Zo helpen we bewoners op weg met verduurzaming van de woning - witgoed - Winst uit je Woning

Waarom met de verduurzaming van woningen aan de slag gaan?

 • Na dit jaar zijn er geen prijsplafonds meer, en is het onzeker of er nog energietoeslagen zullen zijn. Het is dus essentieel om in ieder geval alle huishoudens die te maken hebben met (een risico op) energiearmoede zo snel mogelijk te helpen, en in ieder geval voor het einde van dit jaar.
 • Ook bewoners van koopwoningen en particuliere huurwoningen kunnen te maken hebben met energiearmoede. Door alleen te focussen op sociale huur mis je dus een deel van je doelgroep.
 • Gemeenten hebben in 2022 en 2023 368,5 miljoen euro ontvangen voor de aanpak energiearmoede. Het geld is bedoeld voor kwetsbare huishoudens die steun kunnen gebruiken bij het nemen van (kleine en grote) energiebesparende maatregelen. Het budget moet uiterlijk eind december 2024 besteed zijn door de gemeenten.
 • De bewoners binnen je gemeente besparen met de zuinige apparaten fors op hun energierekening.

Hoe kunnen wij je daarbij helpen?

De grootste uitdaging na het maken van beleid, is om deze te gaan concretiseren en uit te voeren. Waar begin je, hoe bereik je de bewoners en hoe zorg je dat ze daadwerkelijk actie gaan ondernemen om hun woning te verduurzamen? We helpen je graag om daarmee op korte termijn grote stappen te maken. 

 • De dienst kan aansluiten of aanvullend zijn op je eigen aanpak.
 • We hebben een webshop gemaakt waar de bewoners gemakkelijk hun waardebon kunnen inwisselen. Het waardebonbedrag wordt afgetrokken van het te betalen bedrag en de bewoner betaalt alleen het eventuele restbedrag.
 • We monitoren gedurende de actie. Na afronding van een project komen we met een evaluatierapport: daarin staan handvatten voor toekomstig beleid voor de gemeente.

Wat houdt de witgoed inruilactie in?

Tijdens de witgoed inruilactie ontvangen de bewoners een waardebon waarmee ze een huishoudelijk apparaat in kunnen ruilen voor een nieuw, zuinig apparaat. Denk hierbij aan een wasmachine, vaatwasser, vriezer of koelkast. 

Het nieuwe apparaat wordt geleverd en het oude wordt meegenomen om te recyclen. Op verzoek kan het apparaat geïnstalleerd worden.

Welke voordelen heeft de witgoed inruilactie?

 • Je kunt zelf bepalen welk bedrag je de bewoners schenkt.
 • De bewoners kunnen een nieuw, huishoudelijk apparaat volledig financieren. Dit scheelt op hun energierekening.
 • Je kunt zelf bepalen welke apparaten je aanbiedt.
 • De oude apparaten worden meegenomen en gerecycled.
 • De apparaten zijn zuiniger wat bijdraagt aan een beter milieu.

Reacties van gemeenten op verschillende acties

Met welke andere acties kunnen we je bewoners op weg helpen?

Lokale isolatieaanpak

Tijdens de extra bijdrage actie krijgen de bewoners een onafhankelijk adviseur op bezoek en ontvangen hierna een op maat gemaakt bespaarplan. Voor de aankoop van de isolatie krijgen de bewoners een bedrag. Het bedrag dat je de bewoner wil schenken en het aantal maatregelen kun je zelf bepalen. 

Lees meer over de lokale isolatieaanpak

Inkoopactie

Tijdens de inkoopactie kunnen bewoners verschillende energiebesparingsmaatregelen kopen, zoals isolatiemaatregelen, zonnepanelen en warmtepompen. Wij doen het uitzoekwerk, zorgen ervoor dat uitvoerders aan strenge eisen voldoen en zijn het aanspreekpunt van A tot Z.

Lees meer over de inkoopactie

Energiebespaardienst

Tijdens deze actie komen coaches van de Energiebespaardienst langs bij mensen in energiearmoede. Gedurende het bezoek geeft de energiebespaarcoach advies over hoe de bewoner het beste kan besparen op de energiekosten én brengen gratis energiebesparende producten mee.

Lees meer over de Energiebespaardienst

Winst uit je woning: samen versnellen we de energietransitie

Bij Winst uit je woning maken we werk van verduurzaming. In samenwerking met onze partners, gemeenten, adviseurs en uitvoerders, versnellen we de energietransitie, door mensen te stimuleren om thuis op energie te besparen. Van vervuilend en verspillend naar zuinig en groen. Van verwarmen met gas naar verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen. Van meer stoken naar een beter geïsoleerd huis. Dat doen we al meer dan 12 jaar, en met succes.

We organiseren effectieve acties met schaalgrootte: die variëren van inkoopacties, extra bijdrageacties, witgoed acties, energiebespaardienst acties en het geven van onafhankelijk advies aan huis. Wat ons uniek maakt is dat we met zoveel uitvoerders samenwerken. Wij nemen veel werk uit handen. Bewoners besparen geld en tijd, doordat ze erop kunnen vertrouwen dat wij voor hen het uitzoekwerk doen: zodat ze altijd een op maat gemaakt en betrouwbaar aanbod krijgen. En als uitvoerders met ons samenwerken winnen ook zij enorm veel tijd. Zij krijgen van ons geen leads, maar getekende opdrachten. Waardoor ze kunnen focussen op waar ze echt goed in zijn: hun vakwerk. En ook zo maken we dus werk van verduurzaming.  

Wil je direct iemand spreken over de opties?

Neem dan contact op met onze collega’s van

het Innovatieteam

To top