheel gratis en vrijblijvend een onafhankelijke energieadviseur langs. Op basis van dit gesprek ontvangt de bewoner een BespaarPlan dat gebaseerd is op de persoonlijke situatie. Je kunt als gemeente zelf het bedrag bepalen dat je de bewoner wil geven om te isoleren.
Winst uit je woning betaalt de factuur met het verkregen subsidiebedrag. Zo hoeven de bewoners zelf niets voor te schieten.
Je kunt ook gebruik maken van een andere subsidie om zonnepanelen en warmtepompen te financieren. Aangezien de meeste isolatiemaatregelen goedkoper zijn dan zonnepanelen en warmtepompen, is het efficiënter om isolatiemaatregelen te subsidiëren.
Artikel Lokale Aanpak Isolatie
De Lokale Aanpak Isolatie is in volle gang. Bijna alle gemeenten hebben de SpUk gelden voor deze aanpak aangevraagd. Weet jij als gemeente welke doelgroepen je gaat opzoeken, en welke subsidiebedragen je beschikbaar stelt? Om je op weg te helpen, hebben we een artikel geschreven over onze ervaringen tot zo ver met de Lokale Aanpak Nationaal Isolatieprogramma. Hierin geven we handige tips en inzicht in onze geleerde lessen in de 10 eerste projecten die we hebben afgerond.
Reacties van gemeenten op verschillende acties
Met welke andere acties kunnen we je bewoners op weg helpen?
Inkoopactie
Tijdens de inkoopactie kunnen bewoners verschillende energiebesparingsmaatregelen kopen, zoals isolatiemaatregelen, zonnepanelen en warmtepompen. Wij doen het uitzoekwerk, zorgen ervoor dat uitvoerders aan strenge eisen voldoen en zijn het aanspreekpunt van A tot Z.
Energiebespaardienst
Tijdens deze actie komen coaches van de Energiebespaardienst langs bij mensen in energiearmoede. Gedurende het bezoek geeft de energiebespaarcoach advies over hoe de bewoner het beste kan besparen op de energiekosten én brengen gratis energiebesparende producten mee.
Witgoed inruilactie
Tijdens de witgoed inruilactie krijgen de bewoners een waardebon om een nieuw huishoudelijk apparaat te kopen, zoals een vaatwasser of koelkast. Het bedrag op de waardebon kunnen we zelf bepalen. De bewoner kan online naar keuze het gewenste apparaat bestellen. Het apparaat wordt bezorgd en het oude apparaat wordt meegenomen.
Winst uit je woning: samen versnellen we de energietransitie
Bij Winst uit je woning maken we werk van verduurzaming. In samenwerking met onze partners, gemeenten, adviseurs en uitvoerders, versnellen we de energietransitie, door mensen te stimuleren om thuis op energie te besparen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Dat doen we al meer dan 12 jaar, en met succes.
We organiseren effectieve acties met schaalgrootte: die variëren van inkoopacties, extra bijdrageacties, witgoed acties, energiebespaardienst acties en het geven van onafhankelijk advies aan huis. Wat ons uniek maakt is dat we met zoveel uitvoerders samenwerken. Wij nemen veel werk uit handen. Bewoners besparen geld en tijd, doordat ze erop kunnen vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. En als uitvoerders met ons samenwerken winnen ook zij enorm veel tijd. Zij krijgen van ons geen leads, maar getekende opdrachten. Waardoor ze kunnen focussen op waar ze echt goed in zijn: hun vakwerk. En ook zo maken we dus werk van verduurzaming.
Wil je direct iemand spreken over de opties?
Neem dan contact op met Wigger Verschoor.